8/9/17

8 Σεπτεμβρίου 1944. Οι κομμουνιστές επιτεθήκαν στον απελευθερωμένο Πύργο

Οι Γερμανοί ύστερα από 40 μήνες Κατοχής έφυγαν από τον Πύργο και οι Πυργιώτες πανηγύρισαν την Ελευθερία.
Μέσα στην πόλη, ως δυνάμεις τάξεως, ήσαν η Χωροφυλακή κι το Τάγμα Ασφαλείας Πύργου, που είχε συγκροτηθεί στα τέλη Μαΐου 1944 υπό τον Ταγματάρχη Γεώργιο Κοκκώνη. Ταυτόχρονα ο Κοκκώνης, άφησε να βγουν από τις φυλακές οι έγκλειστοι, ως «κομμουνιστές» ή «φιλοκομμουνιστές».
Την επόμενη , ο ταγματάρχης Γεώργιος Κοκκώνη ως στρατιωτικός διοικητής και Φρούραρχος , αφού απέριψε την πρόταση του συνταγματάρχη Κουρκουλάκου, διοικητή του Συντάγματος Ασφαλείας Πάτρας, να συμπτυχθεί προς την Πάτρα, εξέδωσε διακήρυξη με την οποία δήλωσε ότι έπαυε να βρίσκεται υπό τις διαταγές της κυβέρνησης των Αθηνών και έθεσε το Τάγμα, υπό τις διαταγές της ελληνικής βασιλικής κυβέρνησης, που βρισκόταν στην Ιταλία και στην οποία μετείχαν και οι υπουργοί του ΕΑΜ.
Ο Κοκκώνης απέστειλε τον Δικηγόρο Σκάβα, και τον φαρμακοποιό Δικηγόρο, Βιργίνη, στην έδρα του ΙΙΙ Τάγματος του ΕΛΑΣ για να διαπραγματευθούν. Ακλούθησε δεύτερη ομάδα πολιτών από τον, Δικηγόρο Ν. Αυγερινό, τον γιατρό Α. Μιχαλόπουλο τον έμπορο Χριστακόπουλου , και τον εμπορομπακάλη Χαραλαμπόπουλο, που μετέφεραν την πρόταση του Κοκκώνη να μείνει το Ταγμα σε ορισμένες περιοχές στον Πύργο και στα προάστια.
Ακολούθως μπήκαν στην Πόλη οι εκπρόσωποι των Ελασιτών μαζί με τον ελληνοαμερικανό Σύνδεσμο και συναντήθηκαν στην κλινική Θεοδωροπούλου με τον Κοκκώνη και τον Διοικητική της Χωροφυλακής Καμάρα, έξω από την οποία μαζευτήκαν οι κομμουνιστές για κλάκα. Η συζήτηση δεν κατέληξε πουθενά.
Στις 5 το πρωί της 8ης Σεπτέμβρη 1944, άρχισε η επίθεση των Κομμουνιστών. Μέχρι τις 9,30 είχαν ανατρέψει τα περιμετρικά φυλάκια, πλην του Νεκροταφείου, οπου μαχόταν και ο Κοκκώνης. Κατά το μεσημέρι, η αντίσταση είχε περιοριστεί στο κέντρο, στο Γυμνάσιο, στο Δημοτικό Σχολείο στα αστυνομικά τμήματα σε ένα εργοστάσιο και το Νεκροταφείο. Εκεί σκοτώθηκε ο Κοκκώνης.
Οι νεκροί ταγματασφαλίτες ήταν περίπου 40 και 80 ήσαν τραυματίες. Οι Ελασίτες είχαν 42 νεκρούς.Μετά  τα αιματηρά γεγονότα στον Πύργο ο ταγματάρχης Αντριους της SoE κάλυψε τον ΕΛΑΣ.
Με αναφορά του στις 14 Σεπτεμβρίου, απαντούσε στις διαμαρτυρίες των «εθνικοφρόνων» προς την κυβέρνηση και ανέφερε ότι, «τα γεγονότα ήσαν λιγότερο αποτρόπαια από ότι λεγόταν, ότι ,οι «λίγοι επιζώντες από τα Τάγματα Ασφαλείας εκτελέστηκαν  μαζί με 55 πολίτες, ότι  πολλά σπίτια κάηκαν, και ότι επικρατούσε πανικός στην Αμαλιάδα και σε άλλες πόλεις».
Οι διάφοροι Ελασίτες που έγραψαν για τη μάχη και την άλωση του Πύργου αναφέρουν 120 νεκρούς ταγματασφαλίτες περιλαμβάνοντας και 80 από εκείνους που τους εκτέλεσαν μετά τη μάχη. 130 κατάφεραν να διαφύγουν και να φτάσουν στην Πάτρα.
Οι νεκροί του Πύργου υπολογίστηκαν αργότερα σε 162. Πράγμα που σημαίνει ότι οι κομμουνιστές εκτέλεσαν περίπου 120 πολίτες και αιχμαλώτους. Ο Κόκκινος Διονύσης Χαριτόπουλος στο βιβλίο του, «Άρης-Ο Αρχηγός των ατάκτων», αναφέρει  "242 και πλέον νεκρούς" αλλά αυτό το νούμερο δεν διασταυρώνεται από καμιά άλλη  πηγή.   
Τα γεγονότα της 8ης Σεπτεμβρίου θα τα βρείτε εδώ
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2017/09/8.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: