3/3/15

ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΕΡΤ (ΚΕΔ)

Να επιστραφούν στην ΕΡΤ τα εκατομμύρια από το ανταποδοτικό τέλος, που παρακράτησε η ΔΕΗ για να επιδοτήσει τους μεγαλοπαραγωγούς φωτοβολταϊκών την τελευταία πενταετία, όπως και όσα κακώς εισέπραξαν ΔΤ και ΝΕΡΙΤ, που σε ουδεμία περίπτωση αποτελούν δημόσια ραδιοτηλεόραση και δεν δικαιούται ανταποδοτικό τέλος. Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων από την Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, στη συνάντηση της αντιπροσωπίας της ΕΣΗΕΑ με το νέο γενικό γραμματέα ΜΜΕ Λ. Κρέτσο , που εκπροσώπησε τον υπουργό Επικρατείας.
Τονίσθηκε επίσης ότι:
- Η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων , δεν μπορεί να συνεχισθεί να είναι ΔΕΚΟ, λόγω του διακριτού ρόλου που πρέπει να έχει η ενημέρωση.
- Οφείλουν να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις, ώστε να εφαρμόζεται και ο κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Κάποιες πρώτες διαβεβαιώσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι:
# Εκκαθάριση της ΝΕΡΙΤ, με την άμεση επανασύσταση της ΕΡΤ και δικαίωση των εργαζομένων .
# Άμεση εφαρμογή του νόμου για την αδειοδότηση και τις συχνότητες των ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών .
# Αποδοχή της πρότασης για αναγνώριση του ειδησεογραφικού διαδικτύου .
# Ενιαία γενική γραμματεία ΜΜΕ χωρίς να μειωθούν οι θέσεις εργασίας των δημοσιογράφων στη ΓΓΕ και τα γραφεία τύπου.

Παρασκήνιο με το ανταποδοτικό

Όπως φαίνεται όμως υπάρχει παρασκήνιο αναφορικά με το ανταποδοτικό τέλος. Ειδική απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Στουρνάρα, μετά το Μαύρο της ΕΡΤ, επέτρεπε σε ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος να συνεχίζουν την είσπραξη του τέλους με αφορμή την δημιουργία της «ΔΤ».
Πάντως μέχρι το 2014 το κάθε νοικοκυριό κατέβαλε 4,24 ευρώ τον μήνα δηλαδή 50,88 το χρόνο για ανταποδοτικό τέλος.
Το 25 % όμως του συνολικού ποσού, με απόφαση Παπακωνσταντίνου πήγαινε από το 2010 στη ΔΕΗ για να επιδοτείται η παραγωγή ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά, στα οποία τις μεγάλες μονάδες ελέγχουν βαρόνοι των ΜΜΕ.
Στη συνέχεια στις μέρες του Καψή έγινε σκόντο στο ανταποδοτικό τέλος, μήπως και αποδεχθεί ό κόσμος την παράγκα της ενημέρωσης.
Έτσι η ΔΕΗ εισέπραττε 3 ευρώ τον μήνα , δηλαδή 36 ευρώ το χρόνο.
Από την 1/1/2014 όπως και στον προϋπολογισμό του 2015, το 50% του συνολικού ποσού κάπου 99 εκατομμύρια ευρώ, γίνονται πρωτογενές πλεόνασμα, για να καταλήξουν σε δανειστές και σε μαύρες τρύπες.
Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το πλιάτσικο με τις συχνότητες, το πάρτι με την Digea, τα δικαιώματα από μεταδόσεις και τα πεταμένα εκατομμύρια για διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, που δόθηκαν κοψοχρονιά στους καναλάρχες.
Όχι τίποτε άλλο, για να αφήσει τις μαγκές και εκείνος ο Κυριάκος…

ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: