16/11/14

G20: Το Ανακοινωθέν της Συνόδου

ΟΠούτιν έφυγε νικητής από το Μπρισμπέιν
Μια φωτογραφία 1000 λέξεις. Ο ηλίθιος Αυστραλός Αμποτ, που θα "έδερνε" τον Βλαδίμηρο, χαμογελαστός αγκαλά με τα Κοαλάκια.

Η Σύνοδος Κορυφής των 20 μεγαλύτερων Οικονομιών στην Αυστραλία αφορούσε στην οικονομική ανάπτυξη και όχι στην Ουκρανία. Και οι 20 συμφώνησαν ότι η πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι «αντιπαραγωγική».
Ο Πούτιν στις παρεμβάσεις του στο Μπρισμπέιν τόνισε ότι οι «κυρώσεις των ΗΠΑ» έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του G20 και το διεθνές δίκαιο, ότι οι χώρες της ΕΕ υποχρεώθηκαν να τις ακολουθούσουν βλάπτοντας τα συμφέροντα τους και ότι άλλες χώρες απειλούνται για να συμμορφωθούν.
Στην παράγραφο 16 του κοινού ανακοινωθέντος τονίζεται ότι, «για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας είναι απαραίτητος ένας ισχυρός και αποτελεσματικός Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου,(WTO), του οποίου οι κανόνες παραμένουν η ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος».
Η G20 με τον τρόπο αυτό αποδοκίμασε της αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ η απόφαση για αύξηση κατα 2% του Παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το 2018,με καθεστώς κυρώσεων είναι όχι μόνο αδύνατη αλλά και κωμικοτραγική.
Παράλληλα η G20 στην παράγραφο 15 του κοινού ανακοινωθέντος καταδικάζει την αμερικανική κωλυσιεργία στην μεταβολή των ποσοστώσεων του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι, «είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν το 2010 σε ότι αφορά τις ποσοστώσεις του ΔΝΤ. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του 2010 παραμένει ύψιστη προτεραιότητα μας και καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να τις επικυρώσουν μέχρι το τέλος του έτους».
Πρόκειται για μια ομαδική καταγγελία της Πολιτικής των ΗΠΑ.
Ακόμα οι 20, αποφάσισαν να συγκληθεί σύνοδος των υπουργών ενέργειας για να συζητήσουν την «σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας», ενώ τόνισαν ότι «το φυσικό αέριο είναι μια ολοένα και σημαντικότερη πηγή ενέργειας και θα εργαστούμε για τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών φυσικού αερίου», αποδοκιμάζοντας έτσι τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές προσπάθειες να παρεμποδιστεί η διακίνηση του ρωσικού φυσικού αερίου.
Κάποια σημασία έχει και η παράγραφος 11 για την φτώχεια και τη διατροφική ασφάλεια.
Τα άλλα σημεία είναι η ιδεολογική ατζέντα της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης της ΝΤΠ. (Κλιματική Αλλαγή, αποτελεσματικότητα, ισότητα γυναικών στην εργασία, διαφθορά, φοροδιαφυγή, εγγύηση τραπεζικού συστήματος, κλπ).
Στο τελικό ανακοινωθέν της G20 "μπήκαν" 800 μέτρα που εκτιμάται ότι θα αυξήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη κατά τουλάχιστον 2,1% ως το 2018.

O Ρώσος πρόεδρος στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν αναχωρήσει από την Αυστραλία είπε ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου οφείλεται αφενός στην αύξηση της παραγωγής ,(από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία), ενώ η ζήτηση μειώνεται, καθώς και στην τιμή του δολαρίου, και προέβλεψε ότι οι τιμές θα διορθωθούν εντός του 2015.
Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η τρέχουσα πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν επηρεάζει τον προϋπολογισμό της Ρωσίας, αλλά αφορά  στην οικονομική κατάσταση των παγκόσμιων εταιρειών ενέργειας, στις επενδύσεις και στην μελλοντική τους ανάπτυξη.
Στην ίδια συνέντευξη ο Πούτιν χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» το διάταγμα Ποροσένκο για τη διακοπή της χρηματοδότησης των ανατολικώνπεριοχών καθώς, έτσι αποκόπτονται στην πράξη από την υπόλοιπη χώρα και οδηγούνται εκ των πραγμάτων  στην αυτονόμηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: