23/4/16

Βουλευτικές εκλογές στη Σερβία

Κυριακή των Βαΐων ψηφίζουν στη Σερβία. Ο «τζόγος» είναι μεγάλος καθώς όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή και τα άκυρα. Οι δημοσκοπήσεις δεν βρήκαν άκρη.

 Η συμμετοχή παίζει από το 56% μέχρι το 63%. Ανάλογα παίζουν και τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων.

Πρώτος θα είναι χωρίς αμφιβολία ο Βούτσιτς και ο Συνασπισμός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS). Το ποσοστό που θα πάρει παίζει από το 44,5% μέχρι το 49%.

Δεύτεροι θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα οι Σοσιαλιστές του Ντάτσιτς, με ποσοστά μεταξύ του 11,5% και του 13,5%. Αν πέσουν κοντά στο 11,5% μπορεί να βρεθούν τρίτοι καθώς ο Σέσελι και το ιστορικό Ριζοσπαστικό Κόμμα ,είναι το μεγάλο ερωτηματικό των εκλογών, με ποσοστά μεταξύ 8,3% και 12,5% .

Πολύ καλά πήγε στις δημοσκοπήσεις και ο συνασπισμός Dveri και DSS, που κινείται μεταξύ του 8% που είναι το ταβάνι τους και του 6,3%, ενώ ορισμένες δημοσκοπήσεις τους έδωσαν 5,5%. Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι και τα δυο πατριωτικά και φιλορωσικά κόμματα θα είναι στη Βουλή.

Η (αμερικανική) Συμμαχία Τάντιτς-Τσέντα, (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Σύνδεσμος Σοσιαλδημοκρατών της Βοϊβοντίνα και Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα), θα είναι στη Βουλή, με ποσοστά γύρω στο 5,5%, ενώ μάχη για να περάσουν το 5% θα δώσουν ο κ.Πάιτιτς που έχει τη σφραγίδα του Δημοκρατικού Κόμματος και ο κ. Ραντούλοβιτς με το κίνημα , «Φτάνει πιά».

    Εάν μπουν όλοι ,το εκλογικό σύστημα θα γίνει απλή αναλογική, και ο κ. Βούτσιτς δεν θα διαθέτει τους 126, που χρειάζεται για τη δεδηλωμένη, αλλά θα σχηματίσει κυβέρνηση πιθανότατα σε συνεργασία με τους Ούγγρους της Βοϊβοντίνα που θα έχουν 5-6 βουλευτές. Άλλο σύμμαχο δεν θα βρει εύκολα γιατί τσακώθηκαν με τον κ. Ντάτσιτς , ο οποίος στοχεύει πλέον την προεδρία της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

28 Μαρτίου 1957. Οι Άγγλοι απελευθέρωσαν τον «αλλαγμένο» Μακάριο που είχε κάνει συμφωνία μαζί τους

  Το "κλειδί" για να καταλάβουμε τι έγινε, ηταν το πρωτοσέλιδο του πρακτορείου των Κόκκα Μητσοτάκη, που τόνιζε: "χωρίς να δεσ...