26/8/17

Οι Βούλγαροι σκάβουν στο ελληνικό τους παρελθόν

Το Κόκκινο Κάστρο , (Ρουσόκαστρο) είναι βυζαντινό κάστρο στην Βουλγαρία 20 χλμ. βορειοδυτικά του Πύργου, στις ακτές του Εύξεινου πόντου. Χτίστηκε τον 5ο περίπου αιώνα, και μια επιγραφή του 6ου αιώνα αναφέρει διοικητή του τον Ιουστίνο εγγονό του αυτοκράτορα Ιουστινιανού , Εκεί έγινε στις 18 Ιουλίου 1332 η Μάχη του Ρουσκάστρου όπου ο Βούλγαρος τσάρος Ιβάν με 11000 νίκησε τους 3000 του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Γ Παλαιολόγου, Τώρα κατά των συνεχιζόμενων ανασκαφών , ανακαλύφτηκε πέτρινη σκάλα που οδηγούσε στη βάση του φρουρίου που καλύπτει έκταση 52 στρεμμάτων.
Η σκάλα είναι φτιαγμένη από μεγάλες πέτρες που είναι ενωμένες μεταξύ τους με κονίαμα. Έχει μήκος 12 μέτρα και πλάτος 205 εκατοστά. Γύρω από τα σκαλοπάτια βρέθηκαν αγγεία και νομίσματα από την περίοδο του 13-14 αιώνα. Το όνομα Ρουσόκαστρο χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τον άραβα γεωγράφο Ελ Ιντρίσι στο έργο του «Γεωγραφία του κόσμου».
Το 1443 καταστράφηκε από τους Οθωμανούς. Μέσα στο κάστρο υπήρξε μοναστήρι του 5ου ή 6ου αιώνα όπου σήμερα έχουν ανεβρεθεί τα ερείπια του ναού του Αγίου Γεωργίου.
Στη Φιλιππούπολη σκάβουν στην ανατολική είσοδο που χτίστηκε τον 2ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Αδριανό, και απ όπου ξεκινούσε μετά ο δρόμος για την Κωνσταντινούπολη.
Στη Σόφια, αρχαιολόγοι που σκάβουν στην πλατεία της Αγίας Κυριακής βρήκαν μια ταβέρνα , καταστήματα και ένα μεγάλο δημόσιο κτίριο που χρονολογήθηκαν από τον δεύτερο αιώνα, από την Σαρδική.Υπάρχουν επίσης απομεινάρια των σωλήνων νερού και κανάλια αποχέτευσης.
Πιο νότια , στο Περπερικόν, στην Ανατολική Ροδόπη, περίπου 15 χιλιόμετρα από το Βέλικο Τάρνοβο, βρήκαν στην είσοδο της Νότιας Γειτονίας μια δεξαμενή συλλογής πόσιμου νερού που χρονολογείται και αυτή από το δεύτερο αιώνα και στις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές γέμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυμναστικής στο Ρίμινι κατέκτησε το 7ο ευρωπαϊκό χρυσό στους Κρίκους. Επτά φορές πρωταθλητής Ευρώπης

 Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΑΣ ΕΛΛΑΣ  ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ  ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ