6/4/15

Σήμερα μαύρος Ουρανός σήμερα μαύρη μέρα

Ήταν Κυριακή, η 160η μέρα του πολέμου, όταν η Γερμανία εισέβαλλε ταυτόχρονα στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία.
Στις 5.15 π.μ., άρχισε η μάχη των Οχυρών. Στις 6:30 το πρωί η Λουφτβάφε,, χωρίς προηγούμενη κήρυξη πολέμου, βομβαρδίζει το Βελιγράδι για 2 ώρες. Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν 2.274 άτομα και τραυματίστηκαν 4000. Καταστράφηκαν ολοσχερώς και γκρεμίστηκαν 627 κτίρια.1.601 κτίρια υπέστησαν μεγάλες ζημιές και 6.829 μικρότερες. Ο στρατάρχης φον Κλάιστ στη δίκη του μετά τον πόλεμο, δήλωσε: «Η αεροπορική επίθεση στο Βελιγράδι το 1941 είχε πρωτίστως πολιτικό-τρομοκρατικού χαρακτήρα και δεν είχε τίποτα να κάνει με τον πόλεμο».
Τη νύχτα της 6ης Απριλίου τα Στούκας χτύπησαν τον Πειραιά.

Η τότε αγγλόδουλη «ηγεσία», ο Γεώργιος Β’ κι ο «ένδοξος» Παπάγος, που δεν πίστευαν στη Νίκη, ήθελαν οι ελληνικές δυνάμεις  «να πέσουν επί του πεδίου της μάχης και της τιμής προ του κολοσσιαίου σε αριθμό και μέσα επιτιθέμενου», στο πλευρό των Αγγλων, και μετά, όσοι επιζούσαν να πάνε ως αιχμάλωτοι πολέμου σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι πράκτορες των άγγλων στο Βελιγράδι που ακλούθησαν το αγγλικό σχέδιο έστειλαν στα γερμανικά στρατόπεδα 350.000 Σέρβους ανοίγοντας στον δρόμο στον Τίτο. Στην Ελλάδα τους χάλασε τα σχέδια ο Τσολάκογλου που υπέγραψε την παράδοση στις 21 Απριλίου.
 Όμως στην πολεμική αεροπορία οι διαταγές για καταστροφή υλικού και εγγράφων είχαν δοθεί από τις 16 Απριλίου.
Οι «σύμμαχοι» ήθελαν την υποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από την Βόρειο Ήπειρο και τη δημιουργία ενός μετώπου στη Θεσσαλονίκη με Έλληνες και Σέρβους και στη συνέχεια υποχώρηση στην γραμμή των Τεμπών (plan B).
Oι Βρετανοί θα ήσαν ικανοποιημένοι επιτυγχάνοντες εν συνεχεία σταδιακή υποχώρησή τους στις Θερμοπύλες και στον Ισθμό ώστε να φύγουν οι δικοί τους από το Ταίναρο.
Αλλά για αυτά θα γράψω αργότερα.
Τα λέω άλλωστε στο βιβλίο μου ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ- ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: