21/12/16

21 Δεκεμβρίου 1944. Οι «ηρωικοί» κομμουνιστές δολοφόνησαν μια ανυπεράσπιστη γυναίκα. Την Ελένη Παπαδάκη.

Η αιμοσταγής κοινοπραξία ΚΚΕ/ SOE & Co , στο πλαίσιο του «ηρωικού Δεκέμβρη» δολοφόνησε ηρωικά μια άοπλη και ανυπεράσπιστη γυναίκα. Την ηθοποιό Ελένη Παπαδάκη.

Το ΚΚΕ είχε έτοιμες τις προγραφές των «αντιδραστικών» στην εκτέλεση των οποίων στόχευαν τα Δεκεμβριανά. Το έργο αυτό το ανέλαβε ο Στρατός του Σίαντου η ΟΠΛΑ. Στις 20 Οκτωβρίου 1944 το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΗ που ελεγχόταν από το ΚΚΕ, συνεδρίασε στα γραφεία του, στην οδό Σατωβριάνδου 52α. με θέμα της ημερησίας διάταξης την «Πρόταση διαγραφής Ελλήνων ηθοποιών που πρόδωσαν τον ιερό Εθνικό Ελληνικό αγώνα».
Το προεδρείο του Κόκκινου ΣΕΗ ηταν, ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Θεόδωρος Μορίδης, ο Σπύρος Πατρίκιος, ο Χρήστος Τσαγανέας, και ο Πάνος Καραβουσάνος.
Οι προδότες ηθοποιοί ήσαν: 1) Βεργή Έλσα 2) Δαδοκαρίδου Έλλη 3) Ζαμάνου Χαρ. 4) Θάνος Διονύσιος 5) Ιακωβίδης Μιχάλης 6) Πόπολα Αγγέλα 7) Κόππολα Αλφρέδος 8) Μοσχούτης Δ. 9) Μπέλλα Σμάρω 10) Παπαδάκη Ελένη 11) Παυλόφσκαγια Νίνα 12) Ραμασόφ Ροβέρτος 13) Φελίτσης Δημήτριος και 14) Αγγελική Κοτσάλη.

Η ΚΕ του ΕΑΜ, έδωσε την πολιτική κάλυψη στην εξόντωση των «αντιδραστικών» με την ανακοίνωση της 21ης Νοεμβρίου 1944, (με αριθμό πρωτοκόλλου 7313) που έβαζε ως καθήκον «Να ξεμπερδέψουμε με μιας με όλους αυτούς» .
Σε εφαρμογή της πρόσκλησης του ΚΚΕ/ΕΑΜ συγκροτήθηκαν Λαϊκά Δικαστήρια που καταδίκασαν τους μελλοθάνατους αντιδραστικούς. 
Σε εφαρμογή αυτής της οδηγίας ,οι ΕΑΜίτες ηθοποιοί δημοσίευσαν στις 23 Νοεμβρίου τη λίστα των «προδοτών ηθοποιών» των οποίων η «δίκη» έγινε στις 24 Νοεμβρίου στο λαϊκό δικαστήριο που στήθηκε από το ΕΑΜ ηθοποιών στο θέατρο Διονύσια. Γραμματέας του ΕΑΜ ηθοποιών ήταν ο Δημήτρης Μυράτ.

Στο λαϊκό Δικαστήριο όπου αποφασίστηκε ουσιαστικά η εκτέλεση της Ελένης Παπαδάκη υπό τις κραυγές, «Θάνατος στην πουτάνα!».
Πρωταγωνίστησαν ο ετεροθαλής αδελφή του Μυράτ και φανατική κομμουνίστρια Μιράντα Μυράτ, και οι γνωστοί αριστεροί καλλιτέχνες όπως ο Σπύρος Πατρίκιος, ο Δήμος Σταρένιος, ο Λ. Δαρζέντας, η Ολυμπία Παπαδούκα , η Ασπασία Παπαθανασίου η Αλέκα Παΐζη, η Καίτη Ντιριντάουα, ο πολιτοφύλακας Πάνος Καραβουσάνος και ο υποβολέας θεάτρου Δημήτρης Σούλης.
Σε εφαρμογή της απόφασης του Λαϊκού Δικαστηρίου των Ηθοποιών η Ελένη Παπαδάκη συνελήφθη από την ΟΠΛΑ το απόγευμα της 21ης Δεκεμβρίου 1944 στο σπίτι του Μυράτ .
Ο επικεφαλής ήταν ο φοιτητής Κων. Μπιλιράκης. Μαζί ήταν ένας αστυφύλακας με πολιτικά, ονόματι Θεόδωρος Μιχαλόπουλος και ο υποβολέας Δημήτρης Σούλης. Οι τρείς με την Παπαδάκη που την συνόδευε η φίλη της Αιμίλια Καραβία και ο γραμματέας του ΕΑΜ ηθοποιιών Δ. Μυράτ, κατευθύνθηκαν στα γραφεία της Λαϊκής Επιτροπής του ΕΑΜ, επί της οδού Πατησίων 314, και εν συνεχεία όλοι μαζί πήγαν στην Πολιτοφυλακή της γειτονιάς τους, η οποία στεγαζόταν στην επιταγμένη έπαυλη Παπαλεονάρδου στην οδό Πολυλά και Ροστάν.
Εκεί υποδέχθηκε την Ελένη Παπαδάκη ο πολιτοφύλακας- ηθοποιός Καραβουσάνος, με χειροφίλημα!
Διοικητής της Πολιτοφυλακής Πατησίων ήταν ένας νεαρός 23 ετών με το «καλλιτεχνικό ψευδώνυμο» Ορέστης τον οποίο εκτέλεσε αργότερα εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Ανδρικίδης. Ο Ορέστης αφού πήρε το δαχτυλίδι και το ρολόι της Παπαδάκη την έστειλε μετά τα μεσάνυχτα για εκτέλεση στο τόπο εκτελέσεων στα Διυλιστήρια της Ούλεν στο Γαλάτσι.
Εκεί κατά την εκταφή πτωμάτων βρέθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1945 η Παπαδάκη. Ήταν πρόχειρα θαμμένη σε κοινό όρυγμα με τέσσερεις άλλους.
Με την κομπιναιζόν ανασηκωμένη γύρω από τον θώρακα, με τις ζαρτιέρες ζωσμένες στη μέση. Μία σφαίρα στον αυχένα με διέξοδο στην αριστερή μετωπική χώρα είχε δώσει τέλος στο μαρτύριο της… Τα μάτια της ήταν ορθάνοικτα από τρόμο και καθρέφτιζαν όλη τη φρίκη που είχε ζήσει.

7 σχόλια:

soulis είπε...

Εχω διαβασει απο διαφορες πηγες αυτη την ιστορια και περα απο τα κομμουνια ηθοποιους που την "δικασαν" και ειχαν το κριμα στο λαιμο τους πολυ σκοτεινο και διπροσωπο ατομο θεωρω την ποντικομαμμη τον Δημητρη Μυρατ.
Ετσι απο διαισθηση το λεω.
Της εκανε τον φιλο και οτι θα την βοηθησει κλπ αλλα για καποιον λογο πιστευω οτι αυτος επιδιωκε τον θανατο της περισσοτερο απο καθε αλλον.

Και θυμαμαι οτι μου ειχε κανει μεγαλη εντυπωση οταν ειχα διαβασει οτι αυτος ο Σταρενιος που τον μαθαμε αποτην τηλεοραση και τον ταυτισαμε με τον γερο λαδα που ελεγε "οι γερμανοι ειναι φιλοι μας" οτι ηταν κομμουνι οπως και οτι ο βεβαιως βεβαιως (και πραγματικα καλος ηθοποιος) Χρ.Τσαγανεας ηταν φανατικος τροτσκιστης και η γυναικα του ακομη πιο φανατικη.

avdargor είπε...

Ο ΔΟΛ ουδέποτε μου χαρίστηκε. Στο Μega οι παρουσίες μου μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είχα πολλές φορές σε πρωτοσέλιδα κείμενα μoυ στο Αntinews και στην Δημοκρατία ξεσκίσει αφεντικά και πρωτοκλασάτους, όταν ο ΔΟΛ ήταν στα ντουζένια του, πανίσχυρος.
Σήμερα όμως είναι άνανδρο να επιχαίρει κανείς για το κλείσιμο ιστορικών εφημερίδων και την ανεργία τόσων πολλων ανθρώπων. Δεν έχω αλλάξει γνώμη ούτε χιλιοστό για τους Πρετεντέρηδες, τους Ψυχάρηδες κλπ.
Οι πριμαντόνες έχουν κάνει τα κουμάντα τους, θα βρουν αλλού δουλειά ή θα απορροφηθούν σε κόμματα.
Υπάρχουν όμως οι αφανείς, η δεύτερη γραμμή, που συχνά είναι καλύτεροι από τους πρώτο τραπέζι πίστα. Υπάρχουν οι πολλοί συντάκτες, οι βοηθοί, οι διορθωτές, οι τεχνικοί, οι φωτογράφοι, κανονικοί άνθρωποι, με οικογένειες, που θα κάνουν μαύρα Χριστούγεννα. Μην χαίρεστε λοιπόν για τις συμφορές των άλλων. Δεν ξέρετε τι μπορεί να σας επιφυλάσσει η ζωή. Δεν είναι ελληνικό, δεν είναι χριστιανικό, δεν είναι αντρίκειο. Και συλλογική ευθύνη αναγνωρίζουν μόνον οι ολοκληρωτικοί, κόκκινοι ή μαύροι. Εγώ θα ευχηθώ στους εργαζόμενους του ΔΟΛ να βρεθεί λύση, να μην χάσουν τις δουλειές τους, να είναι καλά κι όσοι έγραψαν με εμπάθεια εναντίον μου, να έχουν δουλειά, να γράφουν και να διαφωνούμε και Καλά Χριστούγεννα σε όλους τους, ακόμη και σε αυτούς που δεν πιστεύουν.

**** ΤΑΔΕ ΕΦΗ, Φαηλος Κρανιδιωτης........ αυτος ο δακρυβεχτος,αστοδεξιουλης,θα ηγηθει..... της εθνικοφροσυνης υμων?....... ημαρτον!!!! ειναι εμφανες οτι ΟΙ ΔΕΞΙΕΣ ΤΟΥ ΡΙΖΕΣ ΕΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ. Συγκεντρωθειετε καποιοι..... ΔΕ ΘΑ ΣΩΣΕΙ αυτος την ελλαδα. τελος.

Ανώνυμος είπε...

κοιτάξτε λίγο και αυτό
http://tekton33.blogspot.gr/2014/01/33-1906-27-1994.html

Ανώνυμος είπε...

Καλά ρε Χατζάρα, όλοι αυτοί οι ηθοποιοί ήταν Έλληνες; Και γιατί τους λέγανε Μυράτ, Κόππολα, Παυλόφσκαγια, Ραμασόφ; Είναι αυτά ελληνικά ονόματα;

Ανώνυμος είπε...

Ο μαρξιστικος βουρκος εβγαλε οτι πιο σκοτεινο κρυβει ο η ανθρωπινη ψυχη.

Ανώνυμος είπε...

Οι... "λαοδίκες" του ΣΕΗ έκαναν "λαμπρές" καριέρες μετά, αφού όλες οι πόρτες ήταν ορθάνοιχτες για τους "χαμένους" του συμμοριτοπολέμου...
Μέχρι και ο "ταλεντάρας" Καραβουσάνος!!!:

"Η ζωή, ντραν! ντραν!
μου γελά, ντραν! ντραν!
ευτυχισμένα... (παύσις)
Σε ρωτώ, ντραν! ντραν!
πού με πας; (για κονσερβοκούτι...) ντραν! ντραν!
μακρυά στα ξένα..."

Ανώνυμος είπε...

Και συνεχίζουν και κάνουν καριέρα , Δείτε ένα απλό ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ για τα χριστούγεννα και τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Ολοι είναι οι γνωστοί αριστερούληδες(Σαββόπουλος-Μικρούτσικος-Παπαδόπουλος-Μαχαιρίτσας-και ακόμα 2 3 μαιντανοί δεν θυμάμαι τώρα). Είναι μία συνεχόμενη κατάσταση η οποία εχει καταφέρει με τον τρόπο της να κρατήσει μόνο αυτούς στην επικαιρότητα. Εχουν ταλέντο έχουν χαρίσματα αλλά φυσικά ποτέ δεν είδαμε πόσο καλύτεροι θα ήταν όσοι δεν μπόρεσαν να μπούν στις κλίκες τους .