10/5/18

Ενω ο Κάρολος κόβει βολτες στην Αθήνα πριν από 62 χρόνια στος 10 μαίου 1956 το Βρετανικό Στέμμα απαγχόνισε τον Μιχαήλ Καραολής και τον Ανδρέα Δημητρίου.

Νωρίς την αυγή της 10ης Μαΐου 1956 απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας οι πατριώτες και αγωνιστές για την απελευθέρωση της Κύπρου από το αγγλικό Στεμμα και την Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα, Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου.
Ο Καραολής και ο Δημητρίου εντάχθηκαν από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ και αγωνίστηκαν ηρωικά για την απελευθέρωση.
Ο Μιχαήλ Καραολής συνελήφθη σε ενέδρα των Αγγλων και κατηγορήθηκε ότι μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου σκότωσαν στις 28 Αυγούστου 1955, έναν συνεργάτη των Άγγλων από το ΑΚΕΛ.
Ο Ανδρέας Δημητρίου συνελήφθη και κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε στην Αμμόχωστο τον πράκτορα της Ιντέλιτζενς Σέρβις, Σίντνεϊ Τέιλορ, στις 28 Νοεμβρίου 1955.
Οι δύο αγωνιστές φυλακίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Δεν αποκάλυψαν τίποτα στους ανακριτές, καταδικάσθηκαν σε θάνατο και απαγχονίστηκαν στις 10 Μαΐου 1956.

«Τα ελληνόπουλα δεν ξέρουν, μόνο πως πρέπει να ζουν Ξέρουν και πώς να πεθαίνουν, Kαι πως την πατρίδα να τιμούν»!

Με αυτά τα λόγια βάδισε προς την αγχόνη ο 22χρονος Μιχαήλ Καραολής, που οδηγήθηκε στην αγχόνη τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο μαζί με τον 23χρονο Ανδρέα Δημητρίου.
Ο Καραολής εκτελέστηκε πρώτος .Τα τελευταία του λόγια ήταν. «Δεν πρέπει να με λυπάστε, αφού εγώ δεν βρίσκω λόγο για να με κλαίω, ούτε οι συγγενείς μου πρέπει να με κλαίνε». Το Βρετανικό Στέμμα δεν επέτρεψε στην οικογένειά του να πάρει το σώμα του και να το θάψει.

Οι δικηγόροι του Καραολή, και του Δημητρίου είχαν υποβάλει αίτηση για χάρη, την στον Κυβέρνητη Χάρτινγκ και στη Βασίλισσα Ελισάβετ, που υπορράφθηκαν. Η Ελισάβετ, η μητέρα του Καρόλου τους εκτέλεσε.
Οι σωροί των δύο ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου θάφτηκαν μαζί με άλλους 11 στα λεγόμενα «Φυλακισμένα Μνήματα».


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο ύμνος του ...βασιλοκουμμουνιού.

............................................

Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους

γυναίκες και άντρες με όπλα στους ώμους

στο κόκκινο λάβαρο πάντα πιστοί

στη Σάλπιγγα πλάι που μας προσκαλεί

Συθέμελα ρίχτε Παλάτια και Θρόνους

βαρειές αλυσίδες πορφύρες και νόμους…



Μονίμως Συφληασμένος

28 Μαρτίου 1957. Οι Άγγλοι απελευθέρωσαν τον «αλλαγμένο» Μακάριο που είχε κάνει συμφωνία μαζί τους

  Το "κλειδί" για να καταλάβουμε τι έγινε, ηταν το πρωτοσέλιδο του πρακτορείου των Κόκκα Μητσοτάκη, που τόνιζε: "χωρίς να δεσ...