28/12/14

Οι Κροάτες ψηφίζουν και αυτοί για πρόεδρο

Σχεδόν 3,8 εκατομμύρια Κροάτες, που ανησυχούν για την «κρίση» και για το «έλλειμμα» τους, που έχει φθάσει στο 80% του ΑΕΠ, έχουν δικαίωμα ψήφου στις σημερινές προεδρικές εκλογές. Πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν είναι ένα άλλο ζήτημα, αφού σήμερα είναι ο «προκριματικός» γύρος, διότικανένας από τους τέσσερεις υποψηφίους δεν πάει για 50%. Ο «τελικός» είναι στις 11 Ιανουαρίου.

Το προεδρικό αξίωμα στην Κροατία είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό, αλλά ο πρόεδρος δεν είναι εντελώς «Παπούλιας» και έχει κάποιο λόγο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και είναι ο θεωρητικά ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων . Οι γκαλοπάκηδες λένε ότι προηγείται ο σημερινός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος Ιβο Γιοσίποβιτς, που έχει δημοσκοπικό αέρα 10 μονάδων από την δεξιά και συντηρητικά Κολίνα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς της HDZ, παρά το ότι η κεντροαριστερή κυβέρνηση κατηγορείται ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει την ύφεση που συνεχίζεται για έξι χρόνια η ανεργία ειναι κοντά στο 20% και η ανεργία των νέων στο 50%.
Υποψήφιοι είναι ακόμα ο δεξιός Μιλάνο Κουγουντζίτς, και ο 25χρονος
ευρωσκεπτικιστής, Ιβάν Βίλιμπορ Σιντσιτς. Η Κροατία εντάχθηκε στην ΕΕ τον Ιούλιο του 2013, ως το 28ο μέλος του μπλοκ, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την διάλυση της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας το 1991.

Δεν υπάρχουν σχόλια: