1/3/17

πΓΔΜ-BJRM: Ο Σερίφης και το «Κράτος Δικαίου» γνωρίζουν το συμφέρον των πολιτών

Το Στέητ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε χθες ανακοίνωση για την πΓΔΜ στην οποία τονίζει ότι «οι ΗΠΑ μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ έχουν παρακολουθήσει στενά τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στη Μακεδονία μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 11 Δεκεμβρίου του 2016».
Στη δήλωση υπογραμμίζεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τους ηγέτες της πΓΔΜ να σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, κατά τρόπο σύμφωνο με το Σύνταγμα και τις φιλοδοξίες της πΓΔΜ για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».
Αυτή η διαταγή απευθύνεται προς τον πρόεδρο Ιβάνωφ που «μελετάει» τον εάν μπορεί να δοθεί εντολή στον δευτερο Ζάεφ.
«Ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης που θα δεσμεύεται για την λειτουργία του «Κράτους Δικαίου και την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει στον τερματισμό της πολιτικής κρίσης που έχει εμποδίσει σοβαρά τη δημοκρατική και οικονομική ανάπτυξη και την Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση της χώρας». αναφέρει η ανακοίνωση.
Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τα πολιτικά κόμματα, (δηλαδή το VMRO-DPMNE που αντιδρά) "να δώσουν προτεραιότητα στα συμφέροντα του κράτους και των πολιτών" .
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν όλα τα μέρη, (δηλαδή τον Γκρουέφσκι) να θέσουν το συμφέρον της Μακεδονίας και των πολιτών της πάνω απ όλα, και να συνεργαστούν εποικοδομητικά, και να εφαρμόσουν πλήρως όλες τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας Przino», τόνισε η ανακοίνωση.

Παράλληλα χθες το απόγευμα, η αποστολή του ΟΑΣΕ κυκλοφόρησε την τελική της έκθεση σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, η 11η , η οποία αναφέρει ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η βελτίωση του νομικού πλαισίου, καθώς επίσης και να ληφθούν νομικά μέτρα «σχετικά με τις απειλές κατά των πρεσβευτών», και «να αποφευχθεί η πίεση που ασκείται στους , πολιτικούς ακτιβιστές και άλλους που παρακολουθούν τα γεγονότα». Χθες στα Σκόπια, την Πρίλαπο, το Κουμάνοβο, το Στιπ και το Κίτσεβο, έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις από την «κίνηση Πολιτών».
Στις διαδηλώσεις στα Σκόπια , που δεν ελέγχονται ακριβώς από το VMRO-DPMNE, μίλησε η Έλενα Μισίρκοβα ανιψιά του Κρστε Πέτκοφ-Μίσιρκοβ και εμφανίστηκαν οι «Αιγαιάτες» με πολλές σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας και λάβαρα της «Μεγάλης Μακεδονίας». Το βασικό σύνθημα όλων ήταν το «Ζόραν Ζάεφ προδότη».Σήμερα θα συνεχιστούν οι λαϊκές κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: