30/6/15

Ευρω-αποτυχίες

Δίδυμες ευρω-αποτυχίες σε Βρυξέλλες και Σκόπια. Οι συνομιλίες για την ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας, και για την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης στην πΓΔΜ ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτελέσματα.
Στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε στους δημοσιογράφους ότι η Πρίστινα δεν ήθελε καμιά συμφωνία και ότι αναλαμβάνει εκείνος προσωπικά την ευθύνη για τις επιπτώσεις της μη συμφωνίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας. Όπως είπε ο κ. Βούτσιτς, η Πρίστινα δεν δεχόταν να δοθούν «εκτελεστικές αρμοδιότητες» στην Ένωση των Σερβικών Δήμων, ούτε καν στον τομέα του πολεοδομικού σχεδιασμού, την υγεία και την οικονομική ανάπτυξη.
Ο κ. Ισα Μουσταφά είπε στους δικούς του , ότι η αντιπροσωπεία του Κοσσόβου δεν μπορούσε να δεχθεί τα αιτήματα του Βελιγραδίου, σχετικά με τις εκτελεστικές εξουσίες, της Ένωσης των Σερβικών Δήμων γιατί ήταν αντίθετες με τους νόμους και το Σύνταγμα του Κοσσόβου.
Αποτυχημένη ήταν και συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της BJRM που έγινε στο Κλάμπ των Βουλευτών ,(Klub na pratenici), υπό την μεσολάβηση του αμερικανού πρεσβευτή Τζες Μπέιλι και του πρεσβευτή της ΕΕ Άιβο Όραβ, και που κράτησε λιγότερο από δυο ώρες.
Η συνάντηση των ηγετών των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων στην πΓΔΜ, του VMRO-DPMNE, της SDSM, του DUI και του DPA έληξε χωρίς συμφωνία και χωρίς να συμφωνηθεί το επόμενο ραντεβού.
Ο Γκρουέφσκι στη συνάντηση συνοδευόταν από την Υπουργό Εξωτερικών και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του VMRO-DPMNE Νίκολα Ποπόφσκι, ο Ζάεφ από τη Ραντμίλα Σεκερίνσκα, αντιπρόεδρο της SDSM , ο Αλί Αχμέτι από τον βουλευτή Αρτάν Χόντρο και ο Θάτσι από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του DPA Ιμέρ Αλίου.
Σύμφωνα με το VMRO-DPMNE, ο Πρωθυπουργός Γκρουέφσκι, έδωσε στα κόμματα προς μελέτη το σχέδιο της κυβέρνησης για την εφαρμογή των συστάσεων που σχετίζονται με συστημικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου που είναι αναγκαία να εφαρμοστούν σύμφωνα με την παράγραφο έξι της συμφωνίας της 2ας Ιουνίου. Ακόμα τονίστηκε ότι ο Γκρουέφσκι, δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί, ότι κατηγόρησε τον Ζάεφ πως υπονομεύσει τη συμφωνία γιατί θέλει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, και ότι το VMRO-DPMNE προσέφερε στην αντιπολίτευση την επιλογή των προσώπων του θα αναλάβουν τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Γεωργίας, στην μεταβατική υπηρεσιακή κυβέρνηση. Επίσης διέρρευσε ότι ο Γκρουέφσκι, ο Αχμέτι και ο Θάτσι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τις επόμενες μέρες για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τις «μεταρρυθμίσεις». Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του VMRO DPMNE οΓκρουέφσκι ζήτησε να γίνουν πρόωρες δημοτικές εκλογές το φθινόπωρο στην Στρούμιτσα, όπου είναι ο δήμαρχος ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ λόγω των καταγγελιών ότι δωροδοκήθηκε, τις οποίες διερευνά η δικαιοσύνη.
Οι σοσιαλδημοκράτες είπαν πως επιμένουν στην απαίτηση για την παραίτηση του Γκρουέφσκι, και ότι η τελευταία παραχώρηση τους ήταν ότι ο πρωθυπουργός παραιτηθεί τον Νοέμβριο έξι μήνες πριν από τις πρόωρες εκλογές. Πάντως οι σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν ότι μόλις επιτευχθεί η συμφωνία, πρέπει να επιστρέψουν στο κοινοβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: