29/11/17

Ετοιμάζεται η αγωγή κατά του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς στη Σερβία

Ο επικεφαλής της νομικής ομάδας της Βασιλικής Ακαδημίας της Σερβίας, Σέρτζαν Αλέξιτς, ανακοίνωσε ότι η διεθνής ομάδα των νομικών , που επεξεργάζεται, την μήνυση και τις αγωγές κατά των κρατών μελών του ΝΑΤΟ για την ανθρωπιστική και οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν με τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Σερβίας, είπε, επεξεργάζεται τις εξι τελεσίδικες αποφάσεις της Ιταλικής Δικαιοσύνης μετά από προσφυγές ιταλών στρατιωτών που υπηρέτησαν στην KFOR, και οι οποίες δημιουργούν νομολογία Επι της οποίας θα στηριχτεί και η σερβική προσφυγή.
Ο Αλέξιτς εξήγησε ότι στις έξι δικαστικές αποφάσεις των ιταλικών δικαστηρίων που έχουν καταστεί τελεσίδικες, αναγνωρίζεται η σχέση αιτίου-αποτελέσματος, μεταξύ της εμφάνισης καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών στους στρατιώτες που υπηρέτησαν στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι και στις βόμβες με το απεμπλουτισμένο ουράνιο που έριξε το ΝΑΤΟ .
Οι Ιταλοί στρατιώτες μήνυσαν το ιταλικό Υπουργείο Άμυνας για την αποστολή τους στους τόπους που είχαν είχε βομβαρδιστεί με βόμβες που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο, στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια χωρίς επαρκή εξοπλισμό προστασίας , με αποτέλεσμα μετά να εμφανίσουν καρκίνους.
«Έτσι η θεωρία τους ότι δεν είναι επιβλαβές για την υγεία το απεμπλουτισμένο ουράνιο απέτυχε. Έχουμε δικαστικές αποφάσεις τώρα,» είπε ο Αλέξιτς.
Ο κ. Αλέξιτς είπε ότι η νομική ομάδα με επικεφαλής εκείνον, συντάσσει ήδη τις ατομικές αγωγές κατά των μελών του ΝΑΤΟ που βομβάρδισαν από κοινού τη Σερβία, ενώπιον των δικαστηρίων τους, για τη χρήση ουρανίου που απαγορεύεται από τους διεθνείς κανονισμούς.
Ο κ. Αλέξιτς τόνισε ότι στη νότια Σερβία στη περιοχή της Βράνιε και σε τέσσερα χωριά στην περιοχή του Πρέσεβο που χτυπήθηκαν με βόμβες που περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο, εμφανίστηκε μεγάλος αριθμός των πολιτών που πάσχουν από καρκίνο. Περισσότερο από το 80% των προσώπων που απεβίωσαν σε αυτά τα χωριά στη Νότια Σερβία πέθαναν από καρκίνους», τόνισε ο Αλέξιτς, του οποίου η μητέρα έχει διαγνωστεί επίσης με καρκίνο.
Όπως τόνισε, περισσότεροι από χίλιοι κάτοικοι , εμφάνισαν καρκίνους και ότι τις αγωγές θα τις καταθέσουν οι νόμιμοι κληρονόμοι τους. Πριν κατατεθούν οι αγωγές προγραμματίζεται ένα διεθνές συνέδριο , με τη συμμετοχή επιστημόνων από όλο τον κόσμο και την Ευρώπη που ασχολούνται με το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Στη διεθνή ομάδα νομικών που δουλεύουν δωρεάν , συμμετέχουν δικηγόροι και καθηγητές από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, τη Ρωσία, την Κίνα, και την Ινδία. Στο πλαίσιο της προβολής της υπόθεσης η Κινεζικη τηλεόραση προβάλει σειρά 6 ντοκιμαντέρ, ενώ ετοιμάζονταν εκπομπές στη Ρωσική τη Γαλλική και την Πολωνή τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: