2/11/15

Yπάρχει και το ΕΠΟΣ των αργυρώνητων του 1940

του Σπύρου Χατζάρα


Στις τελευταίες ώρες της ελληνικής «Πομπηίας», ενώ στην Αθήνα είχε καταρρεύσει το σύμπαν, και είχε εκτελεστεί από τον Διακο ο Κορυζής , που υποστήριξε την ανακωχή, και ο Γεώργιος είχε αναθέσει την εντολή στον Κοτζιά, η επιστολή του μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα, του αντιστράτηγου Δεμέστιχα και του υποστράτηγου Γ. Μπάκου προς τον Τσολάκογλου με την οποία τον καλούσαν, ως αρχαιότερο, να παρακάμψει τον Πιτσίκα και τον Παπάγο και να αναλάβει τη διοίκηση της στρατιάς, για να ζητήσει ανακωχή, τόνιζε: 
 «Δεν πρέπει να ανεχθώμεν να μας προδίδουν οι εν Αθήναις ανάλγητοι και αργυρώνητοι ούτε πρέπει να ανεχθώμεν το αίσχος να μας διοική ο ανόητος Κοτζιάς και να κανονίζη την τύχην της Πατρίδος και των σφαγιαζομένων τέκνων της».
  Την επομένη, στην Αθήνα κυκλοφόρησε η προκήρυξη του Ανδρέα Κονδάκη στην οποία μεταξύ άλλων αναφερόταν: «...Οι συμμορίται της βλεδυράς 4ης Αυγούστου, εν γνώσει του αναποφεύκτου της εθνικής συμφοράς, έθεσαν εν κινδύνω αυτήν την ύπαρξιν της Ελληνικής φυλής, δολίως παρασύραντες εκ νέου την πτωχήν Ελλάδα με το μέρος των πλουτοκρατών και του Διεθνούς Εβραιομασσωνισμού... Ο δε ξένος προς την Ελληνικήν ψυχήν πρώην Βασιλεύς Γεώργιος Β’, τον οποίον δι’ εξαπατήσεως του λαού εγκατέστησεν εν Ελλάδι η διεθνής πλουτοκρατία, όστις ήθελε να παριστάνη τον Λεωνίδαν των Θερμοπυλών, αυτός εδραπέτευσε διά νυκτός εξ Αθηνών πριν ακόμη ο κίνδυνος εμφανισθή καν εις Θερμοπύλας...».

Οι συμμορίτες της βλεδυράς 4ης Αυγούστου και οι προδότες αργυρώνητοι των Αθηνων, είναι σαφείς πολιτικές θέσεις των στρατηγών και του μητροπολίτη. Όλοι είχαν καταλάβει τον ρόλο του Βασιλιά και της πονηράς Αλβιώνος.
  Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Εντυ Μάγιερς προς το Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής. «Οι βασιλόφρονες δεν έχουν καμιά πολιτική δύναμη στη χώρα κι οι αρχηγοί τους μισούνται από τον Ελληνικό λαό. Ο στρατηγός Παπάγος δεν έχει καμιά επιρροή στον Ελληνικό στρατό και θεωρείται γελοίο υποκείμενο».

Οι αργυρώνυτοι και οι προδότες προσπαθούν ακόμα να δικαιώσουν την θυσία των Ελλήνων προς όφελος του «διεθνούς Εβραιομασσωνισμού» και εμφανίζουν το «γελοίο υποκείμενο», τον Παπάγο, ως «στρατάρχη» και αρχηγό της Νίκης. Αυτοί οι υπερασπιστές των αργυρώνητων προσπαθούν να βάλουν των Μεταξά και τον Παπάγο στο ίδιο τσουβάλι και λενε ότι «ο Ιωάννης Μεταξάς και ο Αλέξανδρος Παπάγος είχαν πολλούς αντιπάλους όσο ζούσαν».
Το πόσο μαζί ησαν φάινεται από το ημερολόγιο του Μεταξά όπου έγραφε: « Και μέσα εις όλα αυτά ο Παπάγος και το περιβάλλον του εδημιούργησαν το αποτακτικόν...».

Οι ενδιαφερόμενοι «διαμαρτύρονται» διότι οι επικρίσεις εκπορεύονται από την «άκρως αμφιλεγόμενη έκθεση του αντιστράτηγου Δημ. Καθηνιώτη που εκπονήθηκε με εντολή της δασολογικής κυβέρνησης Τσολάκογλου».
Ο Τσολάκογλου ανέθεσε σε μια τριμελή επιτροπή Αντιστρατήγων με πρόεδρο τον Δημ. Καθηνιώτη για να συντάξει μια έκθεση για τα ‘όσα έγιαναν πριν και μετά την ελληνοιταλική σύγκρουση και για να εντοπιστούν οι ευθύνες σε όλα τα επίπεδα. Η επιτροπή αυτή εργάστηκε για δυο περίπου χρόνια και συνέταξε ένα κείμενο 2.000 σελίδων. Η «έκθεση Καθενιώτη» συντάχθηκε ενώ ακόμη ήταν νωπά τα γεγονότα, και βασιζόταν στις καταθέσεις των διοικητών των μεγάλων μονάδων, οι οποίοι ζούσαν την εποχή εκείνη και στα έγγραφα στρατιωτικά ντοκουμέντα της εποχής, που τότε δεν είχαν ακόμα «πειραχτεί». Το βασικό συμπέρασμά της είναι κατηγορηματικό .
Η Ελλάδα ήταν απροετοίμαστη για τον πόλεμο και η ανώτατη ηγεσία του στρατεύματος ήταν ανίκανη και ο αρχιστράτηγος Αλ. Παπάγος διακατεχόταν από ηττοπάθεια.

Και η έκθεση Καθηνιώτη επεσήμανε ότι οι «αργυρώνητοι των Αθηνών» σκόρπισαν τα 400 εκ. για τα οχυρά ενώ για την οχύρωση της Ηπείρου ο Κατσιμήτρος και ο Μαυρογιάννης «έσκαβαν το χώμα με τα νύχια των», διαθέτοντες μόνον δύο εκατομμύρια, ενώ δεν έπιασε καθόλου το ζήτημα των «προμηθειών» των αργυρώνητων για τις «αγορές» αεροσκαφών, «τρίτης κατηγορίας».

Και ο Παπάγος, εν γνώσει του, άφησε ακάλυπτη την κοιλάδα του Στρυμόνα από όπου πέρασαν οι Γερμανοί και πήγαν στη Θεσσαλονίκη.

Τα ξημερώματα της 3ης Απριλίου 1941, στον μεθοριακό σιδηροδρομικό σταθμό του Νέου Καυκάσου, συναντήθηκαν ο Παπάγος και ο διοικητής του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος Αντιστράτηγος Ουίλσον με τον επικεφαλής του Α΄ Κλάδου του Γιουγκοσλαβικού Γενικού Επιτελείου στρατηγό Ραντιβόιε Γιάνκοβιτς. Ο Γιάνκοβιτς ζήτησε οι Βρετανοί να καταλάβουν θέσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Γιουγκοσλάβων κοντά στη λίμνη Δοϊράνης και να καλύψουν την κοιλάδα του Στρυμόνα, διότι οι Γιουγκοσλάβοι δεν προλάβαιναν να επιστρατευθούν.

Ο Παπάγος επομένως ήξερε το κενό και δεν το κάλυψε. Αντίθετα ο Βασιλιάς επέβαλε στον Παπάγο την απομάκρυνση των τριών μεραρχιών που ήταν η εφεδρεία των Οχυρών, και τη μεταφορά τους στο Βέρμιο, εξασφαλίζοντας την περικύκλωση και των Οχυρών και της Στρατιάς της Ηπείρου.

Για να υπάρχουν ελπίδες άμυνας το αγγλικό εκστρατευτικό Σώμα μαζί με το γιουγκοσλαβικό 5ο Σώμα θα έπρεπε να οργανωθούν αμυντικά στις κοιλάδες του Αξιού, και του Στρούμιτσα, ώστε να ανακοπεί η δίοδος των γερμανικών αρμάτων προς τη Θεσσαλονίκη, και οι τρείς ελληνικές μεραρχίες να παραμείνουν στον Νέστο.

Αλλά είπαμε ο στόχος τους δεν ήταν η επιτυχής άμυνα, απέναντι στους Γερμανούς.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

λεπτο 43
https://www.youtube.com/watch?v=UCxdZLNTq48&feature=youtu.be&t=43m


λεπτο 32:30
https://www.youtube.com/watch?v=UCxdZLNTq48&feature=youtu.be&t=32m30s

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Χατζάρα,
Όπως και να είχαν τοποθετήσει τις αμυντικές δυνάμεις, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο... Κι αυτό γιατί οι Γερμανοί διέθεταν τεθωρακισμένα και αεροπορία, που εμείς εστερούμεθα...

Δεν ξέρω ποιός είχε συμβουλεύσει τον Μεταξά και έκανε το σφάλμα να ξοδέψει ένα κάρο λεφτά για οχυρά που τελικά οι Γερμανοί παρέκαμψαν... Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για αγορά αεροπλάνων και τεθωρακισμένων...

Ο Ελληνικός Στρατός to 1940-41 πολέμησε ηρωικά τους Ιταλούς και τους Γερεμανούς με τα τυφέκια Μάνλιχερ του 1903, τα πολυβόλα Χότσκις του 1914 και χωρίς υποπολυβόλα... Αυτά τα γράφω για τους υμνητές του μασόνου Μεταξά...

Ανώνυμος είπε...

κ. Χατζάρα, αναγκαστικά επανέρχομαι, καθώς διαφωνούμε οριζοντίως και καθέτως με τις ιστορικές αναφορές σε θέματα καθαρώς επιχειρησιακά για τα οποία πρέπει να έχει κάποιος τις κατάλληλες γνώσεις προκειμένου να αντιληφθεί το πως και το γιατί των γεγονότων.
1. Η κίνηση της ομάδος Σπυρίδωνος, Τσολάκογλου, Μπάκου, Δεμέστιχα.
Ο Αρχιεπίσκοπος (κατόπιν) Σπυρίδων, γνωστός για τα φιλάνθρωπα συναισθήματά του, ανέλαβε μια προτοβουλία χωρίς να ρωτήσει κανέναν και χωρίς να γνωρίζει τα δεδομένα. Ο Τσολάκογλου, ήρωας πολλών μαχών κατηγορήθηκε για «συνθηκολόγησιν εν ανοικτώ πεδίω» και «πριν η υπ' αυτόν στρατιωτική δύναμις εκπληρώση πάν ό,τι το στρατιωτικόν καθήκον επιβάλλει» . Αντιστράτηγος Μπάκος """Είς την ΕΣΠΟ καταλέγονται ...κουλάκος, αι θυγατέρες του Στρατηγού Μπάκου""". Όσο για τον Ανδρέα Κονδάκη ""Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη του Στ. Βελλόπουλου, ..., ανήκε στη φιλόδοξη ομάδα του Ανδρέα Κονδάκη (παρ’ ολίγο κατοχικού υπουργού Εργασίας)""". Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γράψουμε κάτι επιπλέον. Συνεχίζουμε

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίζουμε
Για το ρόλο του Βασιλιά και της Γηραιάς Αλβιώνος. Και μόνο ο λόγος του Ι. Μεταξά προς τους εκδότες των εφημερίδων όπου εξήγησε περιεκτικότατα τον στρατηγικό προσανατολισμό της Ελλάδος, τα λέει όλα. Σύμμαχοί μας ήταν οι Αγγλοι. Μας διαθέσαν αναλιγικά με τις ανάγκες μας μικρές δυνάμεις (60.000 περίπου). Αλλά το μέρος από όπου μπήκαν οι Γερμανοί ήταν αρμοδιότητος των Γιουγκοσλαύων, οι οποίοι δώσαν μάχη λεπτών, ούτε κάν για την τιμή των όπλων, ενω η ""εγγυήσεις προβλέπαν αντίσταση μέχρις εσχάτων για να μπορέσει η ελληνική άμυνα να ανασυνταχθεί και να πλαγιοκοπήσει των εχθρό. Η καθυστλερηση που πρόβαλαν ήταν τόση ώστε να προλάβουν μόνο δύο τάγματα (κι αυτά κουτσουρεμένα, εφεδρείες από τραυματίες)να λάβουν θέσεις επιβράδυνσης.
Συνεχίζουμε...

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια
Πάμε στην περίφημη έκθεση Καθενιώτη.
Πρωταγωνιστές της
Αντγος Καθενιώτης , Α/ΓΕΣ 1934-36. Τον αντικατέστησε ο Παπάγος. Ακραιφνής Βενιζελικός, Ενα μηδενικό του στρατού που όλες οι θέσεις του ήταν επιτελικές και ποτέ μπροστά στη μάχη. Κινηματίας από πεποίθεση, σαν Ανθυπολοχαγός ήταν ιδρυτικό μέλος του Στρατιωτικού Συνδέσμου. Εξ αιτίας της περιλάλητης έκθεσής του """ο Ε. Βενιζέλος απέρριψε το αίτημα των Ποντίων για αυτόνομο κράτος ή για ένωση ως καθαρή ουτοπία""", όταν τοποθετηθηκε ως στρ. Σύνδεσμος στον Πόντο, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εξτρατείας. Τί να πρωτοαναφέρεις για το άτομο.
Αντγος Παναγιωτάκης. Κι αυτός απόστρατος με κακίες έναντι του Παπάγου, καθώς τον αντικατέστησε νύχτα με εντολή του Τσαλδάρη, μετά το επεισόδιο στη Βουλή, όπου - προφανως από παρεξήγηση- αυτός και αδελδός του βουλευτής τραυματίσθηκαν από σφαίρες και ξιφολόγχες.

Ανώνυμος είπε...

Συνεχίζουμε
Να μην ξεχάσουμε για τον Καθενιώτη """Κατά τον πόλεμο του 1940-41 ήταν ένας από εκείνους τους ανώτατους αξιωματικούς στους οποίους το καθεστώς Μεταξά αρνήθηκε να επαναφέρει στο στράτευμα""".
Ανσχης Λαγγουράκης. αριστος επιτελής, αλλά στο τέλος της κατοχής τον βρίσκουμε Επιτελάρχη Ομάδας Μεραρχιών του ΕΛΑΣ Μακεδονίας. Κατανοητό αν αντιληφθούμε την ιδεολογική του τοποθέτηση.
Οι 2000 σελίδες της έκθεσης περιλαμβάνουν βλακώδεις διαπιστώσεις οι οποίες είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού, καθως μεγάλο μέρος της περιλαμβάνει το γιατί οι ηλίθιοι Ιταλοί ηγήτορες δεν έπραξαν ετούτο ή εκείνο προκειμένου να νικήσουν τον ΕΣ. ΄Τίποτε κατά την έκθεση δεν ήταν επιχειρησιακώς αρτιο από ελληνικής πλευράς, αλλά έτυχε όλες οι επιλογές των Ιταλών στρατηγών να είναι λαθεμένες. Μάλλον και ο πολύς συριζαίος ν. Θεοδωρίδης στο πόνημάτου στην Αυγή περί την 28 Οκτ, την έκθεση αυτή πρέπει να είχε υπ' όψιν του.

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια
Όσο για τον ανωνυμο Δευ Νοε 02, 03:26:00 μμ, τί να σχολιάσει κανείς. Μάλλον θα νομίζειο ότι αρματα , αεροπλάνα και πάσης φύσεως όπλα πάς και τα αγοράζεις στο παζάρι με το κιλό. Δεν του περνά από το μυαλό ότι όλα αυτά θέλουν κάποια χρόνια για να τα παραλάβεις (άσε το να εκπαιδευτείς) και φυσικά την εποχή που ολος ο κόσμος είναι με το όπλο παρα πόδα περιμένοντας το ξέσπασμα του πολέμου, ακόμη και στο παζάρι πρίν να τα εύρισκες, τέτοια εποχή 1936-39, ούτε πλέον παζάρι υπήρχε.
Chris

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε Τρί Νοε 03, 12:35:00 π.μ.,

Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, όπως λες και συ, ότι η κατασκευή της γραμμής των οχυρών στη Μακεδονία ήταν μια λανθασμένη επιλογή του Μεταξά, που κόστισε ένα κάρο λεφτά και απλά οι Γερμανοί την παρέκαμψαν, όπως έκαναν και με τη γραμμή Μαζινώ...

Τα οχυρά άρχισαν να χτίζονται το 1936, συνεπώς υπήρχε αρκετός χρόνος για την προμήθεια αεροπλάνων και τεθωρακισμένων... Αν ο Μεταξάς είχε χρησιμοποιήσει τα χρήματα που διέθεσε για τα οχυρά (1,5 δις δρχ.), για να αγοράσει αεροπλάνα και τεθωρακισμένα, τα δεδομένα στο πεδίο θα ήταν διαφορετικά... Αφού όμως ξόδεψε αυτό το τεράστιο ποσό για τα οχυρά, κατόπιν έκανε εράνους για την Αεροπορία!

Είναι επίσης ορατό δια γυμνού οφθαλμού, ότι οι Ιταλοί επέλεξαν ανέλπιστα να επιτεθούν στην οχυρωμένη τοποθεσία του Καλπακίου και υπέστησαν πανωλεθρία από το ελληνικό πυροβολικό... Αυτό που υπέστησαν οι Ιταλοί στο Καλπάκι ήταν κάτι ανάλογο με αυτό που υπέστη ο Δράμαλης στα Δερβενάκια. Μεγάλη νίλα...

xristianos.orthodoxos είπε...

Eπειδή τυγχάνει να έχω το αυθεντικό ημερολόγιο του ΙΩΆΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ, σε παρακαλώ σε ποιά
σελίδα είναι γραμμένο το « Και μέσα εις όλα αυτά ο Παπάγος και το περιβάλλον του εδημιούργησαν το αποτακτικόν...».

Οι ξύπνοι προδότες δεν πολέμουν. Το βάζουν στα πόδια και αφήνουν τους χαζούς να σκοτωθούν . Ο στρατηγός ΜΑυροκορδάτος πρόλαβε να σωθεί από την Σφακτηρία όπου διοικούσε την άμυνα . Μια ζωή τους θυμάμαι να τρέχουν

Οι «Ταλαρίσοι» στις  26 Απριλίου/ 8 Μαίου 1825  το έβαλαν στα Πόδια από την Σφακτηρία για να σώσουν το τομάρι τους και άφησαν τους πολεμιστέ...