9/12/17

Οι Βούλγαροι αντέδρασαν στις δηλώσεις Ερντογάν για τη Λωζάνη

Σόφια. Το βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στη Σόφια Χασάν Ουλούσόι και του ζήτησε εξηγήσεις, μια μερα μετά τις δηλώσεις του Πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αναθεώρηση των συνόρων στα Βαλκάνια.
«Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας ακολουθεί πάντοτε με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι , σύμφωνα με τις οποίες οι διεθνείς συνθήκες μπορεί να αναθεωρηθούν μόνο με κοινή συναίνεση των συμβαλλομένων πλευρών σύμφωνα με τους Κανόνες του διεθνούς δικαίου», δήλωσε σήμερα ο Βούλγαρος υπουργός εξωτερικών σε σχέση με την θέση της Τουρκίας για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923.
«Ελπίζουμε ότι οι γείτονές μας θα προχωρήσουν στο δρόμο του διαλόγου με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, προς το συμφέρον της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», όπως τονίστηκε σήμερα στον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Τουρκίας στο βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Βουλγαρία είναι της γνώμης ότι η συζήτηση για τις συνθήκες και τα υπάρχοντα σύνορα , δεν ωφελεί τη διεθνή κοινότητα και τη σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε το βουλγαρικό υπουργείο.

Το Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας, (NFSB), που μετεχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, καταδίκασε έντονα τις δηλώσεις του Ερντογάν σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ως απαράδεκτες, παράλογες και ως απειλή για την ειρήνη και την καλή γειτονία στη Βαλκανική χερσόνησο, που « ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου κρίση και αντιπαράθεση». Το Εθνικό Μέτωπο για τη Σωτηρία της Βουλγαρίας απέρριψε ως «γελοίους» τους ισχυρισμούς Ερντογάν σχετικά με την τουρκική μειονότητα στη Βόρεια Ελλάδα, στα χωριά που «ζουν ιστορικές βουλγαρικές κοινότητες από την αρχαιότητα και που συνεχίζουν να το κάνουν.»
Το NFSB υπενθύμισε ακόμα ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας προϋποθέτουν παραίτηση όλων των εδαφικών διεκδικήσεων και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση και τον Πρόεδρο, «όχι μόνο για να ξαχάσουν την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά και να συνειδητοποιήσουν την ιστορική ευθύνη που αναλαμβάνουν με παράλογες καταστάσεις που απειλούν την ειρήνη στα Βαλκάνια.»
Η αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κορνέλια Νίνοβα, επ΄’ισης δήλωσε ότι η «Δήλωση του Πρόεδρου της Τουρκίας Ερντογάν υπέρ μιας αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης είναι απαράδεκτη. Παράγει εντάσεις και έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σταθερότητα και την ασφάλεια, ολόκληρης της περιοχής καθώς και για τη διμερή και πολυμερή συνεργασία» , ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Απριλίου στην Ιστορία

Η 19η Απριλίου είναι η 110η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατα το Γρηγοριανό ημερολόγιο . Απομένουν 256 ημέρες πριν από το τέλος του έτους.   531....