20/11/15

Σερβία και Σκόπια έκλεισαν τα σύνορα για τους «μετανάστες»

Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν ανακοίνωσε χθες ότι κατόπιν της απόφασης της Σλοβενίας και της Κροατίας να κλείσουν τα σύνορά τους, για τους οικονομικούς μετανάστες και η Σερβία δεν θα επιτρέπει πλέον τη διέλευση στους «οικονομικούς μετανάστες».
Μόνο οι "πρόσφυγες" από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν θα αντιμετωπίζονται ως νόμιμοι μετανάστες από εμπόλεμες χώρες.
Προηγουμένως, ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ράνκο Όστογιτς, είχε ανακοινώσει ότι οι άνθρωποι από το Μαρόκο, το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα, την Αλγερία, τη Λιβερία, το Κονγκό, το Σουδάν, και το Πακιστάν θα αντιμετωπίζονται πλέον ως «παράνομοι μετανάστες» και πρόσθεσε.«Ενημέρωσα τους συναδέλφους από την πΓΔΜ και τη Σερβία ότι οι πολίτες των χωρών αυτών δεν θα είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτή τη διαδρομή». Είπε επίσης ότι η Κροατία αρνήθηκε να λάβει πίσω από τη Σλοβενία 162 άτομα από το Μαρόκο, το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα και τη Λιβερία.
Η Σλοβενία έπαψε να επιτρέπει τη δίοδο σε «οικονομικούς μετανάστες» την Πέμπτη και η αστυνομία της Σλοβενίας θα ελέγχει πλέον την εθνική ταυτότητα των προσφύγων στις διεθνείς βάσεις δεδομένων και να αποφασίσει ποιος μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στο Βελιγράδι ανακοίνωσε ότι από τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης η Σερβία επιτρέπει τη διέλευση μόνο σε πρόσφυγες από τη Σύρια, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, και ότι 100 περίπου οικονομικοί μετανάστες έχουν αποκλειστεί στην ουδ΄’ετερη ζώνη στα σύνορα Σερβίας-πΓΔΜ .
 Η πΓΔΜ έκλεισε τα σύνορά της στις 3 το πρωί της Πέμπτης.

Ο εκπρόσωπος του Στρατού της πΓΔΜ συνταγματάρχης Tόνι Γιανέβσκι, ανακοίνωσε χθες ότι έχει αρχίσει η διαμόρφωση του εδάφους για το στρώσιμο συρματοπλέγματος στα σύνορα με την Ελλάδα, του οποίου ο ρόλος, «θα είναι να κατευθύνει τη ροή των προσφύγων προς τις νόμιμες πύλες εισόδου» στην πΓΔΜ, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεδρίασε υπό τον Πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ , ο οποίος την Κυριακή θα επισκεφτεί την Αλβανία ,μετά από τις ανακοινώσεις των βαλκανικών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους για τους οικονομικούς μετανάστες, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί τη Δευτέρα τα Σκόπια όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι και την Τετάρτη θα συναντηθεί στο Βελιγράδι με τον σέρβο Πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο  Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έφτασε αργά την Πέμπτη στο Βελιγράδι, όπου τον υποδέχτηκε με ψωμί και αλάτι, ο σέρβος Πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: