22/11/14

Οι ΗΠΑ θέλουν να ανατρέψουν τον Πούτιν με τις κυρώσεις

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε σήμερα από τη Μόσχα ότι η Δύση μέσω των κυρώσεων προσπαθεί να επιβάλλει στη Ρωσία αλλαγή καθεστώτος. Μιλώντας σε ένα φόρουμ πολιτικών αναλυτών είπε , ότι η πολιτική της Δύσης δεν είναι να αναγκάσει τη Ρωσία να αλλάξει πολιτική, αλλά θέλουν να επιτύχουν μια αλλαγή του καθεστώτος.
«Ακούμε διάφορα δημόσια πρόσωπα της Δύσης πού λένε ναοιχτά και ξεκάθαρα ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν κυρώσεις που θα καταστρέψουν την οικονομία και προκαλέσουν λαϊκές διαμαρτυρίες, και “γενικό ξεσηκωμό”», πρόσθεσε.
«Έχουμε ένα εκατομμύριο αναφορές από όλο τον κόσμο ότι οι αμερικανοί πρεσβευτές και ειδικοί απεσταλμένοι ζητούν σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου από τους συνομιλητές τους να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία ακλουθώντας τις ΗΠΑ. Αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες, χωρίς εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των στενότερων συμμάχων μας», είπε ο Λαβρόφ, και τόνισε ότι οι απαιτήσεις για την απομόνωση της Ρωσίας δεν αξίζουν καν να συζητηθούν, διότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των φιλοδοξιών των ΗΠΑ και των ρεαλιστικών τους δυνατοτήτων.
«Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αλλάζει, πολλοί συνειδητοποιούν την αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ των παγκόσμιων φιλοδοξιών της αμερικανικής κυβέρνησης και των πραγματικών δυνατοτήτων της», υπογράμμισε και συνέχισε:
«Η οικονομίας μας φυσικά έχει πληγεί από τις κυρώσεις αλλά αυτές προκαλούν επίσης ζημιά σε εκείνους που τις επέβαλαν. Κανείς δεν πρόκειται να αρνηθεί τη συνεργασία με την Ευρώπη, αλλά η επιστροφή στο καθεστώς «business as usual» δεν είναι πλέον δυνατή. Δεν χρειαζόμαστε το είδος των σχέσεων που είχαμε, οπου μας έλεγαν ότι «η Ρωσία πρέπει να κάνει αυτό και πρέπει να κάνει το άλλο». Από εδώ και πέρα θέλουμε να συνεργαστούμε ως ίσοι», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Πράλληλα, ο για 11 χρόνια υπουργός οικονομίας της Ρωσίας, Αλεξέι Κούντριν δήλωσε χθες ότι το μέλλον της Ρωσίας θα πρέπει να μην καθορίζεται από τη στρατιωτική δύναμη, αλλά από την οικονομική ισχύ και προέβλεψε ότι η Ρωσία μπορεί να επιτύχει ανάπτυξη ακόμα και κάτω από τις κυρώσεις, εφόσονυπάρχει εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της χώρας, μεταξύ των αρχών και του κοινού, των αρχών και των επιχειρήσεων.
Ο Κούντριν, είπε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση των συντάξεων, αποκέντρωση με κατανομή των πρόσθετων εξουσιών και των οικονομικών πόρων στις περιφέρειες να πάγωμα στις αυξήσεις των φόρων για μεγάλο χρονικό διάστημα με εξαίρεση αυστηρώς καθορισμένες περιπτώσεις, και επέμενε ότι θα πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση της Οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: