24/2/17

πΓΔΜ-BJRM:Ο Ζάεφ έχει τις υπογραφέςαλλά η κρίση βαθαίνει

Ο ηγέτης της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε χθες από το Σαράγιεβο όπου επισκέφθηκε τον μουσουλμάνο αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Νερμίν Νικσιτς , ότι έχει τις δέκα υπογραφές των βουλευτών της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση (DUI) ώστε να λάβει την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση.
Στη συνέντευξη τύπου στο Σαράγιεβο είπε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. «Πιστεύω ότι απομένει η διαπραγμάτευση λεπτομερειών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Τα πιο σημαντικά ζητήματα, τα οποία θα αποτελέσουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης, όπως η πλατφόρμα των αλβανικών πολιτικών κομμάτων, και ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών, έχουν συμφωνηθεί. Αυτές ήταν οι σημαντικές διαφορές. Αυτό που απομένει τώρα, είναι να καθίσουμε με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων και να συζητήσουμε για τα υπουργεία και τα προσωπα που θα αναλάβουν ορισμένους τομείς της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι σε 10 με 15 ημέρες, η πΓΔΜ θα έχει μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία της SDSM», δήλωσε ο Ζάεφ .
Ο Ζάεφ, είπε ακόμα ότι η SDSM ως κόμμα στηρίζει τους πολίτες από όλες τις εθνοτικές ομάδες και τόνισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η πολυπολιτισμικότητα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των χωρών.
Στα Σκόπια ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE Ίβο Κοτέβσκι, απάντησε ότι μια πιθανή κυβέρνηση SDSM –DUI θα σήμαινε ότι η βούληση των ψηφοφόρων δεν γίνεται σεβαστή, και ότι το VMRO-DPMNE και ο ηγέτης του Νίκολα Γκρούεφσκι, θα κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τους πολίτες».

-Ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας επί των Ευρωπαϊκών υποθέσεων σερ Αλαν Ντάνκαν, ξεκίνησε χθες διήμερη επίσκεψή Σκόπια, στη Μακεδονία, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ, τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ποπόσκι, τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων , την Ειδική Εισαγγελέα Κάτιτσα Γιάνεβα, και τους εκπροσώπους της «κοινωνίας των Πολιτών».
Ο σερ Ντάνκαν, μαζί με τον Βρετανό Πρέσβη στην πΓΔΜ κ. Γκάρετ συναντήθηκαν με τον Νίκολα Γκρουέφσκι και την ηγεσία του VMRO-DPMNE χθες το βράδυ, και έφυγαν έπειτα από μία ώρα, χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ οι Βρετανοί πίεσαν την ηγεσία του VMRO μα τους πει τι σκοπεύουν να κάνουν εάν η DUI και η SDSM σχηματίσουν κυβέρνηση. Αυτός ήταν ο πρωταρχικός τους στόχος. Ωστόσο, η ηγεσία του VMRO δεν τους έδωσε απάντηση. Ο Γκρουέφσκι τους είπε ότι το κοινό θα ενημερώνεται για τα νέα βήματα στον κατάλληλο χρόνο.

-Στις εξελίξεις παρενέβη και η Ιερά Σύνοδος της σχισματικής εκκλησίας εκφράζοντας μεγάλη ανησυχία για την τρέχουσα κατάσταση στην κοινωνία και απεύθυνε έκκληση για «αμοιβαίο σεβασμό», «συγχώρεση», και «υπευθυνότητα» Η Σύνοδος απεύθυνε έκκληση «σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες να διατηρήσουν τη συνταγματική θέση της μακεδονικής γλώσσας στην επικράτεια της Μακεδονίας», και τον «ενιαίο χαρακτήρα του κράτους», και τονίζει ότι «είναι απαραίτητη η αμοιβαία συνεννόηση και εθνική ενότητα».
Η Σύνοδος, επίσης αναφέρει ότι η πΓΔΜ , «χρειάζεται μια απογραφή του πληθυσμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: