12/9/16

Εκλογές σε Κροατία και Γερμανία

Στην Κροατία ψήφιζαν χθες, και για μια ακόμα φορά έπεσαν έξω οι δημοσκόποι που ξευτιλίστηκαν. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές προέβλεπαν ότι η «Λαϊκή Συμμαχία», υπό την ηγεσία του (Κεντροαριστερού) Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, (SDP), θα κέρδιζε τις περισσότερες έδρες, μετά την καταμέτρηση όλων των ψήφων από την Κρατική Εφορευτική Επιτροπή της Κροατίας , η κεντροδεξιά Κροατική Δημοκρατική Ένωση, (HDZ), του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναδείχθηκε -παρά τις προβλέψεις των δημοσκόπων- νικητής με 61 έδρες.
Ο "προοδευτικός" κέντρο-αριστερός συνασπισμός δεύτερος με 54 έδρες , η κεντροδεξιά και μεταρρυθμιστική «Γέφυρα» έβγαλε 13 βουλευτές και οι «αριστεροί» και «αντικομφορμιστές» του «Ζωντανού Τοίχου» πήραν οκτώ έδρες και ήρθαν τέταρτοι.
Ο Πρόεδρος της HDZ Αντρέι Πλένκοβιτς μετά τα μεσάνυχτα δήλωσε ότι η «Νίκη» ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας του νε επαναφέρει το Κόμμα προς το κέντρο, εκεί όπου το τοποθέτησε ο Φράνιο Τούτζμαν ο ιδρυτής της HDZ και πρώτος Πρόεδρος της Κροατίας και ότι η HDZ θα ηγηθεί μιας νέας, σταθερής, κυβέρνησης συνασπισμού με την «Γέφυρα».
Ο «μεταρρυθμιστής» πρόεδρος της «Γέφυρας» Μπόζο Πετρόφ, δήλωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ότι όλα τα κόμματα και οι συνασπισμοί που ενδιαφέρονται για το σχηματισμό της κυβέρνησης έχουν προθεσμία πέντε ημερών για να δεχτούν τις επτά προϋποθέσεις που θέτει το κόμμα του. «Για μας, μια σταθερή κυβέρνηση αποτελείται από εκείνους που είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τα πράγματα», είπε. Όμως ,δεδομένου ότι μια πιθανή συμμαχία HDZ-MOST θα είχε 74 έδρες, δυο λιγότερες από τις 76 έδρες που απαιτεί η δεδηλωμένη, οπότε σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό της κυβέρνησης θα έχουν οι 10 εκπρόσωποι των εθνικών μειονοτήτων και οι τρεις της διασποράς από τους Κροάτες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Ο προηγούμενος συνασπισμός HDZ-Μost κατέρρευσε εντός πέντε μηνών, καθώς τα κόμματα δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν για τις «μεταρρυθμίσεις».

Στη Γερμανία έγιναν δημοτικές εκλογές στο Λάντερ της Κάτω Σαξωνίας, με χαμηλή συμμετοχή ,(55,5%) και τα κόμματα του κυβερνητικού Συνασπισμού είχαν «απώλειες».
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Μέρκελ (CDU) παρέμεινε πρώτο λαμβάνοντας 34,4% αλλά έχασε 3% από το 2011. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με ποσοστό 31,2 % αλλά είχε και αυτό απώλειες, 3,5%. Οι Πράσινοι έμειναν τρίτοι με 10,9%, αλλά σχεδόν 4% κάτω από το 2011, ενώ η Αλτερνατίβα ,(AfD) στην πρώτη της συμμετοχή έλαβε 7,8%.
Το κόμμα της Αριστεράς, (Die Linke) από 2,4% το 2011 ανέβηκε στο 3,3%. Επόμενος σταθμός οι δημοτικές εκλογές στο Βερολίνο την άλλη Κυριακή.
Τότε ψηφίζουν για τη Δούμα και στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

102 χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία. Η κυβέρνηση των Προδοτών έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 163 κομματόσκυλα συνεργάτες του Κεμάλ. Εξω από την Βουλή οι κλακαδόροι βασιλόφρονες ζητωκραυγαζαν "Ζητω ο Γούναρης"

Η κυβέρνηση Γούναρη επιβίωσε στις 19 Μαρτίου 1922, μιας ακόμη προσπάθειας Κοινοβουλευτικής ανατροπής της.  Τον Γενικό Συντονισμό της «Εθνική...