18/3/14

H Υπερδνειστερία ζητάει την ένταξη στην Ρωσική Ομοσπονδία

Είναι 560.000 άνθρωποι. Το ένα τρίτο δηλώνουν Μολδαβοί , το άλλο ένα τρίτο δηλώνουν Ρώσοι και οι υπόλοιποι Ουκρανοί ενώ υπάρχουν αλλά όλοι , μιλάνε ρωσικά , γράφουν και διαβάζουν στα Κυριλλικά και είναι ορθόδοξοι, όπως και οι Γκαγκαούζοι, που για άλλους είναι Βούλγαροι και γι άλλους είναι Έλληνες. 
Το 1990 κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από το Κισινάου, (μολδαβία) και το 1992 πολέμησαν για αυτήν με τους γείτονες τους, (από την 1 Μαρτίου 1992 μέχρι την 21η Ιουλίου 1992, που υπογράφτηκε η ανακωχή).
Στις μάχες αυτές πήρε μέρος και το 14ο Σώμα του ρωσικού Στρατού με διοικητή τον θρυλικό Αλέξανδρο Ιβάνοβιτς Λέμπεντ.

Μετά, η υπόθεση Υπερδνειστερία «πάγωσε». Το 2006, με αφορμή την πρωτοβουλία Αχτισαάρι για το Κόσσοβο, η Υπερδνειστερία διεξήγαγε δημοψήφισμα παρόμοιο με το δημοψήφισμα της Κριμαίας , στο οποίο το 97% του πληθυσμού ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Μολδαβία και υπέρ της ένταξης στην Ρωσική Ομοσπονδία.
Το 2013 , ηγέτης Υπερδνειστερίας Yevgeny Shevchuk αποφάσισε την ελεύθερη και παράλληλη κυκλοφορία του ρωσικού ρουβλίου με το ρούβλι της Υπερδνειστερίας.

Τώρα όπως μεταδίδεται από το Τιρασπόλ την πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας το τοπικό κοινοβούλιο και οι δημόσιες οργανώσεις απευθύνθηκαν στην Κρατική Δούμα της Ρωσίας , ζητώντας να μην τους ξεχάσουν και να προστεθεί διάταξη στο νόμο που θα περάσει για την Κριμαία, η οποία θα παραχωρεί τη ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους της Υπερδνειστερίας και θα αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα προσχώρησης στη Ρωσία της αυτοαποκαλούμενης Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας.

Το ψήφισμα προς τη Δούμα εγκρίθηκε σε κοινή συνεδρίαση των βουλευτών του κοινοβουλίου του Δνείστερου με τους εκπρόσωπους των οργανώσεων νεολαίας. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ραγόζιν δήλωσε στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣ ότι η Ρωσική κυβέρνηση θα συζητήσει το ζήτημα της Υπερδνειστερίας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 20 Μαρτίου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

28 Μαρτίου 1957. Οι Άγγλοι απελευθέρωσαν τον «αλλαγμένο» Μακάριο που είχε κάνει συμφωνία μαζί τους

  Το "κλειδί" για να καταλάβουμε τι έγινε, ηταν το πρωτοσέλιδο του πρακτορείου των Κόκκα Μητσοτάκη, που τόνιζε: "χωρίς να δεσ...