15/3/14

Το είπαμε πρώτοι

Σκάνδαλο με ΑΚΤΩΡΑ στα Σκόπα

Λοιπόν: Στις 12/03/2014 το δελτίο των 11 έγραψε. Δουλειές στα Σκόπια .Λείπουν κάτι εκατομμύρια από έργα που εκτελούσε ο ΑΚΤΩΡΑΣ στα Σκόπια και τα ψάχνει ο σκοπιανός εισαγγελέας .Αλλά εδώ δεν λέει κανένας τίποτα.

Ακολούθως εμφανίστηκε στις 14 Μαρτίου δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα», για την «προκαταρτική εξέταση (που διέταξε στις 11 Μαρτίου και όχι στις 13) , η Γενική Εισαγγελία των Σκοπίων με αφορμή καταγγελίες της αντιπολίτευσης για υπόθεση ξεπλύματος χρήματος στην οποία εμπλέκεται και η κατασκευαστική εταιρία ΑΚΤΩΡ». Όπως χαρακτηριστικά γράφει το μονόστηλο ρεπορτάζ της εφημερίδας του ΔΟΛ «εκτενές ρεπορτάζ για την υπόθεση μετέδωσε προχθές η Deutsche Welle», σύμφωνα με το οποίο «εδώ και σχεδόν έναν χρόνο Έλληνες πολίτες μεταβαίνουν οργανωμένα στην επαρχιακή πόλη Νεγκότινο και προβαίνουν σε αναλήψεις χρημάτων από λογαριασμού στο όνομα τους, από τραπεζικό υποκατάστημα, τα οποία παραδίδουν στη φοροτεχνικό της εταιρίας ΑΚΤΩΡ και αμέσως μετά αναχωρούν για την Ελλάδα».

Λοιπόν, όπως ανέμεναν όλοι στις 5 Μαρτίου διαλύθηκε ομοφώνως η βουλή των Σκοπίων και οι κάλπες θα στηθούν μετά το Πάσχα στις 27 Απριλίου. Υπέρ της διάλυσης της Βουλής ψήφισαν και οι 117 από τους 123 βουλευτές που ήσαν παρόντες στη συνεδρίαση. Καθώς άρχισε ο προεκλογικός αγών η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση κατήγγειλε ότι εξαφανίστηκαν 3.500.000 ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονταν για την κατασκευή του τμήματος Ντεμίρ Κάπια- Σμόκβιτσα μήκους 29 χλμ , του «Διαδρόμου 10» που ενώνει την Ελλάδα με την Αυστρία.
Ο εκπρόσωπος της SDSM δήλωσε (10 Μαρτίου), ότι τα χρήματα που λείπουν αντιστοιχούν σύμφωνα με τα τραπεζικά έγραφα που παρουσίασε, σε αμφισβητήσιμες αναλήψεις μετρητών, που έκαναν έλληνες υπάλληλοι της ελληνικής εργολαβικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ ADТ οποία είναι ο ανάδοχος του έργου, από τον τραπεζικό λογαριασμό της στην τράπεζα του Νεγκότινο, τον περασμένο Μάιο , τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση καταγγέλλει ότι τα χρήματα αυτά παραδόθηκαν στον αρχιλογιστή της Εταιρείας και ότι δεν βγήκαν από τη χώρα. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του στο εργοτάξιο , ο Πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι είχε δηλώσει ότι τα έργα προχωράνε την κατασκευή καλά , και ότι μέχρι στιγμής έχουν απορροφηθεί 46 εκ. ευρώ.
Ωστόσο , σύμφωνα με τις καταγγελίες της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης από τα τραπεζικά στοιχεία προκύπτει ότι έχουν καταβληθεί μόνο 32 εκ., οπότε «εγείρονται ερωτήματα για το πού πήγαν τα υπόλοιπα 14 εκ.
«Ο Πρωθυπουργός πρέπει να μας πει πόσα χρήματα έχουν καταβληθεί στην εταιρεία μέχρι στιγμής ...», δήλωσε ο εκπρόσωπος της SDSM.
Το VMRO DPMNE απάντησε ότι τα οικονομικά του αυτοκινητόδρομου ήταν σε τάξη» , και ότι «πρόκειται για μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια του SDSM να συκοφαντήσει τα έργα υποδομών που υλοποιούνται από την κυβέρνηση».
Ο εισαγγελέας Marko Zvrlevski παρενέβη αυτεπάγγελτα και ανακοινώσε (12 Μαρτίου) ότι θα ξεκινήσει έρευνα αν και τα δύο θεσμικά όργανα που είναι κυρίως αρμόδια η Οικονομική Αστυνομία και η Υπηρεσία Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών δεν αντέδρασαν. « Η παράξενη θεσμική σιωπή επιβεβαιώνει μόνο ότι υπάρχει ένα μέγα σκάνδαλο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της SDSM. Η ΑΚΤΩΡ ADТ δεν προέβη σε καμία δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...