1/3/15

Η ανάπτυξη ακόμα να φανεί

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας παρά τις προβλέψεις του «προγράμματος», και της απελθούσης κοινοπραξίας συνεχίστηκε όπως προέβλεπα και εκτιμούσα για έβδομο χρόνο το 2014. Διαψεύστηκαν οι προβλέψεις της Κομισιόν, και οι «ελπίδες», των έμπειρων οικονομολόγων και των ψευτοπολιτικών.
Με βάση τα νεότερα, «εποχικά διορθωμένα» της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ύφεση συνεχίστηκε ως και τον Δεκέμβριο.Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε και τους τελευταίους τρεις μήνες του 2014 κατά 0,4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. Σημαντικός αρνητικός παράγοντας ήταν η μείωση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,8% .Π
ολύ μικρότερη σε σχέση με το αναμενόμενο ήταν και η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Να θυμίσω ότι και ο φιλόδοξος μεταρρυθμιστής τενεκές, ο υιός της αδελφής του, σε (πληρωμένη) συνέντευξη του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους της τρόικας στο Παρίσι , είχε δηλώσει ότι, «η Ελλάδα θα σημειώσει πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια ανάπτυξη το 2014».
Τα «οικονομικά επιτελεία» ελπίζουν στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2015 εφόσον υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια στο εγχώριο οικονομικό περιβάλλον, αλλά και ελάφρυνση των νοικοκυριών ως προς το σύνολο των οικονομικών επιβαρύνσεων που αντιμετωπίζουν.
Ελπίδες υπάρχουν στην αρχή του χρόνου για «δυναμική ανάκαμψη των επενδύσεων» , «ουσιαστική βελτίωση των εξαγωγών», σε συνδυασμό με την «αποκατάσταση της χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας». Τα ίδια και τα ίδια λένε χρόνο με τον χρόνο. Ούτε επενδύσεις έρχονται, ούτε οι εξαγωγές θα αυξηθούν και οι τράπεζες δεν έχουν δεκάρα.
Δηλαδή η κατάσταση δεν θα μεταβληθεί ουσιαστικά.
Αυτή είναι η αποτυχία του προγράμματος αλλά και οι αριστεροί δεν συζητούν για την αποτυχία, και θέλουν να εφαρμόσουν «σαρωτικές» μεταρρυθμίσεις …. 

 Σπ.Χατζάρας

ΥΓ.Η ύφεση χρόνο με χρόνο. 2008 −0.2, 2009 −3.1, 2010 −4.9 ,2011−7.1 ,2012 −6.0,2013 -4.2, 2014 - 0.5

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ε ρε Σπύρο, αν κάνουμε συνέχεια εκλογές και δεν μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της η κυβέρνηση τί περιμένεις;

Προτείνω να ανασταλλούν κάποια άρθρα και να αναβληθούν επ'αόριστον οι εκλογές μέχρι να κρίνουν οι εταίροι ότι έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και μπορούν να γίνουν άφοβα εκλογές χωρίς να φοβόμαστε το αποτέλεσμα.

ΟΥΤΕ ΔΕΞΙΑ
ΟΥΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ