16/10/16

3 /16 Οκτωβρίου: Τα γεγονότα σαν σήμερα

1689. Στο πλαίσιο του Πολέμου της Ιεράς Λίγκας με την Τουρκία ο αρχηγός του στρατού των Αψβούργων μαρκήσιος του Μπάντεν-Μπάντεν Λουίς-Γουίλιαμ μετά τη νικηφόρα μάχη της Νις, που διεξήχθη στις 24 Σεπτεμβρίου 1689, προήλασε ανατολικά και κατέλαβε το Βιντίν.

1730 . Εκδηλώθηκε εξέγερση των 12000 Γενιτσάρων στην Κωνσταντινούπολη υπό τη καθοδήγηση του Αλβανού Χαλίλ λόγω της έλλειψης προετοιμασίας του στρατού για να αντιμετωπίσει την επίθεση των Περσών. Η εξέγερση οδήγησε στη ανατροπή του καλοπερασάκια Σουλτάνου Αχμέτ Γ με τον Μαχμούτ τον πρώτο. Πριν παραιτηθεί ο Αχμέτ διέταξε την εκτέλεση με στραγγαλισμό του Μεγάλου Βεζύρη Ιμπραήμ Νταμάτ Πασά (1666 - 16, Οκτωβρίου, 1730) .

1793 . Ο αποκεφαλισμός της Μαρίας Αντουανέτας. Την ίδια ημέρα «ο δημοκρατικός Στρατός», μετά τη μαζική επιστράτευση του Αυγούστου όλων των ικανών προς στρατιωτική υπηρεσία αντρών μεταξύ 18 και 25 ετών, υπό τη διοίκηση του Ζαν Μπαπτίστ Ζουρντάν, νίκησε το Στρατό του Συνασπισμού που τον διοικούσε ο πρίγκιπας Josias του Σαξ-Κόμπουργκ στη Μάχη της Wattignies κοντά στη Λιλ.

1813. Η μάχη των Εθνών.

1824 . Ο Αλέξανδρος Πούσκιν ολοκλήρωσε το τρίτο κεφάλαιο του «Ευγένιου Ονιέγκιν».

1837. Ο Σέρβος πρίγκιπας Μίλος Ομπρένοβιτς εξέδωσε διάταγμα για την απαγόρευση της καταναγκαστικής εργασίας για τη συντήρηση των δρόμων και των γεφυριών.

1853. Κριμαϊκός πόλεμος. Η Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία.

1909. Οι πρόεδροι την ΗΠΑ Γουίλιαμ Ταφτ και του Μεξικού συναντώνται για πρώτη φορά σε μια συνάντηση κορυφής στο Ελ Πάσο, στο Τέξας. Για την ασφάλεια των δυο προέδρων κινητοποιήθηκαν 4500 στρατιώτες και αστυνομικοί.

1910.Ένας από τους πρωτοπόρους της αεροπορίας της Σερβίας ο Ιβάν Σάριτς πραγματοποίησε μπροστά σε χιλιάδες θεατές στη Σουμπότιτσα, πτήση με ένα ξύλινο «μονοπλάνο» που ο ίδιος κατασκεύασε. Σηκώθηκε σε ύψος 30 μέτρων πριν προσγειωθεί.

1912. Ο ελληνικός στρατός μπήκε στην Κατερίνη και τη Βέροια. Ο Βουλγαρικός στρατός έστειλε για πρώτη φορά αεροσκάφη για την αναγνώριση των τουρκικών θέσεων στην Αδριανούπολη.

1918. Ο Κάρολος Α΄ ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αυστρο - Ουγγαρίας από τον Οίκο των Αψβούργων λίγο πριν την εκθρόνιση του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μετατρέψει την αυτοκρατορία του σε μια ένωση τεσσάρων λαών των Αυστρο-γερμανών, των Τσέχων, των Γιουγκοσλάβων και των Ουκρανών. Στο Κίεβο ο Χατμάνος Πάβλο Σκοροπάντσκι εξέδωσε διάταγμα για την αναβίωση των Κοζάκων καταγράφηκαν περίπου 150.000 οικογένειες).

1925. Στο Λοκάρνο, της Ελβετίας υπεγράφη συνθήκη μεταξύ της Γερμανίας, του Βελγίου και της Γαλλίας για αμοιβαίο σεβασμό υφιστάμενων συνόρων.

1934. Οι Κινέζοι κομμουνιστές άρχισαν τη Μεγάλη Πορεία, η οποία έληξε ένα χρόνο και τέσσερις ημέρες αργότερα, χρόνος στον οποίο ο Μάο Τσετούνγκ επανέκτησε την ηγεσία του κόμματος.

1940. Δημιουργήθηκε το Γκέτο της Βαρσοβίας.

1941. Εκδηλώθηκε πανικός στη Μόσχα, επειδή κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Στάλιν είχε εγκαταλείψει την πρωτεύουσα καθώς τα γερμανικά στρατευμάτα είχαν φτάσει πολύ κοντά.
1943. Η Επιδρομή των Γερμανών στο Γκέτο της Ρώμης
1944 .Ιερολοχίτες, υπό τον Σ/χη Θ. Κετσέα, απελευθέρωσαν την Λήμνο.

1946. Εκτελέστηκαν με απόφαση του δικαστηρίου της Νυρεμβέργης ως εγκληματίες πολέμου ο υπουργός εξωτερικών του Ράιχ Γιοαχίμ φον Ρίμπεντροπ , ο υπουργός εσωτερικών Βίλελμ Φρικ , ο αρχηγός του γενικού Επιτελείου Βίλχελμ Κάιτελ, ο διοικητής του Στρατού Άλφρεντ Γιόντλ ,ο επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας Ερνστ Καλτενμπρούνερ, ο γενικός κυβερνήτης της κατεχόμενης Πολωνίας Χανς Φρανκ, ο υπουργός για τις κατεχόμενες ανατολικές περιοχές Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, ο εκδότης Τζούλιους Στρέιχερ ο υπεύθυνος για την κατανομή του εργατικού δυναμικού στα καταναγκαστικά έργα Φρίτς Ζάουκελ και ο επίτροπος για την κατεχόμενη Ολλανδία Άρτουρ Ζάις-Ίνκαρτ.

1951. Δολοφονήθηκε στο Ραβαλπίντι ο πρώτος πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ali Khan Liaquat.

1957. Το Νόμπελ λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Αλμέρ Καμύ

1960. Συμπλοκές βουλευτών της Ε.Ρ.Ε. και της Ε.Δ.Α., κατά τη συνεχιζόμενη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Μαξ Μέρτεν.

1961 . Μια μέρα μετά τη νίκη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις εκλογές δόθηκε στη δημοσιότητα Στην επιστολή του Ισμέτ Ινονού, προς τον στρατηγό -Πρόεδρο Τζεμάλ Γκιουρσέλ, με την οποία ζητούσε να μην εκτελεστούν ο Αντνάν Μεντερές και ο Ζορλού.

1964. Η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.

1968. Μαύρη δύναμη . Ο ολυμπιονίκης στα 200 μέτρα Τόμμι Σμιθ και ο τρίτος Τζον Κάρλος σηκώνουν το «μαύρο γάντι» απέναντι στη λευκή Αμερική. Την ιδια ημέρα υπογράφηκε η Συνθήκη ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και την Τσεχοσλοβακία για την προσωρινή διαμονή 75.000 σοβιετικών στρατιωτών στην Τσεχοσλοβακία που επικυρώθηκε από την «Βουλή» της Τσεχοσλοβακίας στις 18 Οκτωβρίου. 1969. Το Περού, η Βολιβία, ο Ισημερινός, η Κολομβία και η Χιλή υπέγραψαν στη Λίμα το Σύμφωνο των Άνδεων.

1978 . Ο Πολωνός Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα εκλέχτηκε (με τη βοήθεια της Cia) 264ος Πάπας και ονομάστηκε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'. Ήταν ο πρώτος μη Ιταλός Πάπας από το 1523.

1983.Ο σοβιετικός δορυφόρος «Βενέρα 16» μπήκε σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη. 1991. Ο Τεοντόρ Στολογιάν σχημάτισε την πρώτη, έπειτα από 50 χρόνια, μη κομμουνιστική κυβέρνηση στη Ρουμανία. Προεδρικές εκλογές στην Αρμενία.

1994.Στην Ελλάδα έγιναν δημοτικές εκλογές. Σε δημοψήφισμα που έγινε στη Φινλανδία, οι κάτοικοι ψήφισαν υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, με 56,5%. Στη Γερμανία ο Χέλμουτ Κολ επανεκλέχτηκε καγκελάριος. Στην πΓΔΜ ο. Κίρο Γκλιγκόροφ εξελέγη πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, με το 52,4% των ψήφων. 1998 .Υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, άρχισαν να υποχωρούν από το Κόσσοβο μονάδες του γιουγκοσλαβικού στρατού στο Κόσσοβο. Στο Λονδίνο συνελήφθη ο Αουγούστο Πινοσέτ, έπειτα από αίτημα των ισπανικών δικαστικών αρχών, που τον καταζητούν για «γενοκτονία Ισπανών πολιτών».

2000. Έκθεση 80 σελίδων της γαλλικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας, αποκάλυψε ότι το κατασκοπευτικό δίκτυο των ΗΠΑ, με την κωδική ονομασία "Echelon", παρακολουθεί όλες τις επικοινωνίες και υποκλέπτει πληροφορίες για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που ανταγωνίζονται τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάτι διαισθάνεσαι εσύ και το 'ριξες στην αναπόληση. Ή βρήκες κόλπο για να απαλλαχθείς από τους νεότερους αναγνώστες (από 70 και κάτω).

Ανώνυμος είπε...

σημερα ειχαν σειρα τα ελευθερα

Ανώνυμος είπε...

Η ιστορία δεν είναι μόνο για τους ηλικιωμένους. Άμα οι νεαροί γνώριζαν ιστορία, δεν θα έκαναν τα ίδια λάθη...