28/11/13

Ευρωστραπάτσο (συνέχεια)

Χωρίς το Ουκρανικό σόου η παράσταση της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» στο Βίλνιους της Λιθουανίας άλλαξε ημερήσια διάταξη. Αντί της υπογραφής από την Ουκρανία της Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ, την κεντρική θέση κατέλαβαν η μονογράφηση των συμφωνιών σύνδεσης με την ΕΕ της Γεωργίας και της Μολδαβίας, η οποία κέρδισε και την κατάργηση των θεωρήσεων για τους κατοίκους της .
Στο πακέτο και η απλοποίηση των θεωρήσεων για τους τουρίστες του Αζερμπαϊτζάν, που θα φέρει η Ολγα στην Αθήνα. Η Γεωργία θα υπογράψει και συμφωνία πλαίσιο για τη συμμετοχή στις επιχειρήσεις της ΕΕ για τη διευθέτηση κρίσεων.

Ο Ευρωκομισάριος για τη διεύρυνση Στέφαν Φιουλέ δήλωσε στο 2ο επιχειρηματικό συνέδριο της «Ανατολικής εταιρικής σχέσης» στο Βίλνιους , ότι οι εκτιμήσεις του Κιέβου, ότι η συμφωνία σύνδεσης θα προκαλούσε ζημιά ύψους 160 δις. ευρώ, στην Ουκρανική οικονομία είναι υπερβολικές. Ο Ευρωκομισάριος πάντως την έρριξε την απειλή. «Η Ουκρανία διακινδυνεύει το μέλλον της, πράγμα που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία της», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος , θα παραστεί απόψε το βράδυ στο δείπνο των ευρωπαίων ηγέτες που θα γίνει στο Βίλνιους και θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τη Μέρκελ , τον Ολάντ και τον Κάμερον , που πριν το δείπνο θα συνεργαστούν και να ορίσουν τον τρόπο που θα βρίσουν τον Γιανούκοβιτς, ο οποίος φαίνεται διατεθειμένος να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα της ΕΕ για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: