10/5/14

ΚΑΡΑΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Στην Αθήνα υπήρχε η Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή από τις 29 Φεβρουαρίου 1956 και έστειλε στον "Εθνικό Παράδεισο" μαζί με τον Μιχαλάκη Καραολή  και τον Ανδρέα Δημητρίου άλλους 4 Έλληνες, που δεν τους σκότωσαν οι Άγγλοι αλλά η "Ελληνική". Oι της 9ης Μαΐου 1956  ήσαν τρεις διαδηλωτές,
ο  Ευάγγελος Γεροντής (28 ετών), ο Ιωάννης Κωνσταντόπουλος (21 ετών), και
 ο Φραγκίσκος Νικολάου (23 ετών), και ο αστυφύλακας Κώστας Γιαννακούρης, που πέθανε στο νοσοκομείο.
Στις 9 Μαΐου 1956 έγινε στην Πλατεία Ομονοίας ογκωδέστατο συλλαλητήριο για να καταδικαστούν τα σκληρά μέτρα του άγγλου κυβερνήτη της Κύπρο στρατάρχη Χάρντινγκ που διοργάνωσε η Πανελλήνια Επιτροπή Ενώσεως Κύπρου (ΠΕΕΚ), με ομιλητή Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Δωρόθεο.
Οι διαδηλωτές ζητούσαν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αποδοκίμαζαν τον Καραμανλή και τον Υπουργό Εξωτερικών Θεοτόκη, «για την ενδοτική του πολιτική».
Μετά το πέρας του συλλαλητηρίου, ξεκίνησε πορεία προς τη Βρετανική Πρεσβεία στο Κολωνάκι. Στην Πλατεία Κλαυθμώνος, η Αστυνομία επιτέθηκε στην πορεία ανοίγοντας πυρ κατά των διαδηλωτών. Στην οδό Δραγατσανίου,  έχασαν τη ζωή τους οι τρεις διαδηλωτές. Στις συγκρούσεις στην οδό Δραγατσανίου κακοποιήθηκε από τους διαδηλωτές ο αστυνομικός διευθυντής Αθηνών Αριστείδης Παπαδόπουλος που τραυματίστηκε σοβαρά. Εκεί χτυπήθηκε και ο αστυφύλακας, που πέθανε στο νοσοκομείο.
Στα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν 265 τραυματίες, 165 από σφαίρες αστυνομικών και 100 με μώλωπες από χτυπήματα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με κυβερνησις ΕΡΕ ''εθναρχου'' καραμαν-αλη βεβαιως βεβαιως για να μην ξεχνιωμαστε...

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού AKTOR για τη χθεσινή διαιτησία: «Γίναμε μάρτυρες μιας καταδρομικής επιχείρησης»

Ο Παναθηναϊκός έχει 116 χρόνια ιστορίας, μεγαλύτερη ίσως και από κάποια κράτη. Δείξτε επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό     Ανακοίνωση κ...