20/12/16

Σαν σήμερα: Στις 20 Δεκεμβρίου, 1940 οι Εύζωνες του 3/40 Σύνταγματος Ευζώνων υπό τον συνταγματάρχη Θρασύβουλο Τσακαλώτο ξεκίνησαν αιφνιδιαστική επίθεση, την αυγή, εναντίον των ιταλικών θέσεων στο όρος Πίλιουρι, βόρεια και ανατολικά της Χειμάρρας, και κατέλαβαν το χωριό με ένα μέτρο χιόνι, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την απελευθέρωση της. Η Τρίτη Μεραρχία που επιχειρούσε στο παραλιακό μέτωπο , μετά από μια σκληρή μάχη, κατέλαβε το ύψωμα Γκιάμι, βόρεια του Πανόρμου. Στις 21 Δεκεμβρίου, οι ελληνικές δυνάμεις κατέλαβαν το ύψωμα της Τσιπίστας νοτιοδυτικά της Χειμάρρας. Για να αποφύγουν οι Ιταλοί την πιθανότητα περικύκλωσης, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη. Τελικά, τα ελληνικά στρατεύματα εισήλθαν στη Χειμάρρα το πρωί της 22ας Δεκεμβρίου, όπου έγιναν δεκτοί από τους ντόπιους με ενθουσιασμό. Στο Τεπελένι πέθανε από συγκοπή ο ζωγράφος, φωτογράφος και κινηματογραφιστής Γεώργιος Προκοπίου. Ήταν 64 χρονών.

Στις 20 Δεκεμβρίου, 1940 οι Εύζωνες του 3/40 Σύνταγματος Ευζώνων υπό τον συνταγματάρχη Θρασύβουλο Τσακαλώτο ξεκίνησαν αιφνιδιαστική επίθεση, την αυγή, εναντίον των ιταλικών θέσεων στο όρος Πίλιουρι, βόρεια και ανατολικά της Χειμάρρας, και κατέλαβαν το χωριό με ένα μέτρο χιόνι, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την απελευθέρωση της.
Η Τρίτη Μεραρχία που επιχειρούσε στο παραλιακό μέτωπο , μετά από μια σκληρή μάχη, κατέλαβε το ύψωμα Γκιάμι, βόρεια του Πανόρμου.
Στις 21 Δεκεμβρίου, οι ελληνικές δυνάμεις κατέλαβαν το ύψωμα της Τσιπίστας νοτιοδυτικά της Χειμάρρας. Για να αποφύγουν οι Ιταλοί την πιθανότητα περικύκλωσης, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη.
Τελικά, τα ελληνικά στρατεύματα εισήλθαν στη Χειμάρρα το πρωί της 22ας Δεκεμβρίου, όπου έγιναν δεκτοί από τους ντόπιους με ενθουσιασμό.
Στο Τεπελένι πέθανε από συγκοπή ο ζωγράφος, φωτογράφος και κινηματογραφιστής Γεώργιος Προκοπίου. Ήταν 64 χρονών.

Το πλήρες χρονολόγιο των γεγονότων της 20ης /7ης Δεκεμβρίου θα το βρείτε εδώ... http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2016/12/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: