2/4/15

Σαν σήμερα. (Επιμορωτικό)

1718.Με Ουκάζιο του Μεγάλου Πέτρου δημιουργείται η αυτοκρατορική Μυστική Υπηρεσία.
1769.Κατά τη διάρκεια της ρωσο-τουρκικό πόλεμο, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν από τους Τούρκους Ταϊγάνιο.
1790. Μετά από 13 χρόνια στη φυλακή απελευθερώθηκε ο Μαρκήσιος ντε Σαντ . 11 χρόνια αργότερα θα συνελήφθη και τον κλείσουν στο ίδιο τρελοκομείο, μέχρι το τέλος της ζωής.
1792. Οι ΗΠΑ κόβουν τα νομίσματα των 10, 5 και 2,5 δολαρίων με τον χρυσαετό, καθώς και ασημένιο δολάριο, μισό δολάριο, και τα κέρματα των 25, 10 και 5 λεπτών).
1860. Συνεδριάζει στο Τορίνο το πρώτο κοινοβούλιο της ενωμένης Ιταλίας.
1861. Ο Πάπας έχρισε τον Ιωσήφ Σοκόλσκι Αρχιεπίσκοπο της Εκκλησίας των Ουνιτών στη Βουλγαρία
1868.Η κόρη του Καρλ Μαρξ Λώρα παντρεύτηκε τον γεννημένο στην Κούβα «επαναστάτη, μαρξιστή και ακτιβιστή», Πωλ Λαφάργκ, («Το δικαίωμα στην τεμπελιά») .Ο Πωλ και η Λώρα αυτοκτόνησαν στις 26 Νοεμβρίου 1911 με ένεση υδροκυανίου. Στο σημείωμα που άφησε ο Λαφάργκ έγραφε : «Εδώ και χρόνια ανέλαβα την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μου να μην περάσω τα εβδομήντα ... Ζήτω ο Κομμουνισμός! Ζήτω ο Διεθνής Σοσιαλισμός!» . Ο παππούς της μητέρας του Abraham Armagnac, ήταν Εβραίος και η γιαγιά του Carib από τις Ινδιάνα
 1879. Τρίτη απόπειρα δολοφονίας του Τσάρου Αλέξανδρου ΙΙ του Ελευθερωτή. Ο δράστης Αλέξανδρος Σολοβιόφ,που ανήκε στην οργάνωση «Πατρίδα και Ελευθερία», (Земля и воля), ήταν φοιτητής τον πυροβόλησε 5 φορές αλλά αστόχησε. Ειχαν προηγηθεί οι απόπειρες του 1866, και του 1867. Κατά τη διάρκεια της δίκης του ο Σολοβιόφ, είπε: « η ιδέα για τη δολοφονία της Αυτού Μεγαλειότητας προήλθε από τη μελέτη της διδασκαλίας των σοσιαλιστών-επαναστατών. Ανήκω στο ρωσικό τμήμα του Κόμματος, που πιστεύει ότι οι πολλοί υποφέρουν για χάρη μιας μειοψηφίας που απολαμβάνει τους καρπούς της εργασίας των ανθρώπων και όλα τα πλεονεκτήματα του πολιτισμού, που είναι απρόσιτα για την πλειοψηφία». Την ίδια χρονιά έγινε και η τέταρτη απόπειρα από τη «Ναρόντναγια Βόλια», η οποία αποσχίσθηκε από την λαϊκίστική «ζεμλιά ι Βόλια».
1906. Εκλογές για την ανάδειξη της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας σύγκληση.
1917. Σερβικό Στρατοδικείο στη Θεσσαλονίκη καταδίκασε για προδοσία σε θάνατο τον συνταγματάρχη Ντραγκοίτν Ντιμιτρίεβιτς-Απις, τον ηγέτη της «Μαύρης Χειρός» που δολοφόνησε τον Φερδινάνδο στο Σεράγιεβο, και δύο από τους οπαδούς του. Κατηγορήθηκαν για συνομωσία κατά της ζωής του τότε ακόμα αντιβασιλέα της Σερβίας ,Αλέξανδρου Καρατζώρτζεβιτς. Εκτελέστηκαν στις 26 Ιουνίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σερβίας που αναψηλάφησε τη δίκη τους αποκατέστησε στις 2 Ιουνίου 1953. Την ίδια ημέρα η Προσωρινή Κυβέρνηση της Ρωσίας, (Φεβρουαριανή Επανάσταση), ακύρωσε τους περιορισμούς κατά των Εβραίων .
1944. Τα σοβιετικά στρατεύματα διέσχισαν τον Προύθο και μπήκαν στη Ρουμανία.
1956. Στη Σόφια αρχίζει ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία καταδικάσε την προσωπολατρία και εξέλεξε τον Τοντόρ Ζίβκοφ.
1981. Η Προεδρία της Γιουγκοσλαβίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κοσσυφοπέδιο λόγω των διαδηλώσεων των Αλβανών φοιτητών που έχουν ξεκινήσαν στις 11 Μαρτίου με το σύνθημα «Κόσοφσκα Ρεπούμπλικα», δηλαδή με τοι αίτημα να γίνει η έβδομη δημοκρατία της Σοσιαλιστής Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας. (SFRJ).

ΥΓ. Προσέξτε! Η Σοβιετικός Στρατός μπήκε στη Ρουμανία στις 2 Απριλίου και η διαταγή του Χίτλερ για να φύγουν από την Ελλάδα δόθηκε στις 25 Αυγούστου. 146 ημέρες περίμεναν να έλθουν οι Άγγλοι.Το συνέδριο του Λιβάνου υπό την αιγίδα των Άγγλων, ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1944 και έληξε τρεις ημέρες μετά, στις 20 Μαΐου 1944. Οι ημερομηνίες τα λένε όλα. Διαβάστε περισσότερα, στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...