4/4/15

Το Σάββατο του Λαζάρου

Η γιορτή της Ζωής και η Ανάσταση του θνητού Λαζάρου

Πες μας, Λάζαρε τι είδες Εις τον Άδη όπου πήγες;
-Είδα φόβους, είδα τρόμους είδα βάσανα και πόνους.

Ο Λάζαρος, φίλος και μαθητής του Χριστού, είναι ο πρώτος θνητός  που αναστήθηκε εκ νεκρών προαναγγέλλοντας την επερχόμενη Ανάσταση του μέλλοντος και τον επαγγελόμενο θρίμμβο του Φωτός επί του Σκότους.
Ο Λάζαρος ζούσε με τις αδελφές του Μάρθα και Μαρία στη Βηθανία, 2 χλμ. περίπου ανατολικά της Ιερουσαλήμ. Στο σπίτι τους είχε φιλοξενηθεί επανειλημμένα ο Χριστός.
Κατά την Καινή Διαθήκη , ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά και πέθανε. Οι αδελφές του ειδοποίησαν τον Ιησού που βρισκόταν στη Γαλιλαία ότι ο φίλος του ασθενεί βαρέως, αλλά εκείνος καθυστέρησε και όταν έφθασε στη Βηθανία τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατό του, η Μαρία μεν του παραπονέθηκε ότι αν ερχόταν εγκαίρως δεν θα πέθαινε ο αδελφός της, και ο Ιησούς ζήτησε να τον οδηγήσουν στον τάφο, που ήταν φραγμένος με μια ογκώδη πέτρα. Παρότι η οσμή ήταν ανυπόφορη, περίμενε να ανοίξει η είσοδος του τάφου και υψώνοντας φωνή μεγάλη είπε: «Λάζαρε δεύρο έξω!».
Η ανάσταση του Λαζάρου, εξι ημέρες πριν από το εβραϊκό Πεσάχ, και η συγκέντρωση του πλήθους, ήταν  η «καμπή» κατά την οποία αποφασίστηκε η εξόντωση του Ιησού από τους αρχιερείς.
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική προφορική παράδοση, ο Λάζαρος ήταν 30 χρονών όταν πέθανε και αναστήθηκε. Και έκτοτε μέχρι που ξαναπέθανε ήταν σκυθρωπός και αγέλαστος για όσα είχε δει κατά την τετραήμερη παραμονή του στον Άδη. Σύμφωνα πάντα με την εκκλησιαστική παράδοση, ο Λάζαρος «μετανάστευσε» στο Κίτιο της Κύπρου γύρω στο 33 μ.Χ. και εκεί τον συνάντησαν οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας, το 45 μχ όταν μετέβαιναν από τη Σαλαμίνα στην Πάφο, και τον χειροτόνησαν ως πρώτο επίσκοπο Κιτίου, της Εκκλησίας, που ίδρυσε ο ίδιος. Δεκαοκτώ χρόνια έδρασε εκεί, μέχρι το δεύτερο τέλος της ζωής του το 63 μ.χ.

Το Σάββατο του Λαζάρου είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές του Ορθόδοξου Κόσμου και είναι η μέρα της νίκης της ζωής επί του θανάτου.
 Η ανάσταση του Λαζάρου ήταν ιδιαίτερα προσφιλής και το πιο διαδεδομένο έθιμο για το Σάββατο του Λαζάρου ήταν τα «κάλαντα του Λαζάρου».

Τά κάλαντα….

Σήμερα έρχετ' ο Χριστός
Ο επουράνιος θεός
Εις την πόλη Βηθανία
Μάρθα κλαίει και Μαρία.
Λάζαρον τον αδελφόν τους
Και πολύ αγαπητόν τους
Τρεις ημέρες τον θρηνούσαν
Και τον εμοιρολογούσαν.
Την ημέρα την Τετάρτη
Κίνησ' ο Χριστός για να ρθει
«Άδη, Τάρταρο και Χάρο,
Λάζαρον θε να σου πάρω.
Δεύρο έξω, Λάζαρέ μου,
Φίλε και αγαπητέ μου».
Λάζαρος απελυτρώθη
Ανεστήθη και σηκώθη,
Ζωντανός σαβανωμένος
Και με το κερί ζωμένος.
Πες μας, Λάζαρε τι είδες
Εις τον Άδη όπου πήγες;
-Είδα φόβους, είδα τρόμους
είδα βάσανα και πόνους.
Δώστε μου λίγο νεράκι
Να ξεπλύνω το φαρμάκι
Της καρδιάς, των χειλέων
Και να μη ρωτάτε πλέον.

Η «Εις Άδου Κάθοδος» και η ανακληθείσα Ανάσταση της θνητής Ευρυδίκης!..

Για τους αρχαίους Έλληνες ανεστήθη εκ νεκρών η Ευρυδίκη η γυναίκα του Ορφέα, η οποία πέθανε αφού τη δάγκωσε ο «Οφις». Ο Ορφέας αφού την έκλαψε κατέβηκε στον Άδη για την αναζητήσει, κατόρθωσε να συγκινήσει τις χθόνιες θεότητες και πήρε την άδεια να την επαναφέρει από το σκοτάδι στο φως της ημέρας, αλλά με τον όρο να μην προσπαθήσει να τη δει, πριν επιστρέψουν στο φως . Λίγο πριν βγουν από τον Κάτω Κόσμο, ο Ορφέας, μη μπορώντας να αντισταθεί στον πόθο να την ξαναδεί, έστρεψε το κεφάλι του και αμέσως μια ακατανίκητη δύναμη την πήρε πίσω στον Άδη και ο Ορφέας βγήκε μόνος.
Ο Όσιρις και η Ανάσταση
Στην αιγυπτιακή θρησκεία ο θεός Όσιρις που είναι βασιλιάς της Αιγύπτου, όπως ακριβώς ο Χριστός είναι βασιλεύς των Ιουδαίων επίσης ανεστήθη εκ νεκρών. Υπόσχεση αναστάσεως εις του θνητούς σύμφωνα με την Σκανδιναβική μυθολογία είχε δώσει και ο Οντίν.

Ο Λάζαρος είναι ο μόνος αναστηθείς θνητός που έμεινε  θνητός και  ξαναπέθανε. Οι αναστηθέντες νεκροί της αρχαιοελληνικής παράδοσης, (Ηρακλής ,Αχιλλέας, Αλκμήνη, Κάστωρ, ο Αριστέας ο Προκοννήσου, ο Κλεομήδης ο Αστυπαλεύς) , όλοι θεώθηκαν και επομένως  έγιναν  ...αθάνατοι.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπάρμπα-Σπύρο αυτά μας κάνεις και θα αρχίσουν να τρέχουν πάλι στις βουνοκορφές, στα ηλιοστάσια και στα βουστάσια οι ψεκασμένοι ιθαγενείς ομοεθνείς μας.
Τί σχέση έχουν τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ των αναστάσεων του Λαζάρου και του Χριστού με τις μυθοπλασίες των ανθρώπων; Πόσο βαθύ φιλοσοφικό νόημα έχει η ανάσταση του Λαζάρου, με τον Θεό να ζητά από τους ανθρώπους να κάνουν ΚΑΙ αυτοί ό,τι μπορούν σύμφωνα με την φύση τους, (δλδ να σύρουν την πέτρα από την είσοδο του τάφου)και τον Χριστό να κάνει τα υπόλοιπα (Θεός δεν είναι; Δεν μπορούσε με έναν Του λόγο να το κάνει;Γιατί το ζητά από ανθρώπους;), με την ορφική διδασκαλία της αποτυχημένης ανάστασης της Ευρυδίκης, ή την αισχρή αιγυπτιακή θρησκεία της μαλάκυνσης του τσουτσουνιού του τεμαχισμένου-διαμελισμένου Όσιρι και το γκάστρωμα της Ισιδος με αυτό;
Πιθανόν να ήταν προτυπώσεις του Θεού στους Έλληνες, ΠΡΟ ελεύσεως Χριστού, αφού δεν έλειπε η αρετή και η αναζήτηση του αληθινού Θεού από αυτούς.
ΥΓ1: Άλλες "αναστάσεις" στην ελληνική μυθολογία: Σίσυφος, Θησέας & Πειρίθους από Ηρακλή, Ηρακλής με Κέρβερο, Άλκηστις από Ηρακλή, Διόνυσος-Ζαγρεύς από τον μπαμπά του, Άδωνις (όχι ο γεωργιάδης), Περσεφόνη.
ΥΓ: οι Άγιοι Επτά Παίδες, τα ονόματα των οποίων είναι: Μαξιμιλιανός, Ιάμβλιχος, Μαρτινιανός, Διονύσιος, Αντωνίνος (ή Ιωάννης), Κωνσταντίνος και Εξακουστοδιανός, έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου (249 – 251 μ.Χ.) κυνηγημένοι κρύφτηκαν σε σπήλαιο στην Έφεσσο, όπου έπεσαν σε κάτι σαν "στάση" θα έλεγα, οπότε μετά από 194 χρόνια (περί το 446 μ.Χ.), επί Θεοδοσίου του Μικρού, επανεμφανίστηκαν θαυματουργικά, εκήρυξαν τον Χριστό και αγίασαν.

Ανώνυμος είπε...

Αυτα περι αναστασεων ειναι χοντρα παραμυθια. Στους θρησκοληπτους που διαβαζουν, τους ερωτω: Και τι εγινε δηλαδη αν δεν επανελθουμε εν σαρκι? Θα χασει η βενετια βελονι ή ειμαστε τοσο πολυτιμοι που δεν μπορει να κινηθει το συμπαν? Ασε που ειναι εντελως τρελλο να αναζητουμε το να ζησουμε αιωνιως οταν αδυνατουμε να ζησουμε το εδω και τωρα! Ξερω, ειναι βαρυ να αντικρυσεις την αβυσσο χωρις να σαλταρεις. Δεν ειναι ομως προτιμοτερο να την αντικρυσεις παρα να παραμυθιαζεσαι?

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ 15 ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ

Γεώργιου Γρηγορομιχελάκη, «15 Εσταυρωμένοι & Αναστημένοι σωτήρες», Εκδόσεις Δαδούχος, Θεσσαλονίκη 2003)

01. Κρίσνα (Ινδία)

02. Σακία (Βούδας)

03. Ταμμούζ (Ινδία)

04. Βιττόμπα (Συρία)

05. Ιάω (Νεπάλ)

06. Χεσούς (Κέλτες)

07. Κετσατκοάτλ (Μεξικάνοι)

08. Κουιρίνος (Ρωμαίοι)

09.Προμηθέας (Έλληνες)

10. Θούλις (Αίγυπτος)

11. Ίντρα

12. Άττις

13. Κρίτε (Χαλδαίοι)

14. Μπάλι (Ορίσσα)

15. Μίθρας (Περσία)

Ανώνυμος είπε...

Προς τον δευτερο σχολιαστη, η ενατενηση της αβυσσου αφορα οσους δεν πιστευουν. Αν πιστευεις οτι το νοημα της ζωης σου ειναι ο,τι φας,πιεις,αρπαξεις γιατι μετα θανατον παπαλα, τοτε ζεις ματαια, σαν ενα ακομα ζωντανο. Εαν ομως πιστευεις, τοτε η ζωη σου ολη ειναι ενα σταδιο, ενας αγωνας για την κατακτηση της θεωσεως.
ΥΓ; Φιλικη συμβουλη. Ουτε οι δαιμονες δεν ισχυριζονται την ανυπαρξια Θεου.

Ανώνυμος είπε...

Προς τριτο σχολιαστη; παντες οι θεοι των εθνων δαιμονια. Διαβασε κανα Ευαγγελιο καλυτερα και ασε τις ανθρωπινες φαντασιοπληξιες.
Ο Προμηθεας που κολλαει ως ανεστημενος, αφου υποτιθεται οτι
ειναι αθανατος Τιτανας; Διαβαστε τον Προμηθεα Δεσμωτη του Αισχυλου, ιδιαιτερα τις προφητειες που λεει. Αν δεν βαλεις τα πραγματα σε σειρα, μαλλον υπαρχει πνευματικη πωρωση.

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Χριστιανισμός: Μια εβραϊκή αίρεση γεμάτη μίσος και ανθελληνισμό

https://sites.google.com/site/ellhnasethnikos/michales-kalopoulos-christianismos-mia-ebraieke-airese-gemate-misos-kai-anthellenismo.

ΒΙΒΛΟΣ: Πόσο μυθολογικό και κακό μπορεί να είναι ένα "θεϊκό" βιβλίο… πριν ξυπνήσει αμφιβολίες;Του Μ. Καλόπουλου

Επιγραμματικές ερωτήσεις και επισημάνσεις προς τους απανταχού πιστούς της Βίβλου:

Στη Βίβλο
διαβάζουμε για:
-Θεό που δημιούργησε τον άνθρωπο από πηλό πριν από…
7000 ...χρόνια, ενώ γνωρίζουμε πως 3000 χρόνια πριν απ' τον φανταστικό βιβλικό
Αδάμ, οι άνθρωποι του Αιγαίου ναυσιπλοούσαν για να πάρουν την οψιδιανή πετρά από
τη νήσο Μήλο!-Γυναίκα που πλάθεται… απ’ το πλευρό του άνδρα! Γένεσις
2.22-Θεός που δοκιμάζει την αφοσίωση των πλασμάτων του με καρπούς δένδρων
που φέρνουν γνώση κι αυτή… θάνατο!-Φίδια που μιλάνε… και καταπίνουν άλλα
φίδια. Γένεσις.3.1. -Γαϊδούρι που μιλάει με ανθρώπινη λαλιά… Αριθμοί 22.28.
-Φλεγόμενη βάτος που όχι μόνο μιλάει αλλά και δεν κατακαίγεται. Έξοδος
3.4.-Σύννεφο, (στήλη νεφέλης) που μιλάει. Έξοδος 19.9-Σκηνή (του Μωυσή)
που μιλάει. Λευιτικό 1.1.-Ιερό κιβώτιο που μιλάει! Έξοδος

Ανώνυμος είπε...

Και παλι πρεπει να ξεκαθαριστουν καποια πραγματα. Το γιατι η παλαια διαθηκη ειναι αποδεκτη ως διδασκαλια των χριστιανων πρεπει να βρεις ειδικες πραγματειες περι αυτου απο εκκλησιαστικους συγγραφεις. Επιγραμματικα να αναφερω οτι ειναι η αρχεγονη ιστορια του πρωτου περιουσιου λαου του Θεου και οι παμπολλες πτωσεις που ειχαν παρα τις ευεγερσιες που δεχτηκαν, καθως και οι προφητειες και προτυπωσεις που εκαναν φωτισμενοι ανθρωποι απο αυτους για την ελευση του Χριστου. Οταν ηρθε ομως ο Χριστος οπως η συκια που ειχε μονο φυλλα και οχι καρπους αρετης και καταραστηκε για αυτο, ετσι και αυτοι απωλεσαν την προνοια του Θεου, η οποια με την Καινη Διαθηκη περασε στους Χριστιανους και καρποφορησε επι 2 χιλιετιες στους Ελληνες ειδικα και οχι μονο.

Ανώνυμος είπε...

Λάσπη και ανακρίβιες!
Ούτε τις Άγιες μέρες δε σέβονται οι αντίχριστοι...