26/2/18

26 Φεβρουαρίου 1266. Ο Θάνατος του δικού μας Χοενστάουφεν

26 Φεβρουαρίου 1266. Ο στρατός του τρισκατάρατου Πάπα και των Γουέλφων νίκησε στη μάχη του Μπενεβέντο ,περίπου 50 χλμ. βόρεια της Νάπολης, τον δικό μας ,βασιλιά της Σικελίας, Μανφρέδο Χοενστάουφεν.
Η αδελφή του Μαμφρέδου από την ίδια μητέρα, η Kονστάνς, είχε παντρευτεί με τον αυτοκράτορα της Νίκαιας Ιωάννη Γ΄ Βατάτζη.
Ο Μανφρέδος το 1259 παντρεύτηκε σε 2ο γάμο την Ελένη Αγγελίνα-Δούκαινα, κόρη του Μιχαήλ Β΄ δεσπότη της Ηπείρου και της Αγίας Θεοδώρας Πετραλίφαινας της Αρτας.
Ο Μανφρέδος, όταν διαπίστωσε ότι χανόταν η μάχη αντι να εγκαταλείψει το πεδίο εφόρμησε στο Κέντρο της μάχης  και  σκοτώθηκε μαχόμενος . Ήταν 34 ετών.
Η Ελένη Αγγελίνα συνελήφθη μετά τη μάχη του Μπενεβέντο και φυλακίστηκε με εντολή του Κάρολου Ανζού  στο κάστρο της Νοτσέρα Ινφεριόρε, 20 χλμ νοτιοανατολικά της Νάπολης, όπου και απεβίωσε το 1271.
Οι τρεις υιοί της Ελένης Αγγελίνας, αφού τυφλώθηκαν, φυλακίστηκαν στο Καστέλ ντελ Μόντε της Απουλίας, ενώ οι δύο κόρες της φυλακίστηκαν στο Καστέλ ντελ Όβο (Κάστρο του Αυγού) της Νάπολης και μετά ελευθερώθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: