1/2/15

O Γκρουέφσκι συνέλαβε τον Ζάεφ

Τα Σκόπια ζουν στον αστερισμό των υποκλοπών καθώς όλοι περιμένουν την δημοσίευση από την αντιπολίτευση του υλικού από τις συνομιλίες κυβερνητικών στελεχών που έχουν υποκλαπεί από το «βαλιτσάκι».
Οι αναλυτές στα Σκόπια περιμένουν την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας, και λόγω των διεκδικήσεων των Αλβανών αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τη φύση του «υλικού» που έχει στα χέρια της η αντιπολίτευση.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι κατηγόρησε το Σάββατο, (31-01-2015), σε «δραματικό τηλεοπτικό διάγγελμα του», που μεταδόθηκε σε «εθνικό δίκτυο», τον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ ότι συνωμοτεί με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών για να κάνει πραξικόπημα και να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Στη συνέχεια ο Ζάεφ συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά μετά την αντίδραση της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια, αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος αλλά ο ανακριτής τονδιέταξε να παραδώσει το διαβατήριό του και του απαγόρευσε την έξοδο από την χώρα.
Η σύλληψη του Ζάεφ έγινε μετά τη σύλληψη στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας του πρώην επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας, Ζόραν Βερουσέφσκι και άλλων δυο ατόμων που έχουν τεθεί προσωρινά υπό κράτηση. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή 01-0202015, εξέφρασε «ανησυχία για τις κατηγορίες κατά του αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ και τη σύλληψη άλλων τριών ατόμων με την κατηγορία της απειλής της συνταγματικής τάξης της χώρας». «Καλούμε τις αρχές κατά την έρευνα της υπόθεσης να σεβαστούν τα υψηλότερα πρότυπα του κράτους δικαίου, της διαφάνειας, της δικαιοσύνης, της προστασίας της ελευθερίας του λόγου και την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, προκειμένου να διασφαλισθεί η ακεραιότητα των δημοκρατικών διαδικασιών στην FYROM», τονίστηκε στην ανακοίνωση της Αμερικανικής Πρεσβείας .
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ο Ζάεφ έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι έχει στα χέρια του μια πολιτική «βόμβα», η οποία θα αναγκάσει τον Γκρουέφσκι και να την κυβέρνηση του να παραιτηθεί. Ο Ζάεφ μετα την έξοδο του από την εισαγγελία απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον του και είπε ότι η σύλληψη του δεν θα τον αποτρέψει από το να δημοσιεύσει τη "βόμβα" και τόνισε ότι κατέχει αποδεικτικά από τις μυστικές υπηρεσίες της πΓΔΜ ότι η κυβέρνηση κατασκοπεύει παράνομα χιλιάδες πολίτες.
«Θα αποκαλύψουμε τα πάντα προσεχώς», δήλωσε ο Ζάεφ. «Οι παράνομες παρακολουθήσεις χιλιάδων πολιτών από τη διεφθαρμένη και εγκληματική δικτατορία του Γκρουέφσκ είναι ένα άνευ προηγουμένου έγκλημα».
Στο διάγγελμα του ο Γκρουέφσκι, είπε ότι συναντήθηκε ιδιωτικά με τον Ζάεφ τέσσερις φορές στα τέλη του 2014 για να συζητήσουν την έξοδο από την πολιτική κρίση που προκαλείται από την άρνηση των Σοσιαλδημοκρατών να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Απριλίου, και ότι κατά τις συνομιλίες αυτές ο Ζάεφ του είπε ότι έχει στα χέρια του υλικό από συνομιλίες υψηλόβαθμων κρατικών στελεχών που έχουν υποκλαπεί από ξένη υπηρεσία πληροφοριών, και τον είχε απειλήσει ότι αν δεν συμφωνηθεί ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει το SDSM, θα δημοσιεύσει αυτά τα ντοκουμέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Απριλίου στην Ιστορία

Η 19η Απριλίου είναι η 110η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατα το Γρηγοριανό ημερολόγιο . Απομένουν 256 ημέρες πριν από το τέλος του έτους.   531....