11/10/16

Όταν η SOE ξεκίνησε την αντίσταση κατά των αδελφών Βουλγάρων στην Βαρντάρσκα

Ο Πρόεδρος της Μπουγιουρουμού Γκιόργκε Ιβάνοφ και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργό Εμίλ Ντιμίτριεφ συνεχάρησαν σήμερα τους πολίτες της Μπουγιουρουμού για την Εθνική Ημέρα, την επέτειο της «Αντιφασιστικής εξέγερσης» πριν από 75 χρόνια. «Αν υπάρχει μία ενιαία ιδέα που μας καθοδήγησε σαν φάρος μέσω των κλυδωνισμών του παρελθόντος, είναι η ιδέα για την ελεύθερη Μακεδονία, που μας έδωσε τη δύναμη για να συμφιλιώθουμε και να ξεπεράσουμε τις διαφορές, μας», έγραψε ο ντεμέκ Μακεδόνας Ιβάνοφ, στο χαιρετισμό του. 
Στην πραγματικότητα, στις 19 και 20 Απριλίου 1941, η βουλαγαρική 5η μεραρχία κατέλαβε το κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Βαρντάσκα Μπανοβίνα και το VMRO είχε οργανώσει πάνδημη υποδοχή των αδελφών βουλγάρων.
Η Επιτροπή του Σπύρο Κιτίντσεφ έπεισε τους Γερμανούς να απελευθερώσουν 12.000 «βουλγάρους στρατιώτες» του γιουγκοσλαβικού στρατού που είχαν παραδοθεί ως αιχμάλωτοι πολέμου. 
Με την άφιξη του βουλγαρικού στρατού άρχισε η εθνοκάθαρση με τη μαζική απέλαση των Σέρβων "εποίκων" από την Βαρντάρσκα.
Στην δυτική Βαρντάρσκα, πού είχε καταληφθεί «από τη φασιστική Ιταλία», συγκροτήθηκαν τα αλβανικά σώματα των «Balli Kombëtar». (Μπαλίστες).
Από τους 6000 οι 2.000 ήταν στο Τέτοβο.

Το 1941 ο γραμματέας τη Οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας για την Μακεδονία του Βαρδάρη ήταν ο Μεθόδιος Σατόροφ η Σαρλώ .
Όταν από το Βελιγράδι εκδόθηκε η οδηγία, σε συνεργασία με την SOE, για την οργάνωση του ένοπλου κινήματος αντίστασης σε όλες τις περιοχές της κατεχόμενης Γιουγκοσλαβίας, o Σατόροφ παράκουσε την εντολή και απάντησε στην Κεντρική Επιτροπή ότι «η κατάσταση στη Μακεδονία δεν επιτρέπει την άμεση εμπλοκή σε στρατιωτική δράση», και ότι πρέπει να γίνει προπαγανδιστική δουλεία , και αργότερα να σχηματιστούν ένοπλες ομάδες. 
Ταυτόχρονα ο Σαράτοφ, αρνήθηκε να μοιράσει τη διακήρυξη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας που καλούσε σε στρατιωτική δράση εναντίον των Βουλγάρων, και αρνήθηκε να καθορίσει τις βουλγαρικές δυνάμεις ως στρατό κατοχής, (σε αντίθεση με τις οδηγίες από το Βελιγράδι), και έκανε έκκληση για την ενσωμάτωση των τοπικών κομμουνιστικών οργανώσεων στο Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
Η Κομματική οργάνωση της Βαρντάσκα διέκοψε την επαφή με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας. Εκείνη την εποχή, άλλωστε η Κομιντέρν είχε διαφορετική ατζέντα για την επίλυση της τύχης της «Μακεδονίας» και ζητούσε «ένα ανεξάρτητο μακεδονικό κράτος των εθνικά Μακεδόνων».
Η ιδέα αυτή επιβεβαιώθηκε από το ψήφισμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1934 και υποστηρίχθηκε από το Βουλγαρικό ΚΚ, το ΚΚΕ και την Ένωση Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστων.
Το 1939 η Ένωση Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών άρχισε να προωθεί την ιδέα του σχηματισμού ενός «μακεδονικού κράτους», αλλά σε μια γιουγκοσλαβική ομοσπονδία.
Ο Σατόροφ ήθελε τη δημιουργία μιας «Σοβιετικής Μακεδονίας».
Πάντως ενώ οι Βούλγαροι Κομμουνιστές συμβούλευαν να αποφεύγεται η οργάνωση μαζικής ένοπλης εξέγερσης εναντίον των βουλγαρικών αρχών, οι Γιουγκοσλάβοι κομμουνιστές επέμειναν η απελευθέρωση δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς ένοπλη εξέγερση.
Εξαιτίας αυτής της σύγκρουσης εντός του ΚΚ, στη Μακεδονία του Βαρδάρη δεν υπήρχε κίνημα αντίστασης. Άλλωστε κατά την έναρξη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, η Κομιντέρν υποστήριζε την πολιτική της μη επέμβασης, και έλεγε ότι ο πόλεμος ήταν ιμπεριαλιστικός μεταξύ της Άρχουσας τάξης των Εθνικών Κρατών. διαφόρων της Αρχουσας τάξης εθνικών άρχουσες τάξεις.

Αλλά όταν η ΕΣΣΔ δέχθηκε επίθεση από τη ναζιστική Γερμανία, (22 Ιουνίου 1941), ο πόλεμος έγινε "πατριωτικός" και η Κομιντέρν εξέδωσε μια οδηγία που διέτασσε την έναρξη κομμουνιστικών κινημάτων αντίστασης σε όλη την κατεχόμενη από τους φασίστες Ευρώπη. Μάλιστα ο Στάλιν ασχολήθηκε με το πρόβλημα της Βαρντάσκα και η Κομμουνιστική Διεθνής αποφάσισε οι «Μακεδόνες κομμουνιστές να συνδεθούν με την SKJ ή CPY, την Ένωση Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών και καθαιρέθηκε ο Σατόροφ -Σαρλώ που μετακόμισε στη Σόφια, όπου άρχισε να εργάζεται ως ένας από τους ηγέτες του αντιστασιακού κινήματος της Βουλγαρίας (με το ψευδώνυμο «Παναγιώτ») και είχε μεγάλη συμβολή στη διάσωσης των Εβραίων της Βουλγαρίας.
Οι απόψεις του Σαρλώ-Σατόροφ εξακολουθούσαν να επηρεάζουν τους κομμουνιστές της Βαρντάρσκα τουλάχιστον μέχρι την άφθιξη του Βουκουμάνιβιτς-Τέμπο το 1943. 

Μετά την απομάκρυνση του Σατόροφ ανέλαβε κομματική Επιτροπή από τους Μίρτσε Ατσεφ, Στράσο Πίντζουρ, Λάζαρ Κολισέφσκι, Κούσμαν Ιωσηφόφσκι Πίτου και τον βλάχο Στηβ Ναύμοφ , που διέταξε αμέσως τον σχηματισμό των κομματικών παρτιζάνικων ομάδων. 
Στις 11 Οκτωβρίου 1941 η πρώτη ομάδα παρτιζάνων της SOE επιτέθηκε στη βουλγαρική φρουρά στο αστυνομικό τμήμα του Πρίλεπ και έκοψε δίκτυο τηλεφωνίας -τηλέγραφου. Το αστυνομικό τμήμα στον Περλεπέ (Πρίλεπ), σήμερα είναι μνημείο μουσείο και αυτή η επίθεση θεωρείται η αρχή της εξέγερσης της Μακεδονίας εναντίον των ….Βουλγάρων κατακτητών.

ΥΓ.Εχει τεράστιο ενδιαφέρον η σύμπτωση με τις ελληνικές ενέργειες.
Το ζήτημα πάντως είναι αν τα κομμούνια στην Β. Ελλάδα άκουγαν τις εντολές τις Κομιντερν από το ραδιόφωνο ή εάν είχαν "κομματική επαφή" και με ποιους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...