15/3/14

Αύριο ψηφίζουν στη Σερβία

Κοντός ψαλμός αλληλούια

Αύριο «κληρώνει», οπότε θα ξέρουμε αν οι προβλέψεις των δημoσκόπων για τις σερβικές εκλογές έπεσαν μέσα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν την παράταξη του κ. Βούτσις (SNS) να κινείται μεταξύ του 42,5% και του 44%. Οπότε θα είναι ο θριαμβευτής της κάλπης και ο εκλεκτός του λαού.
Πολύ μακριά δεύτερος ο συνασπισμός του σοσιαλιστή κ. Ντάτσιτς SPS- PUPS-NS με 13%.
O κ. Τζίλας με το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) κινείται μεταξύ 7% και 7,5% και μπορεί να κερδίσει έτερο κεντροαριστερό υποψήφιο, τον κ. Μπόρις Τάντιτς που κινείται μεταξύ 7,2% και 8%. Θα είναι πάντως ντέρμπι.
Αγωνία δεν θα έχει ο κ. Κοστούνιτσα και το DSS που θα μπει στη Βουλή είτε πάρει 5%, είτε 6,7% που είναι η οροφή των ποσοστών του. Αγωνία μεγάλη θα έχει ο φιλελεύθερος κ. Γιοβάνοβιτς (LDP) που μπορεί να μπει αλλά μπορεί να μείνει απέξω αν δικαιωθούν εκείνοι που τον μετρούν με 4,2%, ενώ ο κ. Ντίνκιτς που κάνει δυνατό ντεμαράζ τις τελευταίες μέρες έχει φτάσει το 4,4-4,8% και ελπίζει ότι θα τα καταφέρει.
Στους «Εθνικιστές», το μεν Ντβέρι έχει μεγάλες αποκλίσεις και είναι μεταξύ 2,7 % και 4% ενώ το SRS του κ. Σέσελι ούτε πάνω ούτε κάτω. 3,4-3,5%.
Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή το αργότερο ως τις 20 Μαρτίου. Υπομονή λοιπόν.
Στη σκιά των εκλογών στο Διεθνές Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, στη Χάγη συνεχίζεται μια ακόμη μάχη Σέρβων και Κροατών. Οι σέρβοι δικηγόροι τόνισαν ότι « η επιχείρηση «Θύελλα», του στρατού της Κροατίας σε βάρος των Σέρβων της Κράινας, τον Αύγουστο του 1995, ήταν πράξη γενοκτονίας. Σ’αυτήν την επιχείρηση των Κροατών εκτελέστηκαν 1719 Σέρβοι άμαχοι και περίπου 200 χιλιάδες Σέρβοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.
Ο αρχηγός των σοσιαλιστών Ίβιτσα Ντάτσιτς σχολιάζοντας τη δήλωση του κυρίου Σρέντερ , ότι το 1999 παραβιάστηκαν οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, όταν βομβαρδίστηκε η Σερβία, δήλωσε ότι αυτό δεν έχει καμία νομική σημασία για τη Σερβία, εκτός του ότι αυτή η δήλωση αποτελεί την επιβεβαίωση της θέσης της Σερβίας ότι οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί ήσαν επιδρομή και όχι ειρηνευτική επέμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...