17/11/14

Η ασώματος Ελασίτικη «Κεφάλα» στον περίβολο του Πολυτεχνείου

ΛΕΦΤΑ-ΠΤΥΧΙΑ- ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑ
Επιτέλους ξεφτιλίστηκε και αυτός ο «θεσμός» της μεταπολίτευσης. Από το 1000000 του 1974 η πορεία έπεσε στις 7-8.000. (Μαζί με τα κλιμάκια των λαθραίων) Για κάθε «διαδηλωτή» ένας ατομικός αστυνομικός. 7.000 έβγαλε ο Κικίλιας στους δρόμους.
Η παρέλαση των LGBT θα μαζεύει περισσότερους.

ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Ο δημιουργός ήταν ένας πατρινός Ελασίτης. Ο «ποιητής της ύλης» Μέμος Μακρής. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ο Μέμος ως μέλος του ΚΚΕ από το 1931,είχε έντονη δράση στην Εθνική Αντίσταση, και ηταν ένας από τους οργανωτές της Πανελλήνιας Εκθεσης του 1941 στο «Αρχαιολογικό Μουσείο», επι γερμανικής Κατοχής. Μετά τα Δεκεμβριανά συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, σαν τον (Μίκη) αλλά απελάθηκε από τη Γαλλία το 1950, και βρήκε πολιτικό άσυλο στην Σοσιαλιστική Ουγγαρία, όπου καθιερώθηκε ως καθεστωτικός γλύπτης που εξέφραζε την επίσημη αισθητική του κράτους στο πλαίσιο του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Το 1964, του αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα, την οποία του την έδωσε πίσω ο Καραμανλής το 1975. Το 1978, φιλοτέχνησε την «Καφάλα».
Το μοντέλο της «Κεφάλας» ήταν έτερος ελασίτης, ο στρατιωτικός διοικητής Βύρωνα-Καισαριανής, (στα Δεκεμβριανά)  Νίκος Σβορώνος, που μας άφησε χρόνους το 1989.
Ο καπετάνιος πήρε το 1945 υποτροφία για την Γαλλία, όπως και ο Μίκης και ο Μέμος, έτσι γλύτωσε από το Δημοκρατικό Στρατό.
Το 1955 του αφαιρέθηκε η Ελληνική ιθαγένεια και το 1961 του έδωσαν τη γαλλική. Τον έφερε και αυτόν πίσω ο Καραμανλής το 1974.
Δίπλα από την «σοσιαλρεαλιστική καφάλα» του Σβορόνου υπάρχει μια πλάκα που γράφει στους «Φοιτητές που έδωσαν την ζωή τους για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944». Είναι μνημείο για τους φοιτητές του Λόχου ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ Μπάιρον. Δεν έχει καμιά σχέση με τα γεγονότα της νύχτας του Πολυτεχνείου.

Φυσικά η ψοφοδεξιά ποτέ δεν σκέφτηκε να στήσει ένα μνημείο για τους φοιτητές που δολοφόνησε η ΟΠΛΑ και οι οποίοι έπεσαν για τα Εθνικά Ιδανικά.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=DXCaVJWNBUg

Σπύρος Παπαγεωργίου Η αδιάκοπη προδοτική πολιτική του αρχιπροδοτη 'Εθνάρχη' Καραμανλή.

panos είπε...

Μέμος Μακρῆς "ὁ καταδότης τῶν καλλιτεχνῶν"
https://www.youtube.com/watch?v=oBDpLhOsG3I

Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...