8/11/14

Κλειδί η συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ουκρανία

Πρώτη δύναμη στη Ράντα ο Ποροσένκο με 132

Από τις 450 έδρες της Ράντας στις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου πληρώθηκαν οι 423. Οι άλλες 27 από την Κριμαία, το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ έμειναν καινές. Από τις 423, το «Μπλόκ Ποροσένκο», εξέλεξε 132. Το «Μέτωπο του Λαού» των Γιάσενιουκ Τουρσίνοφ 82, το «Samopomoshch» (Self-Help) του δημάρχου του Λβόβ 33, το «Μπλόκ της αντιπολίτευσης» 29, το Ριζοσπαστικό Κόμμα 22 και η «Πατρίδα» της Γιούλιας19.
Από τις μονοεδρικές το «Svoboda» έβγαλε έξι βουλευτές, ο «δεξιός Τομέας» έναν, και από έναν τα κινήματα «Volya», Strong Ukraine και το αγροτικό κόμμα Zastup.
96 βουλευτές από τις μονοεδρικές εκλέχτηκαν ως «ανεξάρτητοι» και θα τοποθετηθούν μετά τη σύγκλιση της Ράντας.
Στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετέχουν το «Μπλόκ Ποροσένκο», το «Μέτωπο του Λαού», το «Samopomoshch» , το Ριζοσπαστικό Κόμμα και η «Πατρίδα». Επισήμως τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 10 Νοεμβρίου.
Ο Λαβρόφ από το Πεκίνο μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι οι αρχές της Ουκρανίας στη Γενεύης στις 17ης Απριλίου, ανέλαβαν την υποχρέωση να ξεκινήσουν αμέσως μια πολιτική διαδικασία, για συνταγματική μεταρρύθμιση με τη συμμετοχή όλων των περιφερειών και των πολιτικών δυνάμεων και τόνισε:
«Σήμερα, ο Τζον Κέρι και εγώ συμφωνήσαμε ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση* εξακολουθεί να είναι ακόμη πιο σημαντική από ότι ήταν τον Απρίλιο. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τις ουκρανικές αρχές ότι θα πρέπει να τηρήσουν την υποχρέωσή τους».

* Όταν «άλλοι» έλεγαν και έγραφαν, ακολουθώντας την προπαγάνδα του ΝΑΤΟ, ότι η Ρωσία «θα μπουκάρει», εγώ έλεγα ότι στόχος ήταν η μετατροπή της Ουκρανίας σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και ότι η Νοβορωσία θα είναι κάτι σαν «Ρεπούμπλικα Σρπσκα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Η 24η Απριλίου στην Ιστορία Η 24η Απριλίου είναι η 114η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίο. Απομένουν 251 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους.  ...