15/4/15

Η Ελληνική Πομπηία. Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου 1941..

Στασίασε στο μέτωπο η 5η Μεραρχία Κρητών στην οποία είχαν ενταχτεί από τις
 5 Απριλίου 3000 νεοσύλλεκτοι, προς αναπλήρωση απωλειών, οι οποίοι έφεραν τα νέα από τη μεγαλόνησο, για τα σφοδρά επεισόδια συγγενών των νεκρών που πίστευαν ότι οι «Βασιλικοί» στέλνουν τους Κρητικούς στο θάνατο, επειδή ήσαν «Βενιζελικοί».
Η Μεραρχία από τις 29 Ιανουαρίου 1941 είχε αναλογικά τις μεγαλύτερες απώλειες. 1141 νεκρούς, 2025 τραυματίες και 2553 παγόπληκτους.
Λόγω της Στάσης αυτοκτόνησε ο διοικητής του 30ου Συντάγματος Πεζικού Αντισυνταγματάρχης Ιωάννης Θεοδωράκης από τη Μάζα Χανίων .
Ο διοικητής του Β' Σώματος αντιστράτηγος Γ.Μπάκος ανέφερε : «Από της επελεύσεως του σκότους ήρξατο διαρροή ολοκλήρου της Μεραρχίας ούδενός τμήματος μη δυναμένου [να θεωρηθή ως συγκροτημένου».
Ο διοικητής της V μεραρχίας υποστράτηγος Παπαστεργίου, μόλις επέστρεψε στην Κρήτη δολοφονήθηκε.
Το 29ο Σύνταγμα όμως υποχώρησε συντεταγμένα.
15 Απριλίου 1941
Καιρικαί Συνθήκαι: Αίθριος
Ηθικόν ανδρών: Ακμαίον
Γεγονότα της ημέρας: Πορεία νυκτερινή την 20ην ώρα.Το Τάγμα ηκολούθησεν την φάλαγγα του Συν/τος ως οπισθοφυλακή και άφιξις εις περιοχήν χωρίου Βαρυμπόπη ώρα 9ην της 16ης-4-41«Το κάθε τι, το συνηθίζει κανείς, έτσι δε, συνηθίσαμε ν ακούμε πάνω απ τας κεφάλια μας το δαιμωνιώδες σφύριγμα των βομβών.
Διαρροές και λιποταξίες αναφέρθηκαν και από την XV μεραρχία.
Οι Ιταλοί ανακαταλαμβάνουν το Πόγραδετς και την Κλεισούρα.
Στις 15 Απριλίου 1941 οι γερμανικές δυνάμεις προελαύνοντας από Φλώρινα προς Καλαμπάκα, έφθασαν στα Γρεβενά από δύο συγκλίνουσες κατευθύνσεις: 1) Στενά Κλεισούρας - Άργος Ορεστικό – Νεάπολη – Κιβωτός - Γρεβενά και 2) Αμύνταιο – Πτολεμαΐδα - Κοζάνη- Σιάτιστα- Γρεβενά.
Η κατάληψη της πόλης των Γρεβενών έγινε στις 15 Απριλίου 1941, όταν έφθασαν σ’ αυτήν τα πρώτα τμήματα της 5ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας.
Ο κόσμος ήταν φοβισμένος, κλεισμένος στα σπίτια του. Τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Τους Γερμανούς υποδέχτηκαν με φιλικά αισθήματα μερικοί ρουμανίζοντες βλάχοι, οι οποίοι, είχαν αναρτήσει στα καταστήματά τους γερμανικές, ιταλικές και ρουμανικές σημαίες . Tην ίδια μέρα κατέλαβαν και τα Σέρβια.
Την νύκτα της 14 προς 15 Απριλίου βομβαρδίστηκε ο Πειραιάς. Ο συναγερμός κράτησε 6 ώρες.
Έγιναν σφοδρές αερομαχίες πάνω από τα αεροδρόμια Παραμυθιάς , Ιωαννίνων, Λάρισας και Καλαμπάκας-Βασιλικής, (Τρικάλων). Πρώτοι προσέβαλαν τα Ιωάννινα και την Παραμυθιά οι Ιταλοί τα ξημερώματα. Στην Παραμυθιά καταστράφηκαν τα γιουγκοσλαβικά αεροπλάνα που είχαν προσγειωθεί για ανεφοδιασμό. Ακλούθησε το μεσημέρι επίθεση γερμανικών Messerschmitt.
Το αεροδρόμιο της Παραμυθιάς εκκενώθηκε και οι γιουγκοσλάβοι ενημερώθηκαν να προσγειώνονται στο Αγρίνιο. Στα δύο αεροδρόμια της Λάρισας, (Καζακλάρ στον Αμπελώνα και στα Νιάματα), επιτέθηκαν εννέα Γερμανικά Messerschmitt και πολυβολήσαν τα αεροσκάφη των Συμμάχων. Στα Νιάματα, όπου έδρευε η 113η Μοίρα της ΡΑΦ και όπου τα πληρώματα έπαιρναν το πρωινό τους, η πρώτη προσβολή κατέστρεψε έξι από τα Blenheim της μονάδας.
Στις αερομαχίες των Τρίκαλων έπεσαν μαχόμενοι οι πιλότοι, Αρχισμηνίας ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ από το Χρυσό Φωκίδας και ο Επισμηνίας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΚΚΑΣ από το Σιδηρόκαστρο Σερρών που καταρρίφθηκαν στη διάρκεια αερομαχίας με γερμανικά αεροσκάφη.
Στις 15 Απριλίου, η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία τέθηκε ουσιαστικά εκτός μάχης.
O υφυπουργός Στρατιωτικών Παπαδήμας υπέγραψε τις πρώτες διαταγές για την προσωρινή απόλυση εφέδρων αξιωματικούς και οπλιτών διάφορων κλάσεων, κυρίως νεοσύλλεκτων η προερχόμενων από καταληφθείσες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1897. Τα Ανάκτορα που ησαν στην υπηρσία των Αγγλων οργάνωσαν την ηττα στην Θεσσαλία και την Ήπειρο για να πάρει ενα μάθημα ο ελληνικός λαός και να μην θέλει την απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων

 Όλα έγιναν για φύγουν οι  Εθελοντές που είχε στείλει ο Δηλιγιάννης στην Κρήτη. Αρχιστράτηγοε της Προδοσίας ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος. Κα...