25/8/14

Ποιος κυβερνάει την Ευρώπη;

Μαριονέτα ο Ολάντ. Ξεφτιλίστηκε η Γαλλική Δημοκρατία. Το Παρίσι σε ρόλο αφρικανικού προτεκτοράτου .Η Φραγκφούρτη απέλυσε τους γάλλους υπουργούς.


Το άνωθεν «διευθυντήριο» αποφάσισε και διέταξε την άμεση απόλυση των δύο υπουργών της γαλλικής κυβέρνησης που με δηλώσεις τους στον τύπο αμφισβήτησαν προφορικά «τοις κείνων ρήμασι».
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούρ σε συνέντευξη του το Σάββατο στην «Le Monde», ζήτησε το Παρίσι να ξεκόψει από την πολιτική του Βερολίνου, λέγοντας: «Η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να φέρεται και να άγεται», ενώ τόνισε η γαλλική κυβέρνηση «δεν προτίθεται να συμπράξει άλλο με τις πολιτικές λιτότητας, και θα προβάλει αντίσταση στα γεράκια του πληθωρισμού και στην επικίνδυνη και μόνιμη ασθένεια που έχει πλήξει την Ευρωζώνη».
Ο κ. Μοντεμπούρ που νόμιζε αφελώς ότι είναι υπουργός, είπε ότι τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν η Γαλλία και οι ευρωπαίοι εταίροι της στραγγαλίζουν την ανάπτυξη. και δήλωσε : «Έχουμε δύο προβλήματα: την ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική, με τη συσσώρευση σχεδίων λιτότητας σε όλες τις χώρες της Ένωσης, και τη νομισματική πολιτική, η οποία είναι υπερβολικά κλειστή. Τα διδάγματα της δεκαετίας του 1930 θα πρέπει να μας κάνουν να καταλάβουμε ότι η ανεργία είναι αυτή που προκαλεί σκλήρυνση και μια άνοδο της βίας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες», και πρόσθεσε: «Πρέπει να υψώσουμε τους τόνους. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη. Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική δεξιά που υποστηρίζει την Άγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς».
Ο τέως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας μίλησε ακόμα για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λέγοντας ότι « σήμερα δυστυχώς οι ιέρακες του πληθωρισμού, οι οποίοι πολεμούν τον πληθωρισμό και όταν αυτός εξαφανίζεται υπερεκπροσωπούνται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και ξεχνούν να πολεμήσουν το ουσιαστικό, τη μαζική ανεργία», και κατηγόρησε τους «Γερμανούς» οι οποίοι παραδοσιακά λενε πως ο ρόλος της ΕΚΤ πρέπει να περιορίζεται στη συγκράτηση του πληθωρισμού και αντιτίθενται στην πολιτική η ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα, διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με άμεση χρηματοδότηση των χωρών.
Υπέρ της άποψης Μοντεμπούρ τάχθηκε την Κυριακή και ο υπουργός Προυπολογισμού Μισέλ Σαπέν που ζήτησε να μετριαστεί η προσπάθεια για την μείωση του ελλείμματος, προειδοποιώντας πως υπάρχει ο κίνδυνος να «παγιδευτεί η Γαλλία σε έναν κύκλο ασθενικής ανάπτυξης ή ύφεσης».
Ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν ακολούθησε τον Μοντεμπούρ, επικρίνοντας την πολιτική λιτότητας που ασκεί η κυβέρνηση και καλώντας τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό να υψώσουν το ανάστημά τους έναντι της εμμονής της Γερμανίας στη δημοσιονομική πειθαρχία. «Για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της πολιτικής που βασίζεται στην τόνωση της προσφοράς, η οποία ακολουθείται τα τελευταία δύο χρόνια, χρειάζεται να αναζωογονήσουμε τη ζήτηση. Δεν μπορείς να πουλήσεις τίποτε στους Γάλλους, αν δεν έχουν αρκετό εισόδημα», δήλωσε ο Αμόν και πρόσθεσε. «Η κυρία Μέρκελ δεν μπορεί πλέον να είναι αυτή που καθορίζει την πορεία της Ευρώπης».
Μετά την επανάσταση των τριών υπουργών ο Ολάντ, του οποίου η δημοτικότητα βρίσκεται στο 17%, και είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας, από το 1958 ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς που διατηρεί ένα 36% αποδοχής την παραίτησή της κυβέρνησής και έδωσε ξανα εντολή στον Βαλς για τον σχηματισμο νέας κυβέρνησης, «η οποία θα συμπλέει με τις κατευθύνσεις που ο ίδιος έχει καθορίσει για τη Γαλλία», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Τ
ο τι έχει καθορίσει ο Ολάντ είναι σαφές. Όπως είναι σαφές το ποιος απέλεισε τους «αντιδραστικούς» υπουργούς . Τα άνωθεν ανώνυμα γεράκια. (Μπορεί και η θεία Αγγέλα).

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΤΖΑΡΑΣ 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ne pravi go toa, sto ne sakas da ti go pravat....MAKEDONIJA FOREVER