14/3/18

Δόγμα Τραμπ: «Βρέστε τα!»

ΝΟΦ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολού», είπε ότι η Τουρκία είναι «πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ», που « συνεισφέρει με πάρα πολλούς τρόπους στη συλλογική ασφάλεια, στις αποστολές και στις επιχειρήσεις της συμμαχίας» και ότι «Οι ανησυχίες της χώρας για την ασφάλειά της είναι θεμιτές». Για το θέμα του Ανθυπολοχαγού και του Λοχία που συνελήφθησαν στον Έβρο, είεπ: «Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να λύσουν αποκλειστικά η Ελλάδα και η Τουρκία».


ΣΚΟΠΙΑ. Ο Βοηθός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γουές Μίτσελ στα πλαίσιο της βαλκανικής περιοδείας του ταξίδεψε χθες από την Πρίστινα στα Σκόπια, όπου μετέφερε το μήνυμα ότι, «η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή» και ότι η συμμαχία περιμένει την πΓΔΜ. Ο Μίτσελ είπε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζει τα Σκόπια και την Αθήνα στην εξεύρεση μιας κοινής λύσης για το νέο όνομα της «Μακεδονίας», προσθέτοντας ότι αυτή δεν είναι μια απόφαση που λάβουν οι ΗΠΑ είτε για την Ελλάδα, είτε για τα Σκόπια. Ζάεφ δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Μίτσελ ότι « σύντομα θα αρχίσει η τελική φάση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το όνομα της πΓΔΜ, η οποία θα ολοκληρωθεί με αξιοπρέπεια. Παραμένουμε στο δρόμο της οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την Ελλάδα. Δείξαμε μια σαφή ετοιμότητα για πραγματικό διάλογο. Είπε ακόμα ότι η Μπουγιουρουμού, αναμένει να λάβει τον Απρίλιο σύσταση για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, και τον Ιούνιο την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο κ. Γουές Μίτσελ, μετά τα Σκόπια μετέβη στο Βελιγράδι όπου συναντήθηκε με τον υπουργό εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς. Στη συνάντηση, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του σέρβου Υπουργού, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής σταθερότητας, ο ευρωπαϊκός δρόμος της Σερβίας και ο διάλογος των Βρυξελλών με την Πρίστινα . Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ο αμερικανός υπουργός , είπε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τη Σερβία ως μια από τις πιο σημαντικές χώρες της περιοχής και ως έναν πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Βελιγράδι ο κ. Γουές Μίτσελ, «θα επιβεβαιώσει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της Σερβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και θα καλέσει τη σερβική κυβέρνηση να επιταχύνει την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο και να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξη στην ΕΕ και να υποστηρίξει ενεργά την περιφερειακή σταθερότητα ».
Ο Βοηθός Υφυπουργός για την Ευρώπη σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς καθώς και με ηγέτες της αντιπολίτευσης, και μετά θα συνεχίσει την Βαλκανική περιοδεία του στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Σέρβος υπουργός άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν είπε ότι η συνάντηση του κ.Γουές Μίτσελ, με τη σερβική αντιπολίτευση ασκεί επιπλέον πίεση στον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, δήλωσε ότι η πίεση των ΗΠΑ προς τη Σερβία αυξάνεται και ότι οι ΗΠΑ επιμένουν το Βελιγράδι να αποδεχθεί την ένταξη της Πρίστινας στον ΟΗΕ και να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Μίλοβαν Ντρέτσουν, είπε ότι το «μήνυμα» της Ουάσιγκτον που δόθηκε στην Πρίστινα είναι ότι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της γεωπολιτικής αντιπαράθεση τους με τη Ρωσία και ότι θα συνεχίσει την μονόπλευρη προσέγγιση του προβλήματος.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο νομικός Γκόραν Πετρόνιεβιτς είπε ότι η δήλωση του στρατηγού του ΝΑΤΟ Κούρτις Σκαπαρροττι ότι «οι Σέρβοι συλλογικά αποτελούν απειλή και κίνδυνο» είναι ρατσιστική και είναι ρητορική μίσους και απαντά σε όσους νομίζουν ότι η Σερβία πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα, εκδηλώθηκε ο καραμασόνος... 7 μήνες μετά τον ύποπτο θάνατο της γυναίκας του, εθεάθη στα μπουζούκια με το γκομενάκι...