17/3/18

17 ΜΑΡΤΙΟΥ 1959 : Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΙΒΑΣ- ΔΙΓΕΝΗΣ ΕΠΕΣΤΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, ο Διγενής επέστρεψε θριαμβευτικά στην Αθήνα. Οι Αθηναίοι πληροφορηθήκαν την άφιξη του Διγενή, αργά το μεσημέρι της 17ης Μαρτίου από τα παραρτήματα των εφημερίδων και το ραδιόφωνο.
Όλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους. Κύματα κόσμου ξεκίνησαν για την λεωφόρο Συγγρού, για την Πύλη του Ανδριανού και την Πλατεία Συντάγματος μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη Στο Ελληνικό, τον περίμεναν η σύζυγος του, η Κική Γρίβα με τον πατέρα της και συγγενείς. Λίγο αργότερα, έφθασαν ο Αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος οι υπουργοί Αβέρωφ, Tσάτσος και Θέμελης οι πολιτικοί αρχηγοί Γεώργιος Παπανδρέου και Θεόδωρος Τουρκοβασίλης ο δήμαρχος Αθηναίων Παυσανίας Κατσώτας οι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΑ Σειραδάκης και Μαργαρίτης, κλπ

Στις 14.25 τρία «Ντακότα» διέγραψαν κύκλους στον αττικό ουρανό. Και κατόπιν προσγειώθηκαν. Στο αεροδρόμιο απλώθηκε σιγή. Όλα τα μάτια στράφηκαν προς την πόρτα της «Ντακότα», ενώ η σύζυγος του και οι επίσημοι είχαν πλησιάσει προς το αεροπλάνο.

Στην έξοδο του αεροσκάφους εμφανίσθηκε ο θρυλικός Διγενής. Φορούσε το χακί. Ένα μπερέ με κεντημένα τα αρχικά της ΕΟΚΑ. Από τους ώμους του κρεμόταν χιαστή η θήκη με τα κιάλια, το περίστροφο και μια μπαλάσκα με σφαίρες. Ένα μυριόστομο ΖΗΤΩ τον υποδέχθηκε.
Ο Γρίβας πήδηξε στην γη και έπεσε στην αγκαλιά της γυναίκας του, που έκλαιγε με λυγμούς Εκείνος με δυσκολία συγκρατούσε τα δάκρυα του, και την κράτησε στοργικά από τους ώμους. Η μπάντα παιάνιζε εμβατήρια, και το απόσπασμα των σμηνιτών παρουσίαζε όπλα Ο Διγενής, επιθεώρησε το παρατεταγμένο απόσπασμα, και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος και ο δήμαρχος Κατσώτας τον προσεφώνησαν και ο Αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος τον στεφάνωσε με χρυσό στεφάνι.
Ύστερα απάντησε ο αρχηγός της ΕΟΚΑ.Εξέφρασε την λύπη του, γιατί ο Άγγλος δυνάστης δεν του επέτρεψε να γονατίσει στους τάφους των ηρώων του αγώνος, ως προσκυνητής του μεγαλείου της θυσίας των. Κατόπιν, έβγαλε από την τσέπη του λίγο χώμα από την Κύπρο, «χώμα βιωμένο με το αίμα» αυτών που έγραψαν τα νέα Αρκάδια, τις νέες Θερμοπύλες τα νέα Δερβενάκια» και το έδωσε στον δήμαρχο Κατσώτα λεγοντας:
- Φυλάξατε το . Είναι ο δεσμός της Κύπρου, με την μητέρα Ελλάδα.. Επιβιβάσθηκε στην ανοιχτή «Κάντιλλακ» μαζί με την σύζυγο του, τον αντιστράτηγο Παπαρρόδου και τους παλαιούς συνεργάτες του συνταγματάρχες 'Ομηρο Παπαδόπουλο και Μ. Ασημακόπουλο. Η κάθοδος στην Αθήνα ήταν μια ανεπανάληπτη υποδοχή εθνικού ήρωος.
Η Βουλή των Ελλήνων, στις 20 Μαρτίου 1959, προήγαγε ομόφωνα τον Γεώργιο Γρίβα από αντισυνταγματάρχη σε αντιστράτηγο, του απένειμε ειδική σύνταξη, καθώς επίσης και τον τιμητικό τίτλο του "Αξίου Τέκνου της Πατρίδος", τίτλο που απονεμήθηκε πριν απο αυτόν στον  Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μας τον θυμιζει καθημερινα ο πενταδακτυλος

http://www.akel.org.cy/


https://secure.avaaz.org/en/petition/Psifisma_enantia_stin_anegersi_mnimeioy_toy_Georgioy_Griva_sti_Lemeso_Psifisma_enantia_stin_anegersi_mnimeioy_toy_Georgi/share/?new


Κινητοποίηση 17ης Μαρτίου για τη Διεθνή Μέρα Δράσης ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Δράσης Ενάντια στο Ρατσισμό, που τιμάται στις 21 Μαρτίου, ένας αριθμός οργανωμένων συνόλων από τις δύο κοινότητες, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ, διοργανώνουν εκδήλωση ενάντια στον ρατσισμό και το φασισμό. Το Σάββατο, 17 Μαρτίου στις 11:00 πμ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στον κυκλικό κόμβο του ΌΧΙ, στη συνέχεια θα γίνει πορεία μέσω της οδού Λήδρας η οποία θα καταλήξει σε πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση στην Πλατεία Φανερωμένης. Στην εκδήλωση θα είναι ομιλητές ο Άντρος Κυπριανού, Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, ο Hasan Felek, Πρόεδρος της τουρκοκυπριακής συντεχνίας DEV-IS και η Maureen Achu Amin μετανάστρια από το Καμερούν.

Πέτρος είπε...

Καλησπέρα σας,κ.Σπυρο!! Ο "συνάδελφός" σας Γιωργος Τραγκας στην πρωινή του ραδιοφωνικη του εκπομπή ειπε πρόσφατα οτι παμε για πολεμο με την Τουρκια!! Αναφερω τον συγκεκριμένο "δημοσιογράφο" οχι για κανένα αλλο λόγο αλλά διότι τον ακουει πολυς κοσμος, καλώς ή κακως!! Εσεις συμμερίζεστε αυτή την άποψη του Τράγκα οτι παμε για πόλεμο με την Τουρκια?

Ανώνυμος είπε...

04:40:00 μ.μ.

Ο Τράγκας παιδί της διαπλοκής είναι...του καθεστώτος.

Κύριε Χατζάρα τρομάζουν τον κόσμο.Έχουμε και μικρά παιδιά. Μέχρι για φύλλα πορείας γράφουν.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή πρέπει να είσαι μεγάλη διάνοια σαν τον Τράγκα, για να καταλάβεις ότι πάμε για πόλεμο;