8/3/15

Κυριακή 8 Mαρτίου 1970

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Μακαρίου. Οκτώ άνδρες από την Εθνική Αντίσταση του Μιχαλάκη Ρωσσίδη και από τους εμπίστους του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη προσβάλουν το ελικόπτερο του Αρχιεπισκόπου , καθώς απογειώνεται με από το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής για να μεταβεί στη Μονή Μαχαιρά, για το ετήσιο μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, από την Ταράτσα του Παγκύπριου Γυμνασίου, με ένα «Μπρεν».
Ο χειριστής του ελικοπτέρου, ο Ελλαδίτης ταγματάρχης Ζαχαρίας Παπαδογιάννης, κατόρθωσε να αποφύγει τα πυρά, και αν και σοβαρά τραυματισμένος στην κοιλιά, κατόρθωσε να προσγειώσει το ελικόπτερο σε κοντινό οικόπεδο.
Ο Μακάριος, μετά την προσγείωση δεν απομακρύνθηκε του Ε/Π, αλλά έσπευσε στο παρακείμενο δρόμο, όπου σταμάτησε ένα διερχόμενο φορτηγάκι και με την βοήθεια του οδηγού, μετέφερε τον Ταγματάρχη Παπαδογιάννη στο Γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας και μετά επέστρεψε στον χώρο προσγείωσης. Σχεδόν αμέσως συνελήφθησαν 11 άτομα από τους οποίους καταδικάστηκαν 4.
Οι Αδάμος Χαρίτωνος, Αντωνάκης Γεναγρίτης, Αντωνάκης Σολομώντος και Γεώργιος Ταλιαδώρος.
Οργανωτές της απόπειρας ήταν ο συν/χης Δ. Παπαποστόλου ο Γεωρκάτζης και ο σωματοφύλακας του μακαρίου Αθανάσιος Πουλίτσας.
Αν επιτύχανε η απόπειρα πρόεδρος θα γινόταν ο Κληρίδης.
Από την Αθήνα γνώριζαν το κλιμάκιο της Cia, και ο Ταξίαρχος της Στοάς του Προμηθέως Δημήτριος Ιωαννίδης, που σιώπησε για την απόπειρα κατά του αδελφού Παπαδόπουλο και ο επίσης «αδελφός» Κωνσταντίνος Ασλανίδης.
Ως γνωστόν η Cia και επομένως ΚΥΠ γνώριζαν τη ν παρουσία του Αλέκου Παναγούλη στην Κύπρο και τις επαφές του για οργανωθεί η δολοφονία του Παπαδόπουλου. Ο υπουργός εσωτερικών και αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Π.Γιωρκάτζης που εντόπισε τον Παναγούλη και τον βοήθησε με τα εκρηκτικά μεν, αλλά ενημέρωσε δε και τους Ασλανίδη – Ιωαννίδη, προσωπικά. 
 Η απόπειρα απέτυχε και ο Γιωρκάτζης υποχρεώθηκε σε παραίτηση. (1968).
Το σχέδιο για τη δολοφονία του Μακάριου είχε τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 1970, κατά την επιστροφή του Αρχ. Μακαρίου από την Κένυα.
Ο εκτελεστής θα ήταν ο Αδάμος Χαρίτωνος, στον οποίο έδωσε το πιστόλι ο Δημ. Παπαποστόλου που του υπέδειξε ότι σε περίπτωση σύλληψης να πει ότι ήταν εντεταλμένος από τον Γιωρκάτζη και στην παρατήρηση ότι δεν τον γνωρίζε, ο Παπαποστόλου του είπε ότι ο Γιωρκάτζης ούτως ή άλλως δεν θα ζει για να διαμαρτυρηθεί.
Η δολοφονία του Γεωρκάτζη επομένως που έγινε στις 15 Μαρτίου του 1970, μαλον από τον Πουλίτσα, σε ερημική περιοχή κοντά στο χωριό Μια Μηλιά της Λευκωσίας, ειχε αποφασιστεί πολύ πριν.
Στις 5 Μαρτίου του 1969, ο Γεωρκάτζης μαζί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο ειχαν δημιουργήσει το «Ενιαίο Κόμμα Εθνικοφρόνου Παρατάξεως», με Πρόεδρο τον Γλαύκο Κληρίδη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Χατζάρα,
Μια μικρή διόρθωση: Ο ταξίαρχος Δ. Ιωαννίδης δεν ήταν μέλος της στοάς Προμηθεύς, αλλά της στοάς Πυθαγόρας. Ο δε Κ. Καραμανλής, ο επονομαζόμενος και "εθνάρχης", που ανέλαβε την εξουσία το 1974 μετά την πτώση της χούντας Ιωαννίδη, ήταν μέλος της στοάς Αριστοτέλης...

Μπορούμε λοιπόν να πούμε με σιγουριά, ότι η κατάληψη περίπου της μισής Κύπρου από τους Τούρκους το 1974, είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ελληνικής μασονίας!

Ίσως αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που μέχρι σήμερα η ελληνική μασονία δεν παραδέχεται επίσημα ότι αυτοί οι 2 "γίγαντες" του πνεύματος ανήκαν στις τάξεις της...

Η Προδοσία του 1897. Τα Ανάκτορα που ησαν στην υπηρσία των Αγγλων οργάνωσαν την ηττα στην Θεσσαλία και την Ήπειρο για να πάρει ενα μάθημα ο ελληνικός λαός και να μην θέλει την απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων

 Όλα έγιναν για φύγουν οι  Εθελοντές που είχε στείλει ο Δηλιγιάννης στην Κρήτη. Αρχιστράτηγοε της Προδοσίας ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος. Κα...