14/2/18

Η ιστορία του Αγίου Σώστη στη Συγγρού

1898. Στις 14/26 Φεβρουαρίου έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά τη Γεωργίου στη Λεωφόρο Συγγρού. Ο Γεώργιος είχε πάει βόλτα με την Βασιλική άμαξα στο Φάληρο και μαζί του, εκτός απο τους υπασπιστές και τη προσωπική του φρουρά, ήταν και η πριγκίπισσα Μαρία. Στην θέση Ανάλατος, (στην λεωφόρο Συγγρού),γύρω στις 4.30′, ρίχτηκαν Βασιλιάς πυροβολισμοί κατά της άμαξας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ακόλουθος Περικλής Νέρης. Οι δράστες συνελήφθηκαν αμέσως. Ήταν ο εθελοντής στην Κρητική επανάσταση Γ. Καρδίτσης, και ο Ι. Κυριακού,απο την Μακεδονία. Και οι δύο υποστήριξαν ότι επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Βασιλιά, επειδή τον θεωρούσαν ως υπαίτιο της ήττας στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο. Οι δράστες καταδικάστηκαν εις θάνατο και καρατομήθηκαν στις φυλακές Παλαμηδίου,στις 27 Απριλίου 1898. Στο μέρος όπου έγινε η απόπειρα δολοφονίας , ανεγέρθηκε το εκκλησάκι του Αγίου Σώστη.


Όλα τα γεγονότα της 14ης Φεβρουαρίου θα τα διαβάσετε εδώ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είχαν άδικο οι δύο που τον πυροβόλησαν. Αυτά τα ξενα σόγια που μας φόρτωσαν οι ξενοι τοκογλύφοι μετά δρούσαν μεσα στη χώρα σαν πέμπτη φάλαγγα υπέρ των τοκογλύφων.

Τα Παιδιά απ τα ψηλά βουνά είπε...

Σπυρακο αν το θυμηθεις πες μας την ιστορια για τον "βασιλια του Βακαλαου" και συγγενη του.... "εθναρχου".... μας. Δεν το χουμε ξανακουσει η δει καπου γραμμενο. Ευχαριστουμε.

Ανώνυμος είπε...

Ο Άγιος Σώστης όμως δεν τον έσωσε το 1912 στη Θεσσαλονίκη...