15/2/18

Η Σερβική Επανάσταση εμπνέει τους Σέρβους 214 χρόνια μετά

Όρασατς. Πήγαν όλοι εκεί. Στην μικρή κοιλάδα του Όραστς, όπου εκλέχτηκε αρχηγός της Επανάστασης ο Καραγιώργης στις 3/15 Φεβρουαρίου 1804. 
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς , έχοντας δίπλα του τον Πατριάρχη δήλωσε ότι την ημέρα της Κρατικής Υπόστασης της Σερβίας , το παρελθόν συναντά το παρόν, «αλλά τα μάτια μας πρέπει να στρέφονται προς το μέλλον.
Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε : «Θα υπερασπιστούμε Σερβία από την επιρροή και τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων, αλλά είναι πιο σημαντικό να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, γιατί «όλα είναι μάταια αν χάσουμε το σερβικό λαό », αναφερόμενος στην υπογεννητικότητα.
Ο Βούτσιτς είπε ότι το μήνυμα του Όρασατς, είναι « ενότητας, διατήρησης της ταυτότητας και Νίκης», και εξήγησε ότι «παρά το ότι είχαν προϋπάρξει πολλές εξεγέρσεις, η επανάσταση του 1804 ονομάστηκε Πρώτη σερβική επανάσταση επειδή οι Σέρβου έβαλαν μπροστά την Πατρίδα, τη Σερβία, και άναψαν στις καρδιές και τις ψυχές όχι μόνο των Σέρβους, αλλά και σε όλους εκείνους που ζούσαν στο σκοτάδι της σκλαβιάς την αγάπη της ελευθερίας».
Ο Βούσιτς έκλεισε την ομιλία αναφωνώντας το χαιρετισμό , «ο θεός βοηθός!» με τον οποίο έκλεινε η διακήρυξη του Καραγεώργη.

Ο Πρόεδρος της Σέρβικης Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ είπε δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το Όρασατς για να μαζεύονται οι Σερβοι που πολεμούν για την Ελευθερία τους για όσο πάει πίσω η μνήμη και που έβγαλαν όχι μόνο ένα Καραγιώργη Πέτροβιτς, αλλά πολλούς Καραγιώργηδες.
«Σήμερα, όλοι εμείς είμαστε συσπειρωμένοι γύρω από την ιδέα της Ελευθερίας προκειμένου να ξεπεράσουμε την ψευδαίσθηση που ονομαζόταν Γιουγκοσλαβία. Άλλοι, δημιούργησε δικά τους κράτη , και μας επέστρεψαν τη Σερβία. Σήμερα έχουμε δύο κράτη. Τη Ρεπούμπλικα Σέρπσκα και τη Σερβίας,», τόνισε ο Ντόντικ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

χάρις στην μεγαλοευφυία του Κωνσταντίνου Υψηλάντη έγινε πραγματικότητα ένα Χριστιανικό αυτόνομο κράτος στην καρδιά των Βαλκανίων, κάτι που αναστάτωσε τα σχέαδια των Ρώσων με αποτέλεσμα να τον προδώσουν κατά τον επόμενο Ρωσοτουρκικό πόλεμο, ώστε αναγκάστηκε να καταφύγει στην Πρωσία. ο τσάρος Αλέξανδρος στην συνέχεια για να τον έχει υπό τον άμεσο έλεγχό του τον προσκάλεσε στη Ρωσία, του έδωσε χωράφια και άλλα προνόμια, μα στην πορεία φαίνεται πως είναι υπεύθυνος για τον πρόωωρο θάνατό του, αφού είχε βρι πιστότατο όργανο στα Ελληνικά σχέδιάτου τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Δυστυχώς το όνομα του Υψηλάντη δεν αναφέρθηκε στον εορτασμό αυτό , κάτι που σημαίνει πόσο υποδουλωμένοι είναι οι πολιτικοί της Σερβίας στην Ρωσία.