20/10/14

Σφύριξε ο διαιτητής

Με παρεμβάσεις Γερμανίας και ΗΠΑ αναβλήθηκε για τις
10 Νοεμβρίου η επίσκεψη του Ράμα στο Βελιγράδι

Η (ιστορική) επίσκεψη (καλής γειτονίας) του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα στο Βελιγράδι που ήταν να γίνει στις 22 Οκτωβρίου, αναβλήθηκε, για να ησυχάσουν τα πράγματα μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.
 Η απόφαση για την αναβολή ανακοινώθηκε χθες στα Τίρανα και το Βελιγράδι μετά από τηλεφωνική συνομιλία τριάντα λεπτών που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί. Σύμφωνα με το σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Μπλίτς καθοριστική για την εκτόνωση της κατάστασης που διαμορφώθηκε κατά τον ποδοσφαιρικό αγώνα, Σερβίας Αλβανίας, στο Βελιγράδι, και τις πολιτικές προεκτάσεις που έλαβαν τα επεισόδια, ήταν η παρέμβαση της κας Μέρκελ που μίλησε με τους δύο πρωθυπουργούς. 
 
Στην ανακοίνωση για την αναβολή της επίσκεψης, οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της Αλβανίας, Έντι Ράμα, τόνισαν ότι υπάρχουν σαφείς διαφορές στον τρόπο με τον οποίο κάθε πλευρά βλέπει τα γεγονότα, αλλά επεσήμαναν ότι, «τα επεισόδια που έγιναν, στην ουσία ζημιώνουν και τις δύο χώρες», και ότι, δεν θα αφήσουν «να πάει χαμένη η ευκαιρία να συναντηθούν για να εργασθούν για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας», διότι όπως ανέφεραν στην κοινή τους δήλωση, «έφθασε ώρα να γυρίσουμε σελίδα στις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών».
Ο κ. Βούτσιτς, σύμφωνα με το Τάνιουγκ ήταν ικανοποιημένος από την συνομίλιά με τον κ. Ράμα και είπε ότι όλα τα προβλήματα θα πρέπει να επιλύονται με διάλογο αλλά ότι η Σερβία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να την ταπεινώσει ως κράτος και ως έθνος. «Πρέπει να λύσουμε όλα τα προβλήματα με διάλογο αλλά, η σερβική κυβέρνηση έπρεπε να αποδείξει ότι δεν επιτρέπει σε κανέναν να εξευτελίσει το κράτος και το έθνος», είπε σύμφωνα με το πρακτορείο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Blic, ο Ράμα δήλωσε ότι προσβλέπει στη μελλοντική επισκέψεις του κ, Βούτσιτς στα Τίρανα.
Ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής Ιλίρ Μέτα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Αμερικανό Γερουσιαστή Christopher Murphy στα Τίρανα είπε ότι «το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας και η Σερβίας είναι πολύ πιο σημαντικό από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα» και χαιρέτισε «τη δέσμευση της Σερβίας για τη στήριξη της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας προς το συμφέρον των δύο λαών και των πολιτών , η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από εποικοδομητικό διάλογο χωρίς περιττή εθνικιστική ρητορική που χρησιμεύει για να μας μεταφέρει πίσω στην ιστορία».
Ο αμερικανός γερουσιαστής συναντήθηκε και με τον υπουργό εξωτερικών της Αλβανίας Ditmir Bušati, με τον οποίο «συζήτησε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετα τον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας- Αλβανίαςστο Βελιγράδι στις 14 Οκτωβρίου» και συμφώνησαν ότι , «η ρητορική που αναπτύχθηκε μετά τον αγώνα δεν είναι χρήσιμη για τη συνεργασία και την ευημερία των χωρών της περιοχής.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: