2/5/15

Σαν Σήμερα

1312. Ο Πάπας Κλήμης V με διάταγμα συνένωσε το Τάγμα των Ιπποτών του Ναού με τους Οσπιταλιέρους του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ και τους έδωσε την περιουσία τους.
1935. Η Σοβιετική Ένωση και η Γαλλία υπέγραψαν σύμφωνο αμοιβαίας συνδρομής.
1945. Έληξε η μάχη για το Βερολίνο. Ο στρατιωτικός διοικητής της γερμανικής πρωτεύουσας του στρατηγός Χέλμουτ Βάϊτλινγκ παραδόθηκε άνευ όρων στον Ζούκωφ. Ο ρωσικός στρατός σήκωσε την κόκκινη σημαία πάνω στο Ράιχσταγκ. Αμερικανοί στρατιώτες της 8ης μεραρχίας πεζικού και της 82ης αερομεταφερόμενης απελευθερώνουν 3000 φυλακισμένους στο στρατόπεδο Wöbbelin και βρήκαν 200 άθαφτους νεκρούς από πείνα.
1951.Το Συμβούλιο της Ευρώπης δέχτηκε τη Δυτική Γερμανία ως πλήρες μέλος.
1982. Πόλεμος των Νησιών Φόλκλαντ: Το βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο «HMS Conqueror» βύθισε το γηραιό καταδρομικό της Αργεντινής «General Belgrano». Το Μπελγκράνο, ήταν το «USS Phoenix» που είχε μπει σε υπηρεσία το 1938, (ήταν 42 ετών) και ήταν το μόνο πλοίο που δεν ειχε πάθει τίποτα στο Πέρλ Χάρμπορ. Από το πλήρωμα 772 διασώθηκαν από τη θάλασσα και 323 σκοτώθηκαν.
1986. Οι σοβιετικές αρχές έξι ημέρες μετά την καταστροφή του πυρηνικού αντιδραστήρα διέταξαν την εκκένωση της πόλης του Τσερνομπίλ
1989. Η Ουγγαρία άρχισε την καταστροφή του μήκους 218 χιλιομέτρων φράχτη από αγκαθωτό συρματόπλεγμα στα σύνορα με την Αυστρία.
1995. Την 1η Μαΐου 1995, ο νέος κροατικός στρατός που είχε εκπαιδευτεί από απόστρατους αξιωματικούς τού Αμερικανικού Στρατού και από την ιδιωτική MPRI, επιτέθηκε αιφνιδιαστικά επίθεση στον σερβικό θύλακα της Δυτικής Σλαβονίας.(Πάκρατς). Η επιχείρηση υπό την ονομασία "Αστραπή" έληξε την επόμενη μέρα. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι κροατικές δυνάμεις, εκτέλεσαν 286 σέρβους αμάχους ενώ 30.000 πρόσφυγες κατέφυγαν στη Σερβία. Σε απάντηση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα (Република Српска Крајина), Μίλαν Μάριτς διέταξε τον βομβαρδισμό του Ζάγκρεμπ. Η επίθεση έγινε με πυραύλους στις 10.30 το πρωί της 2ας Μαΐου με 6 ρουκέτες Μ-87 ORKAN, των 262 χιλιοστών. Σκοτώθηκαν 5 και τραυματίστηκαν 121.
Για τον βομβαρδισμό του Ζάγκρεμπ το δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα, Μίλαν Μάρτιτς σε 35 χρόνια.
1998. Ιδρύθηκε στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
2011. Οι αμερικανοί σκότωσαν, όπως ανακοίνωσαν, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, στο Abbottabad του Πακιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καταστράφηκε ακόμα ενα Αμερικανικό "Αβραάμ" στην ζώνη της ειδικής επιχείρησης στην ανατολική όχθη του Δνείπερου

  Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σήμερα το πρωί , στο μέτωπο της Αντέεβκα, «οι στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδ...