16/10/14

Βουλγαρία: Kαταρχήν συμφωνία του Μπορίσωφ με του Πατριωτικό Μέτωπο

Περιορίζονται οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης κεντροδεξιού συνασπισμού στην Βουλγαρία, αλλά παραμένει η πιθανότητα Οικουμενικής. Μετά από πολύωρες συνομιλίες ,το Κεντροδεξιό κόμμα «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» (CEDB), παρόλο που  διαφωνεί με το Πατριωτικό Μέτωπο, σε τέσσερα ουσιώδη σημεία του κυβερνητικού προγράμματος, (τη φορολογία, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού , και την ενεργειακή ασφάλεια), υπέγραψε  μνημόνιο συνεργασίας για την δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης, στην βάση ενός συμφωνημένου προγράμματος .
Η Ρουμιάνα Μπατσβάροβα, από το CEDB τόνισε ότι, οι δυο πολιτικές δυνάμεις, συμφώνησαν ότι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη έχει το δικαίωμα να αναδείξει τον μέλλοντα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής. Από την πλευρά του Πατριωτικού Mετώπου , ο Βελέρι Συμεόνοφ τόνισε ότι δεν επιδιώκουν κυβερνητικές θέσεις, αλλά στην περίπτωση που τους ζητηθεί θα συμμετάσχουν με τεχνοκράτες.(16 Οκτωβρίου).
«Το CEDB),  Πατριωτικό Μέτωπο συμφώνησαν σε 14  σημεία, του κυβερνητικού προγράμματος  μεταξύ των οποίων είναι και η σύσταση υπουργείου τουρισμού.
Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, (16 Οκτωβρίου) μετά τις συνομιλίες του CEDB και το επίσης κεντροδεξιό «Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ» με το οποίο μετέχει στο ΕΛΚ κατέστη σαφές ότι είναι αδύνατο να συνεργαστούν τα δύο κόμματα αφού δεν κατέληξαν σε καμία συμφωνία.
Η πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Τστέτσκα Τσάτσεβα, που μετείχε των διαπραγματεύσεων, δήλωσε, ότι οι εκπρόσωποι του CEDB, «ούτε πρόλαβαν να καταλάβουν με ποιον συζητούν» καθώς, όπως είπε, «δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο δεν έχει διοικητική δομή». «Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας σταθερής κυβέρνησης συνασπισμού, στη βάση πολιτικής συμφωνίας με συγκεκριμένες δεσμεύσεις» από την πλευρά του «Μεταρρυθμιστικού Μπλοκ».
«Άκρως δυσαρεστημένος» δήλωσε ( σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης) ο επικεφαλής του CEDB Μπόικο Μπορίσοφ από την ανεπαρκή προετοιμασία, όπως χαρακτηριστικά έγραψε, του Μεταρρυθμιστικού Μετώπου, που θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Μεταρρυθμιστικού Μετώπου Πέταρ Μόσκοφ ανήγγειλε ότι η παράταξή του θα κάνει τα απαιτούμενα πολιτικά και νομικά βήματα για τη ρύθμιση του νομικού καθεστώτος της.
Την προηγούμενη Τρίτη οι εκπρόσωποι του CEDB απέρριψαν την πρόταση του κόμματος «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με τη στήριξη του ΚΔΕ επί 300 ημέρες διότι έκριναν ότι αφενός το ΚΔΕ χρειάζεται χρόνο για να απαλλαγεί από τις επιπτώσεις της συνεργασίας με τους σοσιαλιστές και αφετέρου επειδή η κοινοβουλευτική βάση μιας τέτοιας κυβέρνησης θα ήταν ανεπαρκής.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του CEDB Ρουμιάνα Μπατσβάροβα, το κόμμα απέκλεισε τη συνεργασία με το ΚΔΕ, καθώς το τελευταίο συμμετείχε στη συμμαχία «αντί-CEDB», όπως χαρακτήρισε η ίδια την κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι.
Ο εκπρόσωπος του ΚΔΕ Ιορντάν Τσόνεφ είπε ότι μετά τις εκλογές του 2013 δεν δέχτηκαν να συνεργαστούν με το CEDB, «εξαιτίας της αυταρχικής πολιτικής αλλά και της κατάχρησης εξουσίας από το κόμμα του κ. Μπορίσωφ κατά τη διακυβέρνησή του».
Οι Τούρκοι «προειδοποίησαν» τον κ.Μπορίσωφ για τους κινδύνους για τη διεθνή εικόνα της Βουλγαρίας αλλά και για την κοινωνική ειρήνη στη Βουλγαρία, αν τυχόν αποφασίσει τη συμμετοχή «ακραίων εθνικιστικών κομμάτων στη μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού».
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ ανακοίνωσε ότι οι εργασίες της νέας Βουλής θα ξεκινήσουν στις 27 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: