19/10/16

Τα γεγονότα σαν σήμερα 6/19 Οκτωβρίου

Λήξη του εκατονταετούς Πολέμου, η ίδρυση των Ιακωβίνων, η αποχώρηση του Ναπολέοντα από τη Μόσχα, το έγκλημα πολέμου στα Καλάβρυτα, και η δίκη Μπελογιάννη.


-19 Οκτωβρίου 1453. Παραδόθηκαν στους Γάλλους οι Πολιορκημένοι στο Μπορντό Άγγλοι, αφού ήταν σαφές ότι δεν μπορούσε να έρθει, καμία βοήθεια από την Αγγλία. Μαζί παραδόθηκε η Γασκωνία και η τελευταία αγγλική κτήση στη Γαλλία έμεινε το λιμάνι του Καλαί (Calais), στη Μάγχη. Έτσι έληξε ο εκατονταετής πόλεμος. Μετά ο πόλεμος ρψν Ρόδων κράτησε απασχολημένους τους Άγγλους. Η Γαλλία ανέκτησε το Καλαί το 1558.

-19 Οκτωβρίου 1789. Στο Παρίσι τα παιδιά του Ιακώβου, ίδρυσαν τη λέσχη των Φίλων του Συντάγματος. (Ιακωβίνοι).

- 7/19 Οκτώβριου 1812. Ο Ναπολέων αναχώρησε από τη Μόσχα και άφησε πίσω του, τον Στρατάρχη Μορτιέρ ως Γενικό Διοικητή της Μόσχας, με εντολή να καταστρέψει όλα τα δημόσια κτίρια της πόλης, εκτός από το Ορφανοτροφείο, και τα ανάκτορα του Κρεμλίνου.

-7/19 Οκτώβριου 1813 . Έληξε η Μάχη των Εθνών της Λειψίας με συντριπτική ήττα του Ναπολέοντα . Τα δυο στρατόπεδα είχαμ 92.000 νεκρούς. (Περίπου) 19 Οκτωβρίου

-19 Οκτωβρίου 1943: Εκτελέστηκαν στη θέση «Ξυδιάς» Καλαβρύτων οι τρείς τραυματίες Γερμανοί αιχμάλωτοι του ΕΛΑΣ από τη μάχη Ρογών – Κερπινής 19 Οκτωβρίου

-19 Οκτωβρίου 1948: Υιοθετήθηκε το Ψήφισμα 59 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της Παλαιστίνης

-19 Οκτωβρίου 1951: Άρχισε στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών, που συνεδρίαζε στα δικαστήρια στην οδό Σανταρόζα η δίκη του Νίκου Μπελογιάννη και 92 άλλων κατηγορουμένων για παράβαση του Αναγκαστικού Νόμου 509/1947.

19 Οκτωβρίου 1984: Στην Πολωνία η μυστική αστυνομία απήγαγε και ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τον καθολικό ιερέα Γερζι Ποπελιούσκο. Στη συνέχεια, πέταξαν το σώμα του στο ποταμό Βιστούλα από όπου ανασύρθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1984. Η είδηση της πολιτικής δολοφονίας προκάλεσε σάλο σε ολόκληρη την Πολωνία. Περίπου 400.000 καθολικοί πιστοί, συμπεριλαμβανομένου του Λεχ Βαλέσα, παρακολούθησαν την κηδεία του, στις 3 Νοεμβρίου 1984.

Το πλήρες χρονολόγιο των γεγονότων της 6/19 Οκτωβρίου θα το βρείτε εδώ ......
 http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2016/10/1453.html

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.elkosmos.gr/i-siglonistiki-sinentefxi-tou-stratigou-pattakou-ston-ek-den-metaniono-gia-tipota-2/

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν το πρόσεξες φίλε, αλλά ο Χατζάρας δεν έγραψε λέξη για τον Παττακό...

Κι εσύ για ποιόν ακριβώς λόγο τον θαυμάζεις; Μήπως επειδή ήταν μασόνος, μέλος της στοάς "Σπυρίδων Νάγος";

Αλλά, το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η στοά αυτή στην οποία ο Παττακός ήταν μέλος, πήρε το όνομά της από έναν σοσιαλιστή του 1890 που έγραφε άρθρα στο "Άρδην" και στον "Ριζοσπάστη"!

Ο Τουρκόσπορος δεν περιμένει να μάθει από τον Λαφαζάνη. Εχει πληροφορίες από πρώτο χέρι. Του τα λέει η Σκύλα που έχει άνθρωπο μέσα στο Λάγκλέϋ

 Και τα σκυλάκια της Σκύλας ενημερώνουν τον ελληνικό λαό για αυτά που τους είπε το Λάγκλεϋ οτι πρέιει οπωσδήποτε να μάθουμε Ε! Αφού το είπε ...