2/11/14

Περιμένοντας το πακέτο Γιούνγκερ και την επόμενη μέρα

του Σπύρου Χατζάρα

Ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο , όπως είπε ο φον Αντωνάκης. Ανήμερα της επετείου της μάχης της Πίνδου, σε μία εγκαταλελειμμένη αποθήκη, στην περιοχή των παλιών σφαγείων Ορεστιάδας, βρέθηκε κρεμασμένος, ένας 53χρονος που ήταν άνεργος και αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.
Σε μήνυμα του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε: «Χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού η χώρα μας βγαίνει και πάλι όρθια από τη δοκιμασία».
Μια μέρα μετά, ήταν η επέτειος της «Μαύρης Τρίτης», της 29ης Οκτωβρίου 1929, αλλά οι αγορές και οι χρηματιστές δεν έκαναν παρέλαση. Άλλωστε το ελληνικό χρηματιστήριο, 85 χρόνια μετά , ξαναέζησε την «Μαύρη Τρίτη», επειδή οι «τράπεζες μας» πέρασαν με επιτυχία το «στρες Τέστ».
Το 1929, η συνταγή των οικονομολόγων ήταν «λιγότερο κράτος», ελεύθερες αγορές και «ισοσκελισμένος προϋπολογισμός» για να δημιουργηθεί «θετικό κλίμα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες». Η αμερικανική κυβέρνηση έκανε ακριβώς αυτό αύξησε τη φορολογία, και έκανε περικοπή δημοσίων δαπανών , ώστε να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός . Και μετά ήρθε ο πόλεμος και οι άνεργοι πήγαν φαντάροι. Το τέρμα της κρίσης στις ΗΠΑ ταυτίστηκε με το έναυσμα της πολεμικής οικονομίας του 2ου παγκοσμίου πολέμου, γύρω στο 1940 και ο Dow Jones επέστρεψε στα προ του 1929 επίπεδα μόλις στα τέλη του 1954.
Σε εμάς, στην αποικία Χρέους πάνω κάτω το ίδια και το «βιώσιμο χρέος» συνεχίζει να αυξάνεται. Η ελληνική λαμόγιο-Οικονομία βυθίζεται στο τοκογλυφικό βάραθρο. Το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης συνεχίζει να αυξάνεται παρά το πρωτογενές πλεόνασμα και είναι περίπου 323 δις ευρω. (35,6 δις σε ομόλογα, 39 δις στο ΔΝΤ, 75 δις στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, 173,5 σε βραχυπρόθεσμα γραμματεία). Χάρις στο πρόγραμμα μετατράπηκε το μακροπρόθεσμο χρέος σε βραχυπρόθεσμο και έτσι έγινε πιο βιώσιμο. Στο εννεάμηνο του 2014 ,οι «απλήρωτοι φόροι» ήταν 9,683 δισ. ευρώ . Οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος έως το τέλος του 2013 ήσαν 60,480 δισ. ευρώ οπότε τα σύνολο των συσσωρευμένων οφειλών προς το δημόσιο ήταν 70,163 δισ. (Μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων εισπράχθηκαν 2,692 δισ. Ως ανεπίδεκτα είσπραξης διαγράφηκαν επιπλέον 833 εκατ.) .Τα «κόκκινα δάνεια» ,το μη εξυπηρετούμενο χρέος προς τις τράπεζες, είναι 86 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 50 δισ. ευρώ αφορούν σε «επιχειρηματικά δάνεια» και τα 36 δισ. ευρώ σε δάνεια ιδιωτών. Δεκατρία δισ. ευρώ, από τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια αφορούν σε μικρές επιχειρήσεις, και τα υπόλοιπα 37 σε μεγαλο-μπατακτσήδες.
Το εξυπηρετούμενο χρέος προς τις τράπεζες είναι 129 δισ. ευρώ. Οι πρωτογενείς ληξιπρόθεσμες οφειλές (χωρίς προσαυξήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 12 δισ. ευρώ. Περίπου, 492 δις χρέους , ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το 2013 ήταν 161 δις ευρώ. Μείον 3,7% που στοίχισε η ύφεση το 2013 πάμε στα 155 δις. (και σε αυτό υπολογίζονται και οι τόκοι από τα 215 δις των δανείων).
Οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τον Αύγουστο ήταν 164,2 δις ευρώ. Δηλαδή τα συνολικά χρέη είναι 200 δις πάνω από ΑΕΠ και καταθέσεις. (Σαν το ισολογισμό του Σκάι ένα πράγμα!) Και το «Καράβι» συνεχίζει να πλέει χωρίς «μπούσουλα».
 Δεν ξέρω που πάω δεν ξέρω τι κάνω και τι θα απογίνω. Η «Ελλάδα και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται ζητήματα της υφιστάμενης συμφωνίας ουσιαστικά χωρίς «πυξίδα» για την επόμενη ημέρα» λένε μέχρι και στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. «Συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη μέρα», δήλωσε ο Γκίκας, αφού τα είπε με τον γερμανό σακάτη. «Και η γερμανική πλευρά, καταλαβαίνει ότι πρέπει σύντομα να βρούμε μια λύση, να οριοθετήσουμε αυτή τη σχέση διότι στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου», τόνισε με αγωνία ο Γκίκας.
Στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής διαπιστώνουν μεν «δισταγμούς και ανακολουθίες στη μεταρρυθμιστική πολιτική» αλλά τονίζουν ότι η «σύνταξη ενός αξιόπιστου αναπτυξιακού προγράμματος που θα στόχευε στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης» , που δεν υπάρχει , «θα πρέπει να στηρίζεται, «σε φθηνούς πόρους που προέρχονται από τον ΕΜΣ, ΕΚΤ και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Τζάμπα χρήμα θέλουν και αυτοί στη Βουλή και οι «επενδυτές», και περιμένουν το πακέτο Γιούνγκερ. Η Παγκόσμια Τράπεζα πάντως, μας κατέταξε στην 61η θέση του «Επιχειρείν», σε σύνολο 189 χωρών, όταν στην αντίστοιχη περυσινή έρευνα η χώρας «μας» ήταν 65η. Περάσαμε και τη Ρωσία που πανηγυρίζει γιατί ανέβηκε 30 θέσεις και βρέθηκε στην 62η θέση της φετινής λίστας, επειδή βελτίωσε της διαδικασίας για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και μείωσε σημαντικά τη γραφειοκρατία. Η Ελλάδα έκανε επίσης πιο εύκολη τη διαδικασία για την έναρξη μιας επιχείρησης, όπως σημειώνει στην έκθεση της η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η χώρας μας καταλαμβάνει την 52η θέση όσον αφορά την έναρξη μιας επιχείρησης. «Εμείς» πήραμε «προαγωγή» πάνω από τη Ρωσία, επειδή η κυβέρνηση «μας», μείωσε τον φόρο μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας στο 3% της αξίας του ακινήτου , ενώ ταυτόχρονα «απλοποίησε σημαντικά τις μεταβιβάσεις καταργώντας την ανάγκη για φορολογική ενημερότητα». Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στην Παγκόσμια Τράπεζα τον ΕΝΦΙΑ και τη διαφορά πραγματικών και αντικειμενικών τιμών. Παράλληλα, βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Βρίσκεται στην 81η θέση, μεταξύ 144 χωρών, από την 91η πέρυσι.
«Η προσπάθεια θα έχει συνέχεια γιατί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας έχει κομβική σημασία για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τελικά για τον μεγάλο στόχο που είναι η μείωση της ανεργίας» είπε ο φαλακρός μασόνος.
Ο Κώστας, που δεν θέλει να είναι υποψήφιος, δεν συναντήθηκε σε σουβλατζίδικο με τον φον Αντωνάκη , αλλά τον ρώτησε, κοιτάζοντας τον στα μάτια , τι μπορεί να υποσχεθεί στα δίδυμα για όταν μεγαλώσουν, και αν μπορεί να τους πει «ψηλά το κεφάλι», σαν τον αεροπόρο. Και ο άλλος , που δεν έχει παιδιά και άγχος, του είπε, ότι εδώ δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο, διότι, η ανεργία των νέων, η φτώχεια, η ανισότητα η εισοδηματική εξαθλίωση διαφόρων ομάδων του πληθυσμού δείχνουν ότι, «η επιτευχθείσα μακροοικονομική ισορροπία είναι εύθραυστη , ενώ οι σοβαρές επενδύσεις «αποθαρρύνονται» διότι «χρειάζονται σταθερό και προβλέψιμο πολιτικό περιβάλλον».
(δημοσιεύτηκε στην ΑΛΦΑΕΝΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: