20/12/17

Όταν ο χαφιές Πλουμπίδης «έδωσε» τον Μπελογιάννη

Η σύλληψη του αιμοσταγούς Κομισάριου , Καλαμάτας-Μελιγαλά, Νίκου Μπελογιάννη έγινε στις 20 Δεκέμβριου του 1950, στα Εξάρχεια, σε ένα σπιτάκι ιδιοκτησίας του Τάκη Καλοφωλιά, στην οδό Πλαπούτα, που πηγαίνει από την Καλλιδρομίου στην Αλεξάνδρας).
Το σπίτι του Καλοφωλιά, τότε φοιτητή και συνδέσμου του κόμματος ήταν Γιάφκα του κομματικού μηχανισμού. Η ασφάλεια είχε την «πληροφορία» ότι εκεί κρύβονται παράνομοι κομμουνιστές και παρακολουθούσε το σπίτι.
Ο Νίκος Μπελογιάννης, επέστρεψε στην Ελλάδα στο τέλος Ιούνιου του 1950, με πλαστό Αργεντίνικο διαβατήριο με το όνομα Ερρίκος Πανόζ , για να ανασυγκροτήσει τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ και να τον εκκαθαρίσει από τα διαβρωτικά στοιχεία. (χαφιέδες).
Η αποστολή του Μπελογιάννη ήταν άκρως μυστική και ο μοναδικός που γνώριζε για την αποστολή του, ήταν ο Βαβούδης, ο ασυρματιστής. Αυτός ενημέρωσε τον Πλουμπίδη αν και ο Ζαχαριάδης τον είχε συμβουλεύσει να μην έρθει σε επαφή με τον Πλουμπίδη. Την επομένη ,έπιασαν στο ίδιο σπίτι της οδού Πλαπούτα την σύνδεσμό του Μπελογιάννη και μέλος της ΚΟΑ, Έλλη Ιωαννίδου Παππά , την αδερφή της Διδώς Σωτηρίου.
Η Ελλη Ιωαννίδου -Παππά πήγε στο ίδιο σπίτι μετά από συνεννόηση με τον Πλουμπίδη δίχως να γνωρίζει για τη σύλληψη του Μπελογιάννη.
Περισσότερα για τη σύλληψη του Μπελογιάννη θα διαβάσετε εδώ http://deltio11.blogspot.gr/2016/12/blog-post_60.html

Στις 20 Δεκεμβρίου 2007 πήδησε από το Μπαλκόνι ο Χρήστος Ζαχόπουλος ο φίλος του Νωθρού , Ποιος θυμάται τώρα το Zaxogate ;
Ο Ζαχόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού στις 19 Δεκεμβρίου του 2007 επικαλούμενος λόγους υγείας και την επόμενη, στις 20, προέβη σε απόπειρα αυτοκτονίας. Τον Οκτώβριο του 2009 ο Θέμος Αναστασιάδης καταδικάστηκε σε 19 μήνες φυλάκιση με αναστολή για δημοσίευση φωτογραφιών στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» που παρουσίαζαν τον Χρήστο Ζαχόπουλο σε προσωπικές στιγμές .
Τον Απρίλιο 2013 δικάστηκε η έφεση και το Τριμελές Εφετείο αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση του Θέμου Αναστασιάδη,Αθωώθηκαν και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι της υπόθεσης. 

Όλα τα γεγονότα της 20ης Δεκεμβρίου εδώ....

http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2017/12/20.html

3 σχόλια:

ΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

ΤΟΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΑΝ Η ΜΟΣΑΝΤ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΤΗΣ ΒΟΥΝΤΟΥ ΦΟΝ...ΣΑΛΟΥΤΕ ΑΦΕΝΤΙΚΟ..

Ανώνυμος είπε...

Για τα δεδομένα της εποχής εκείνης ο Μπελογιάννης εθεωρείτο γόης. Είναι βέβαιον ότι αν είχε κατέβει στις εκλογές του 1952, όταν για πρώτη φορά εψήφισαν οι γυναίκες, θα είχε εκλεγεί βουλευτής...

Ανώνυμος είπε...

Η υπόθεση Μπελογιάννη, υπήρξε η τελευταία απόπειρα των Εγγλέζων να επανακάμψουν στην Ελλάδα και έρχεται σαν συνέχεια της αποτυχημένης προσπάθειας, ανασύστασης των δικτύων πρακτόρων και συνεργατών τους μέσω της αποστολής Πολκ, σε συνέχεια της αποκατάστασης επαφής μεταξύ KGB και SIS από τον αρχιπράκτορα Φίλμπυ.
Οι εξελίξεις ευνοούσαν την αποστολή του Μπελογιάννη, λόγω της άδοξης λήξης του αμερικανοσοβιετικού ειδυλλίου και το ξεκίνημα του ψυχρού πολέμου, που επέφερε μοιραία την επαναπροσέγγιση Βρεττανίας - ΕΣΣΔ.
Το σχέδιο ήταν να αποκατασταθεί η επαφή με τον εκπρόσωπο της παραδοσιακής αγγλοτραφούς αριστοκρατίας Μπάτση, από τον απεσταλμένο του Στάλιν για την Ελλάδα, Μπελογιάννη. Με τη στήριξη του φιλοβρεττανού Πλαστήρα και των ανακτόρων φυσικά.
Πάλι όμως επενέβη ο καουμπόϋς και τους χάλασε τα σχέδια συλλαμβάνοντας και εκτελώντας και τους δύο.