4/11/15

4 Νοεμβρίου 1944.Η σφαγή του Κιλκίς

Μετά την Συμφωνία της Καζέρτας που υπογράφηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1944 και την αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων από τη Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου, τα τάγματα ασφαλείας της Μακεδονίας συγκεντρώθηκαν στις 30 Οκτωβρίου , στην πόλη του Κιλκίς, περιμένοντας να παραδοθούν στους Άγγλους. Μαζί τους συγκεντρώθηκαν άνδρες και γυναικόπαιδα από χωριά που χαρακτηρίζονταν αντιδραστικά από το ΚΚΕ, με σκοπό να προστατευθούν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πόλη του Κιλκίς, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 6000 ένοπλοι και 9.000 πολίτες, άμαχοι και γυναικόπαιδα.
Οι άγγλοι διέταξαν τα τάγματα ασφαλείας να παραδοθούν στην ΧΙ Μεραρχία του ΕΛΑΣ, που ήταν «κυβερνητική στρατιωτική δύναμη». Ο ΕΛΑΣ και η Συμμαχική Στρατιωτική Αποστολή είχαν εγγυηθεί για την ασφάλεια τους.
Ο νομάρχης Δ. Αμπατζόγλου, που μεσολαβούσε ενημέρωσε τον ΕΛΑΣ πως μέσα στο Κιλκίς δεν βρίσκεται ο Παπαδόπουλος, αλλά ένα Σύνταγμα ΕΔΕΣιτών, μαζί με πολλά τμήματα του Κισσάμπατζακ, , πως οι συμμαχικές σημαίες κυματίζουν στους δρόμους και κατέληγε :«Δια ταύτα εκφράζομεν ομόθυμον θέλησιν του λαού του Κιλκίς και την ευχήν της Εκκλησίας, όπως με κάθε θυσίαν επέλθει μία συνεννόησις και αποφευχθεί πάσα νέα αιματοχυσία αυτήν μάλιστα την στιγμήν όπου άπασα η μητέρα Ελλάς ελευθερώθη και ουδαμού επί ελληνικού εδάφους υπάρχει ίχνος κατακτητού» .
Ο ΕΛΑΣ που είχε περικυκλώσει το Κιλκίς με 6000 άνδρες, με το πρόσχημα ότι δέχθηκε πυροβολισμούς, διέκοψε τις διαπραγματεύσεις, και επιτέθηκε στους εγκλωβισμένους, στις 4 Νοεμβρίου.
Οι μάχες εκ του συστάδην κράτησαν 9 ώρες.
Οι νεκροί από τους ταγματασφαλίτες σύμφωνα με τον ΕΛΑΣ ήταν 1500 ενώ σκοτώθηκαν και 120 Ελασίτες.
Ο Κισσάμπατζακ, επικεφαλής 800 περίπου ανδρών του, κατάφερε να απεγκλωβιστεί αλλά περικυκλώθηκε από την Ταξιαρχία Ιππικού του Μπουκουβάλα. όπου εξοντώθηκαν όλοι. 
 Μετά εκδηλώθηκε ο «αμείλικτος ταξικός αγώνας». Στήθηκαν λαϊκά δικαστήρια και έγιναν «πράξεις προσωπικής αντεκδίκησης».Οι 7.500 αιχμάλωτοι οδηγήθηκαν σε 3 αποθήκες μέσα στο Κιλκίς. Σύμφωνα με την αναφορά του τότε νομάρχη Κιλκίς, Δ. Αμπατζόπουλου, πλέον των 300 αιχμαλώτων ταγματασφαλιτών (μεταξύ αυτών και ο διευθυντής Χωροφυλακής, μοίραρχος Λειβαδίτης), μεταφέρθηκαν στο χωριό Μεταλλικό, όπου οι ΕΛΑΣίτες τους εκτέλεσαν με τσεκούρια, «ίνα ικανοποιήσουν τους εκεί παλαιμάχους κομμουνιστάς», ενώ πάνω από 1900 αιχμάλώτοι  εκτελέστηκαν σε διάφορες θέσεις.
840 αιχμάλωτοι που επέζησαν οδηγήθηκαν στη συνέχεια στο στρατόπεδο του «Παύλου Μελά». Εκτελέσεις αιχμαλώτων και πράξεις αντεκδίκησης, υπήρξαν σε πιο περιορισμένο βαθμό και στη Θεσσαλονίκη.
Αλλοι υπολογισμοί ανεβάζουν τα θύματα του σκληρού ταξικού αγώνα στο Κιλκίς σε 7.342. 

Το πλήρες χρονολόγιο των γεγονότων της 4ης Νοεμβρίου θα το διαβάσετε εδώ http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2015/11/4.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βέβαια οι απόγονοί τους ισχυρίζονται άλλα...

http://www.bloombergview.com/articles/2015-01-27/germany-deserved-debt-relief-greece-doesn-t-i5fdca2y

Germany Deserved Debt Relief, Greece Doesn't
457 Jan 27, 2015 9:17 AM EST
By Leonid Bershidsky

Syriza, Greece's new ruling party, makes an attractive argument for writing off Greek debt: Wasn't Germany, now the biggest opponent of debt relief, itself the recipient of unprecedented largesse in 1953, when its foreign debt was halved? Attractive, however, doesn't mean convincing. Parallels between today's Greece and 1953 Germany are demagoguery, pure and simple.

The Federal Republic of Germany's creditors -- 20 countries including Greece -- indeed agreed at a London conference to write off 55 percent of the country's 32.3 billion Deutsche marks of foreign debt. "More than 50 percent of Greek debt needs to be written off," says top Syriza economist John Milios. "The solution that was given to Germany at the London conference in 1953 is what we must do for Greece.”


To contact the author on this story:
Leonid Bershidsky at lbershidsky@bloomberg.net

To contact the editor on this story:
Cameron Abadi at cabadi2@bloomberg.net

Η Προδοσία του 1897. Τα Ανάκτορα που ησαν στην υπηρσία των Αγγλων οργάνωσαν την ηττα στην Θεσσαλία και την Ήπειρο για να πάρει ενα μάθημα ο ελληνικός λαός και να μην θέλει την απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων

 Όλα έγιναν για φύγουν οι  Εθελοντές που είχε στείλει ο Δηλιγιάννης στην Κρήτη. Αρχιστράτηγοε της Προδοσίας ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος. Κα...