6/11/15

Η Ναυμαχία στον Κορινθιακό (Πατραϊκό) το 1772

Κατά τον ρωσο-τουρκικό πόλεμο του 1768-1774 διεξήχθη στον Πατραϊκό Κόλπο από τις 26 Οκτωβρίου /6 Νοεμβρίου - 29 Οκτωβρίου /9 Νοεμβρίου, μια τριήμερη ναυμαχία ανάμεσα σε μια ρωσική μοίρα που τη συγκροτούσαν τα Θωρηκτά «Γκράφ Ορλόφ» με 64 κανόνια και «Τσεσμέ» με 74 κανόνια , οι φρεγάτες, «Άγιος Νικόλαος» με 26 κανόνια, και «Δόξα» με 16 και ένα Σεμπέκι των 18 πυροβόλων, με μοίρα του τουρκικού στόλου , της Αδριατικής που έληξε με τη καταστροφή των Τούρκων , καθώς βυθίστηκαν και οι 9 φρεγάτες της μοίρας και τα 10 από τα 16 «σεμπέκια» που την συγκροτούσαν.

Μετά την καταστροφή του τουρκικού στόλου στον Τσεσμέ και τη δράση του ρωσικού στόλου στο Αρχιπέλαγος, η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν είχε πολεμικά πλοία κατά τη διάρκεια των ετών 1770-1771, αλλά διατηρούσε σημαντικές ναυτικές μοίρες στην Αδριατική, στη Θάλασσα του Μαρμαρά και την Τύνιδα.

Η βάση του τουρκικού στόλου στην Αδριατική ήταν στο Ούλτσινιε του Μαυροβουνίου, όπου βρίσκονταν 47 πλοία. Φρεγάτες και Σεμπέικια.

Η ρωσική κυβέρνηση στην Αγία Πετρούπολη, αποφάσισε να ενισχύσει το στόλο του ναυάρχου Ορλώφ στο αρχιπέλαγος και τον Μάιο του 1772 απέπλευσε η τέταρτη μοίρα υπό τον υποναυάρχο Τσιτσαγκόφ που τον Αύγουστο, έφτασε στο Λιβόρνο, όπου Τσιτσαγκόφ παρέδωσε τη διοίκηση στον Μιχαήλ Κονιάγιεφ.
Η μοίρα αυτή στις 16/27 Οκτωβρίου 1772, συναντήθηκε στα Κύθηρα με τη μοίρα του Βόινοβιτς, ο οποίος μετέφερε στον Κονιάγιεφ, την εντολή του Ορλώφ να επιτεθεί στην μοίρα του τουρκικού στόλου της Αδριατικής που βρισκόταν στο Ναβαρίνο.

Ρώσοι και Τούρκοι συναντήθηκαν στον Πατραϊκό στις 26 Οκτωβρίου/6 Νοεμβρίου, αλλά μετά γρήγορη βύθιση μια τουρκικής Φρεγάτας από το «Γκράφ Ορλόφ» οι Τούρκοι κατέφυγαν στην προστασία του Φρουρίου της Ναυπάκτου, όπου δέχθηκαν την επίθεση των Ρώσων στις 28 Οκτωβρίου και βυθίστηκαν.

Όλα τα γεγονότα της 6ης Νοεμβρίου θα τα διαβάσετε εδώ ….
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2015/11/6.html   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...