21/3/17

Βουλγαρία: Η «ελευθερία» και το «άδειο στομάχι»

Ενώ διανύουμε την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας, σύμφωνα με τους δημοσκόπους, τα κύρια προβλήματα για τους ψηφοφόρους, είναι «τα χαμηλά εισοδήματα», (για το 63,5%) , η ανεργία, ( για το 49,6%) και «το κόστος περίθαλψης» (για το 42,4%).
Κατόπιν αυτού, η επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κορνέλια Νίνοβα σε προεκλογική της ομιλία στη Στάρα Ζάγκορα το βράδυ της Κυριακής προέτρεψε το «λαό» , «να πάρει πίσω από τον Μπορίσοφ την ελευθερία, την άνεση και την αξιοπρέπειά του». Η φράση «κλειδί» ήταν ότι «η δημοκρατία του Μπορίσοφ έχει στερήσει πολλά από τους Βούλγαρους».
Η προεκλογική εκστρατεία του ΓΚΕΡΜΠ αντεπιτέθηκε από τα «Κοινωνικά Δίκτυα» . «Η Κορνέλια χλεύασε γενιές Βουλγάρων που έδωσαν τη ζωή τους για μια ελεύθερη και δημοκρατική Βουλγαρία» , «το κόμμα της έθαψε την ελευθερία και τη δημοκρατία για μισό αιώνα», έγραψαν οι «απολογητές» των «κεντροδεξιών», ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ από το Facebook, είπε στην ηγέτη των σοσιαλιστών , «να ζητήσει συγγνώμη».
Πάντως το καλό νέο για την προεκλογική εκστρατεία της κ.Νίνοβα ήταν το άνοιγμα προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα του επιχειρηματία Βέσελιν Μερέσκι που δήλωσε ότι το πρόγραμμα του BSP ήταν το «πιο κοντινό» προς το δικό του.
Ο Μαρέσκι που έχει «αλυσίδες» φθηνών Φαρμακείων και Βενζινάδικων στην Βάρνα , δήλωσε ότι θα ήταν διατεθειμένος να συμφωνήσει να μπει σε συνασπισμό μόνο με τα κόμματα που θα ήταν πρόθυμα να εφαρμόσουν μέτρα από το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα.
«Εμείς θα υποστηρίξουμε μια κυβέρνηση που θα μειώσει την τιμή των καυσίμων στα 1,80 λέβα, αντί των 2,50 λέβα, και που θα φροντίσει το σπίτι για τις νέες οικογένειες να κοστίζει 300 ευρώ το τετραγωνικό . Χωρίς αυτά τα σημεία, δεν θα δώσουμε την υποστήριξή μας σε κανέναν», είπε ο Μαρέσκι που πρόσθεσε ότι νομίζει πως οι Σοσιαλιστές είναι «πιο κοντά σε αυτά τα σημεία».

Χθες κυκλοφόρησαν τρεις δημοσκοπήσεις. Δυο με «αναγωγή» και η άλλη χωρίς. Η δημοσκόπηση της «Gallup International» μεταξύ «εκείνων που θα ψηφίσουν σίγουρα», έδειξε ότι προηγείται ελαφρά η κ. Νίνοβα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, (BSP),έχει 30,3%, το ΓΚΕΡΜΠ 29,9%, οι «Ηνωμένοι Πατριώτες» 11,5%, το DPS 8,1%, το «Βόλια» και ο Βέσελιν Μαρέσκι 6,5%, και οι «Μεταρρυθμιστές» 4,4%.
Η δημοσκόπηση του «Κέντρου Αναλύσεων και Μάρκετινγκ», που πραγματοποιήθηκε από τις 10 ως τις 16 Μαρτίου με δείγμα 1012 πολιτών, έδειξε ότι το «ΓΚΕΡΜΠ» προηγείται με 31,4% και θα βγάλει 81 ως 90 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) είναι στο 30,7% και θα βγάλει 79 έως 88 βουλευτές, το Κόμμα «Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (DPS) είναι στο 10.4 % και θα βγάλει 26 με 31 βουλευτές, οι «Ηνωμένοι Πατριώτες» είναι στο 9,6% και θα εκλέξουν 24 με 29 βουλευτές, και το Κόμμα «Βόλια» του Μαρέσκι είναι στο 6,1% και θα εκλέξει 14 έως 19 βουλευτές. Το Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ είναι με αναγωγή στο 3,6% και προσπαθεί να φθάσει το 4%. Οι θετικές γνώμες για τον Μπορίσοφ είναι στο 35,3% και οι αρνητικές στο 54,6%. Η αρχηγός του BSP Κορνέλια Νίνοβα έχει 30,2% θετικές , και 56,6%. Το υψηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης (74,6%) έχει ο ηγέτης του «Ατάκα» Βόλεν Σιντέροφ, που είναι «Ηνωμένος Πατριώτης». Το 23,2% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θα ήθελαν μια κυβέρνηση δεξιών κομμάτων με επικεφαλής το ΓΚΕΡΜΠ. Το 18,2% θα ήθελε κυβέρνηση του BSP. Το 25% των ερωτηθέντων είναι αισιόδοξο ότι η κατάσταση στη Βουλγαρία θα βελτιωθεί κατά τους προσεχείς μήνες, το 41% πιστεύει ότι θα παραμείνει η ίδια και το 29% περιμένει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Το 47,7% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.
Οι αναποφάσιστοι είναι 26,7% , ενώ το 13,7% δήλωσε ότι μπορεί να μην πάει να ψηφίσει.
Η τρίτη δημοσκόπηση, (χωρίς αναγωγή), επί του συνόλου των απαντήσεων, έδωσε: GERB 20,2%, BSP 19, 8% , Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών 7,4%, Ηνωμένοι Πατριώτες 6,8% και «ΒΟΛΙΑ» 4,2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: