29/12/16

Η «μαύρη» Παρασκευή των «ηρωικών» ελασιτών

Η Άλωση του «ΣΤΑΛΙΓΚΡΑΝΤ» των Αθηνών από τους Ριμινίτες
Στις 29 Δεκεμβρίου 1944 , ημέρα Παρασκευή, η 3η Ορεινή Ταξιαρχία, (Ρίμινι) ανέλαβε την εκκαθάριση από τον ΕΛΑΣ των περιοχών ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ – ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ – ΒΥΡΩΝΟΣ.
Την επιχείρηση ανέλαβε το Συγκρότημα του Συντ/χου Νικολάου Παπαδοπούλου στο οποίο διατέθηκαν το 2ον και 3ον Τάγμα, ο 1ος Λόχος του 1ου Τάγματος, το 148ο Τάγμα Εθνοφυλακής (μείον λόχος), δύο λόχοι χωρ/κής (200 άνδρες),
3 ουλαμοί αρμάτων (9 άρματα), και Ουλαμός 3 τεθωρακισμένων.
Η επιχείρηση υποστηρίχτηκε με πυρά Αγγλικής Πυροβολαρχίας.

Η επιθέση εκδηλώθηκε στις 07.15 της 29ης Δεκεμβρίου. Ταυτοχρόνως αγγλικές επιτέθηκαν επί των κατευθύνσεων, ΚΑΤΣΙΠΟΔΙ-ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ, ΚΑΤΣΙΠΟΔΙ Α΄. ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΝ, ΣΤΑΔΙΟΝ και ΑΡΔΗΤΟΣ προς ΠΑΓΚΡΑΤΙ.

-α. «Το 2ον Τάγμα εξορμήσαν την 0715΄κατέλαβε αιφνιδιαστικώς την 0815΄ ώραν το ύψωμα και τον συνοικισμόν ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ. Ανατολικώτερον ενεργών κατά ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ λόχος του συνίντησε αποφασιστικήν αντίστασιν του εχθρού και κατόπιν σκληρού αγώνος από οικίας εις οικίαν μέχρι 1600΄ ώρας κατέλαβε τον αντικειμενικόν του σκοπόν ήτοι, Συνοικισμόν Συγγρού μέχρι πλατείας ΥΜΗΤΤΟΥ και οδού ΥΜΗΤΤΟΥ και την δυτικήν πλευράν ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ μέχρι της οδού ΦΑΡΣΑΛΩΝ συνδεόμενον δεξιά (δυτικώς) με Αγγλικάς Μονάδας ενεργήσας προς ΠΑΓΚΡΑΤΙ και αριστερά (ανατολικώς) με 148 Τάγμα Εθνοφυλακής ενεργούν προς Κέντρον Καισαριανής».

-β). «Το 148 Τάγμα Εθνοφυλακής επιτεθέν διά διλοχίας την 0730 ώραν κατά του Κέντρου ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ και προς την βορείαν παρυφήν αυτής δεν ηδυνήθη να σημειώση πρόοδον λόγω ισχυρών εχθρικών αντιστάσεων και του ακαλύπτου του εδάφους και καθηλώθη μέχρι της 1430 ώρας οπότε διά πλευρικής ενεργείας από ανατολών προς δυσμάς του 3ου Τάγματος ο εχθρός ηναγκάσθη να συμπτυχθή απειλούμενος με πλήρη κύκλωσιν και ούτω το Τάγμα επροχώρησε άνευ σχεδόν αντιστάσεως κατέλαβε το κέντρον της ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ και μέχρι 1700΄ ώρας την νοτίαν παρυφήν αυτής μέχρι της οδού ΦΟΡΜΙΟΝΟΣ συνεδεόμενον δεξιά με 2ον Τάγμα και αριστερά με 3ον τοιούτον». -γ). Το 3ον Τάγμα με βάσιν εξορμήσεως το ΑΛΕΠΟΒΟΥΝΙ και Άγιον Ιωάννην Πρόδρομον επετέθη από ανατολών την 0730΄ ώραν με κατευθύνσεις, μίαν προς Δυσμάς κατά τον άξονα οδού ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ και ετέραν προς Ν. Δυσμάς προς Ανάληψιν. Κατόπιν σκληρού αγώνος το Τάγμα κατέλαβε μέχρι 1430΄ ώρας την ανατολικής παρυφής ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ και εκινείτο προς ΑΝΑΛΗΨΙΝ, πλην λόγω της καθηλώσεως εις το Κέντρον του 148 Τάγματος διετάχθη να στραφή ολόκληρον προς Δυσμάς όπερ και έπραξε και ούτω ο εχθρός απειληθείς διά κυκλώσεως συνεπτύχθη προς νότον με πολλάς δι αυτόν απωλείας. Μετά την επιτυχίαν ταύτην το Τάγμα εστράφη και πάλιν προς την κατεύθυνσιν της Αναλήψεως και μέχρι της 1700΄ ώρας κατέλαβε το ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ μέχρι της οδού ΦΟΡΜΙΟΝΟΣ εκπέμψαν μόνον περιπόλους μέχρι ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ λόγω επελεύσεως του σκότους.

-δ).Ούτω μέχρι της 1700΄ ώρας είχε ολοκληρωθή παρά του Συγκροτήματος Συντ/χου Παπαδοπούλου ο αντικειμενικός του σκοπός καταληφθέντος ολοκλήρου του Συνοικισμού ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ μέχρι της οδού ΦΟΡΜΙΟΝΟΣ και ο συνοικισμός Συγγρού μέχρι της οδού ΥΜΗΤΤΟΥ, με δεξιόν μέχρι πλατείας ΥΜΗΤΤΟΥ.

Οι κομμουνιστές που αμύνθηκαν με λύσσα υπέστησαν πανωλεθρία. 180 νεκροί και (μόνον) 12 τραυματίες. 400 αιχμάλωτοι.

Κατά την διάρκειαν της νυκτός υπεχώρησαν από την ΑΝΑΛΗΨΗ, τον ΒΥΡΩΝΑ και τη ΖΩΟΔΟΧΟ ΠΗΓΗ και συμπτυχθήκαν διά του ΥΜΗΤΤΟΥ, η μεν «Ι Ταξιαρχία» προς Λιόπεσι, το δε «ΙΙ/34 Σύνταγμα» προς την Αγ. Παρασκευή.

Άφησαν πίσω τους 6 πυροβόλα , 10 πολυβόλα, 5 όλμους και 400 τυφέκια, αφθονία πυρομαχικών και χειροβομβίδων, 5 (αρπαγμένα) αυτοκίνητα και 10 φορτηγά αυτοκίνητα. Βρέθηκαν και μεγάλες ποσότητες τροφίμων πάσης φύσεως που διανεμήθησαν εις τον εξηντλημένον εκ της πείνης πληθυσμόν, καθώς επίσης φάρμακα και πολλά είδη ιματισμού και υποδύσεως.

Οι απώλειες των δικών μας ήταν 8 νεκροί αξιωματικοί και 16 οπλίτες, και τραυματίστηκαν 24.

Οι κομμουνιστές έλεγαν τότε ψευδώς και συνεχίζουν να το λένε και σήμερα ότι «η Καισαριανή ισοπεδωθείσα από τα πυρά πυροβολικού και αεροπορίας περιήλθε εις χείρας των Άγγλων».

Η Καισαριανή απελευθερώθηκε με ελληνικό αίμα!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απελευθερώθηκε η Καισαριανή; Από ποιούς να απελευθερωθεί ρε Χατζάρα; Αφού ελεύθερη ήταν από τις 12 Οκτωβρίου 1944...

Αυτό που έγινε στην Καισαριανή, ήταν η κατάληψή της από τους Άγγλους κατακτητές και τα τσιράκια τους...

Ανώνυμος είπε...

Τώρα που η Καισαριανή απελευθερώθηκε, μπορούμε να την επισκεφτούμε άφοβα, ή να έχουμε μαζί μας και διαβατήριο;

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΗΣΤΡΙΚΟ ΣΑΣ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΙΜΙΑΙΜΑ ΔΙΠΟΔΑ ΣΛΑΥΟΙ

Άφησαν πίσω τους 6 πυροβόλα , 10 πολυβόλα, 5 όλμους και 400 τυφέκια, αφθονία πυρομαχικών και χειροβομβίδων, 5 (αρπαγμένα) αυτοκίνητα και 10 φορτηγά αυτοκίνητα. Βρέθηκαν και μεγάλες ποσότητες τροφίμων πάσης φύσεως που διανεμήθησαν εις τον εξηντλημένον εκ της πείνης πληθυσμόν, καθώς επίσης φάρμακα και πολλά είδη ιματισμού και υποδύσεως.

Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕ 70 ΧΡΟΝΙΑ. ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ !!!! ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι θα 'θελες... Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτοί που σκοτώνανε οι Άγγλοι και τα τσιράκια τους στην Καισαριανή ήταν Έλληνες πολίτες.. Και οι πιό πολλοί μάλιστα πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία...

Ανώνυμος είπε...

Η κατα-κόκκινη Καισαριανή:
Προπύργιο των αναρχοσυμμοριτών και των χαφιέδων-υποστηριχτών τους!

Το «Δώρο» των Ρότσιλντ στο Ισπανικό Λαό επειδή αντιστάθηκαν στον Τύραννο Ναπολέοντα και τους Αβράκωτους Γάλλους

Το «Ισπανικό παράδειγμα» που τσόνταραν στην  Επαναστατική Προκήρυξη «Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» οι «Συνταγματικοί» φίλοι του αλκοολικο...